Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

0484. Τα μυαλά τους Και Μια LYRA!

Σάββατο εχθές και κάθοδος στο κέντρο της Γλυφάδας. Στο πρόγραμμα, ανάμεσα στα άλλα, και η αγορά κάποιων δίσκων. Επειδή στον ίδιο δρόμο βρίσκονται πλέον τρία δισκοπωλεία, MetropolisHondos και Fnac, έκανα μια μικρή έρευνα αγοράς. Νικητής, μετά πολλών επαίνων, το (πολύ)κατάστημα Hondos Center Γλυφάδας. Δεύτερο το Fnac, οι “πράσινες” τιμές του οποίου θα μπορούσαν να είναι και “πιο πράσινες”, και τρίτο, και καταϊδρωμένο, το Metropolis. Το καταπληκτικό; Μάνος Χατζιδάκις, τα ορχηστρικά “Ο Σκληρός Απρίλης του ΄45”, “Πασχαλιές Μέσα Από Τη Νεκρή Γη” και “Η Άλλη Αγορά”, με κόστος CD το γνωστό 2,99 Ευρώ ανά άλμπουμ των Hondos Center! Σπεύστε! Στην ίδια τιμή και αρκετά από τα παλιά άλμπουμ του Cat Stevens και διάφορα άλλα και ενδιαφέροντα.

Αγοράζω, λοιπόν, έξι άλμπουμ των 2,99 Ευρώ/Άλμπουμ και τρία “κανονικής” τιμής. Συγκεκριμένα τα: “Της Νύχτας Τα Ηχεία” του Λάκη Παπαδόπουλου και τα “Μπαράκια” και “Χάδια και Χαστούκια” του Βαγγέλη Γερμανού. Το τελευταίο μάλιστα το χάρηκα και πολύ γιατί, από καιρό, το έψαχνα και δεν το έβρισκα. Επρόκειτο για ένα διπλό CD άλμπουμ με εξώφυλλο αυτό το κλασσικού “Βραχυκύκλωμα”, από το 1984, και τον σεμνότατο τίτλο που ήδη αναφέρθηκε. Έριξα μια επιπόλαιη ματιά στο οπισθόφυλλο, πλήρωσα, το αγόρασα, έφυγα. 


Και μετά ήλθε η έκπληξη. Τα αστροπελέκια της LYRA, και εδώ δικαιολογείται ο τίτλος, είχαν κάνει το θαύμα τους. Το διπλό CD είχε μια περίεργη σχέση με τα άλμπουμ βινιλίου τα οποία είχα στην κατοχή μου και επιθυμούσα να αντικαταστήσω. Συγκεκριμένα από τα τραγούδια των άλμπουμ βινιλίου υπήρχαν μόνο αυτά της Α΄ πλευράς. Δηλαδή έξη από το “Βραχυκύκλωμα” και πέντε από το “Χάδια Και Χαστούκια”. Τα υπόλοιπα δεκαέξι του άλμπουμ άσχετα και μαζεμένα, ίσως, από δεξιά και αριστερά. Και έτσι, δυστυχώς, τα ωραιότατα τραγούδια των Β΄ πλευρών των αρχικών άλμπουμ εξαφανισμένα.


Με έπιασαν τα νεύρα μου. Κρίμα τη χαρά που πήρα! Αδυνατώ να κατανοήσω τους λόγους που μια “σοβαρή”, μπρρρ, εταιρία κάνει τέτοιες τσαπατσουλιές και σακατεύει κλασσικά άλμπουμ. Ελληνικό “Μάρκετινγκ” από ιθαγενείς για ιθαγενείς; Αβλεψία; Περιφρόνηση στον μουσικόφιλο αγοραστή, ή κάτι άλλο; Βεβαίως πουθενά δεν αναφέρεται ο τίτλος “Βραχυκύκλωμα” αλλά το εξώφυλλο, για όσους γνωρίζουν, παραπέμπει ευθέως. Το “Χάδια και Χαστούκια” όμως πώς να το παρερμηνεύσεις και να δεχτείς να σου σερβίρουν άλλα αντ’ άλλων; Δε γνωρίζω ποιος ανόητος και άσχετος το σκέφτηκε και κυκλοφόρησε αυτό το εξάμβλωμα αλλά· έχασα πάσα ιδέα για την συγκεκριμένη εταιρία, θεωρώ τέτοιες πρακτικές απαράδεκτες και αισθάνομαι εξαπατημένος. 


Συμπέρασμα; Προσοχή στη LYRA και σε ότι κυκλοφορεί. Υποψιάζομαι ότι στους διαδρόμους της κυκλοφορούν, πλέον, άσχετοι και για την πνευματική και ψυχική μας υγεία επικίνδυνοι. . .

Υ.Γ. Στο άλμπουμ “Τα Μπαράκια” ομολογώ ότι κατάφεραν να έχει τα ίδια τραγούδια με αυτό του βινιλίου. Εύγε τους! 


Ακούγεται, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ο Βαγγέλης Γερμανός στο τραγούδι του “Ο Κηπουρός”.


16/06/2008

3 σχόλια:

  1. Πρόσφατα διάβασα πως η LYRA αγοράστηκε από μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε παιδικές εκδόσεις,πολύ πρόχειρες με παιδικά τραγουδάκια (ζουζούνια κλπ.)που έχει κι ένα ιδιωτικό κανάλι.
    Οπότε αν προλάβουμε κάποιο δίσκο παλιό ,θα ΄μαστε τυχεροί.
    Υ.Γ. Τα μπαράκια σε cd αγόρασα κι εγώ πρόσφατα.

    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτο το τραγουδι του Β.Γερμανου..πω πω τι μου θυμιζει,και ποσο πισω με παει..

    σε εποχες που πιστευα πως η μονη δυσκολια στον κοσμο, ειναι να μην εχεις προσωπικο χρονο,λογω του οτι μεγαλωνεις ενα παιδι..

    και θυμαμαι σε μια πολυ μικρη συναυλια του,σε μια disco τοτε πολυ κοντα στο σπιτι μου,με ποσο δεος περιμενα να τον δω,ξεκλεβοντας δυο ωριτσες απο τα πρεπει μου..

    αλλα θα πρεπει να ειχε αρχισει να παιρνει την κατω βολτα τοτε..γιατι τραγουδησε μεν..αλλα ηταν ολοφανερο πως ηταν ''καπως''..
    αλλα τον κηπουρο τον απολαυσα..

    καλη σου μερα aeipote..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. renata:

    Με τέτοιες κινήσεις είναι φανερό ότι οι άνθρωποι είναι άσχετοι. Τους έστειλα ένα “λινκ”, πώς αλλιώς να το πω;, για τη συγκεκριμένη εγγραφή στον επίσημο ιστότοπό τους και απάντηση ακόμη δεν πήρα. . .

    φεγγαραγκαλιες:

    Χαίρομαι που σου ξύπνησα ευχάριστες αναμνήσεις. . .

    ΚαληΗμέρα και Καλό Ιούλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή