Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017

1139. ΕΡΤ, HbbTV και Samsung Το Μεγαλείο Σου!


Έρχεται, πριν από λίγες ημέρες, στο γραφείο μου ο καλός συνάδελφος ΔΣ και μου λέει «Η ΕΡΤ ξεκίνησε μία εφαρμογή με την οποία αποκτάς πρόσβαση σε προηγούμενες εκπομπές της, το αρχείο της και άλλα πολλά. Μια εφαρμογή που λειτουργεί σε smart τηλεοράσεις των τελευταίων ετών. Η εφαρμογή αυτή ενεργοποιείται με το κόκκινο κουμπάκι του τηλεχειριστηρίου».

Πολύ, λοιπόν, ευχαριστήθηκα που το έμαθα αυτό γιατί:
Καινούργια smart τηλεόραση, έχω!
Κόκκινο κουμπάκι, το τηλεχειριστήριο της, έχει!
Διάθεση για τα τοιαύτα, και μάλιστα αυξημένη, έχω!

Όταν με το καλό γύρισα στο σπίτι μου, άνοιξα τον τηλεοπτικό μου δέκτη, συντονίστηκα στην ΕΡΤ (HD) και γεμάτος ανυπομονησία πάτησα το κόκκινο του τηλεχειριστηρίου κουμπάκι! Αμ δε! Στο κέντρο της οθόνης εμφανίστηκε ένα αποκαρδιωτικό «Μη διαθέσιμο». Δοκιμάζω ΕΡΤ1, 2 και 3. Ομοίως! Κάνω σάρωση όλων των καναλιών, μπας και έχουν φτιάξει κανένα καινούργιο για την περίπτωση. Ουδέν!

Μάλιστα! Αρχίζω να το ψάχνω. Μπαίνω στον ιστότοπο της ΕΡΤ και διαβάζω τα σχετικά. Από τις 4 Δεκεμβρίου, και κατά δήλωσή της, η ΕΡΤ έχει μπει στην εποχή της υβριδικής τηλεόρασης (video) και, τέλος πάντων, εύγε της! Σύμφωνα με την ΕΡΤ μας, λοιπόν, «Η υβριδική ΕΡΤ διατίθεται ελεύθερα σε όσους διαθέτουν έξυπνες τηλεοράσεις HbbTV-Ready, με το πάτημα ενός κουμπιού». Τι εστί HbbTV; Κατά τον ιστότοπο https://www.hbbtv.org/ αυτό:

Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV) is a global initiative aimed at harmonising the broadcast and broadband delivery of entertainment services to consumers through connected TVs, set-top boxes and multiscreen devices. The HbbTV specification is developed by industry leaders to improve the video user experience for consumers by enabling innovative, interactive services over broadcast and broadband networks. The specification uses elements of existing specifications from other standards including OIPF, CEA, DVB, MPEG-DASH and W3C.

(Και συγγνώμη για τις Αγγλικούρες αλλά, μια βαρεμάρα να μεταφράσω, την έχω!).
Τι σημαίνει “Ready” (στο HbbTV-Ready); Σημαίνει «ναι μεν αλλά» ή «η τηλεόρασης σας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί αλλά κάνετε και σεις κάτι!». Μάλιστα και να κάνουμε!

Με λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο φτάνω στο URL http://makpress.blogspot.gr/2017/12/ert-hybrid.html και αφού διαβάσω αυτό:

Η υβριδική πλατφόρμα ΕΡΤ Hybrid περιλαμβάνει τις εξής υπηρεσίες:

· Catch-up Video, που περιέχει σχεδόν το σύνολο του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ όπως μεταδόθηκε τις τελευταίες οκτώ ημέρες
· Αποκλειστικές μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων στο    διαδικτυακό κανάλι ERTPlay
·       Πρόσβαση στην υπηρεσία Video on Demand, όπου ο χρήστης μπορεί να απολαύσει το τηλεοπτικό υλικό της ΕΡΤ επιλέγοντας μέσα από θεματικές κατηγορίες (Αρχείο, Αθλητικά, Ενημέρωση κ.ά.)
·    Δυνατότητα ακρόασης των 27 ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ, με χρηστικές πληροφορίες όπως πρόγραμμα κ.ά.
·   Το πρόγραμμα όλων των καναλιών της ΕΡΤ για τις επόμενες ώρες και ημέρες, εμπλουτισμένο με γραφικά, video και κείμενο
·   Διαδραστική εφαρμογή για τον καιρό, στην οποία ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει την περιοχή που τον ενδιαφέρει στην Ελλάδα και τον Κόσμο (η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σύντομα)

Και όλα αυτά ελεύθερα, δωρεάν, διαδραστικά. Όλα απευθείας στην τηλεόρασή σας, για μια απρόσκοπτη, βελτιωμένη τηλεοπτική εμπειρία.

Περνάω στον κατάλογο των συμβατών συσκευών και, πανευτυχής, βρίσκω ανάμεσά τους και τη δική μου:

UE55KU6000WXXH


Ανασκουμπώνομαι! Ανοίγω το, σε PDF, εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής μου, πληκτρολογώ “HbbTV” και καταλήγω στα παρακάτω:

HbbTV

Προσπελάστε υπηρεσίες από παρόχους υπηρεσιών ψυχαγωγίας, παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών και κατασκευαστές CE μέσω της υπηρεσίας HbbTV.

-       Αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο σε ορισμένα μοντέλα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

-  Ορισμένα κανάλια ενδέχεται να μην περιλαμβάνουν την υπηρεσία HbbTV. Σε ορισμένες χώρες, η υπηρεσία HbbTV είναι απενεργοποιημένη ως προεπιλογή. Σε αυτήν την περίπτωση, η υπηρεσία HbbTV μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την εγκατάσταση του widget HbbTV (το HbbTV Activation Widget) από το Samsung APPS.

Για να ορίσετε τη ενεργοποίηση ή την απενεργοποίηση της αυτόματης έναρξης του HbbTV, προσπελάστε την επιλογή > Ρυθμίσεις>Εκπομπή>Προηγμένες Ρυθμίσεις> HbbTV και ρυθμίστε τη επιλογή HbbTV σε ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση. (Ανάλογα με τη χώρα) . . .  

Ωραία, το λύσαμε το πρόβλημα, σκέφτομαι ο αφελής και σπεύδω στη συσκευή μου! Κάνω τα που λέει ο κατασκευαστής πιο πάνω φτάνω στις «Προηγμένες Ρυθμίσεις» και! Δεν υπάρχει επιλογή “HbbTV”!
Δεν πειράζει, θα πάρω τη βοήθεια του Samsung APPS συλλογίζομαι ο δις, ο ίδιος εγώ, αφελής. Μπαίνω στα APPS πουθενά Samsung APPS και βεβαίως HbbTV. Οι (νοτιο)Κορεάτες μας δουλεύουν αγρίως!

Το ξαναψάχνω στο διαδίκτυο, βρίσκω το σχετικό βίντεο παρουσίασης της εφαρμογής (εδώ) και από αυτό πληροφορούμαι ότι η Samsung  την «υποστηρίζει» ήδη!

Με ζώνουν τα φίδια! Να δεις, λέω, που το μοντελάκι μου δεν είναι το WXXHμα κάποιο άλλο, μη συμβατό. Φωτογραφίζω ευθύς την πινακίδα της συσκευής και ναι! H τηλεορασάρα μου είναι αυτή με το “WXXH” στο τέλος!

Το πράγμα δεν πλέον παίρνει αναβολή! Έχω πάθει οξεία επιθυμιτίτιδα! Θέλω HbbTV εδώ και τώρα! Από τον ιστότοπο τον πιο πάνω τον καλό έχω τον αριθμό εξυπηρέτησης της Samsung (80111 7267864).

Εχθές το μεσημεράκι, λοιπόν, κάλεσα τον πιο πάνω αριθμό. Βγήκε ένας ευγενέστατος, ομολογώ, νεαρός κύριος, το όνομα του οποίου δεν συγκράτησα. Του είπα τον πόνο μου. Βεβαίως! Μου απάντησε δώστε μου αριθμό τηλεφώνου (του έδωσα δύο, σταθερού και κινητού) και αύριο 13:00 με 14:00 ένας τεχνικός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας προκειμένου να «πάρει τον έλεγχο της συσκευής σας» και να εγκαταστήσει την εφαρμογή. Τον ευχαρίστησα, τον ευγενέστατο, και κλείσαμε, και οι δύο ικανοποιημένοι υποθέτω.

Ρε για δε που έχει φτάσει η επιστήμη ακόμη και στις τηλεοράσεις, τις smart, έστω! Μπαίνει ο άλλος στο σαλόνι σου, και με την άδειά σου, πράττει παπάδες! Δεν το είχα για τόσο ζόρικο το όλον αλλά αφού τόσο πρόθυμα και άμεσα η τρανή Samsung το αναλαμβάνει, χαλάλι της! Από εχθές βρίσκομαι σε κανονική άδεια και έτσι το τηλεφωνικό ραντεβού που, πιο πάνω, έκλεισα για σήμερα δεν αποτελούσε πρόβλημα.


Σήμερα, για περισσότερη σιγουριά, σύνδεσα με καλώδιο την τηλεόραση μου με το διαδίκτυο, και βρήκα και το πώς παραχωρώ τον έλεγχό της στο Service της Samsung για να είμαι έτοιμος. Kατά τη μία στρώθηκα στον καινούργιο, γωνιακό καναπέ μου, εχθές μου τον παραδώσαν («ΑΣΤΡΑΚΗΣ» και ωραιότατος), με τις δύο τηλεφωνικές συσκευές (ασύρματο και κινητό) σιμά μου και πρόσμενα το τηλεφώνημα από τον τεχνικό της Samsung.  
Τώρα που πληκτρολογώ η ώρα είναι 17:40 και από Samsung ούτε φωνή ούτε ακρόαση!
Είπα κι εγώ! Παραήταν Ευρωπαϊκό, για Κορεάτικο δεν γνωρίζω, για να είναι αληθινό! Προφανώς θέλουν παρακάλια τα μανάρια μου για να στείλουμε τον πύραυλο που λέγαμε στον Άρη, εεεεμ για το HbbTV ήθελα να γράψω!
Από τα πράγματα που με εξοργίζουν και με απογοητεύουν!

Για τη Samsung πάντως δεν έχω και την καλύτερη ιδέα. Η συγκεκριμένη τηλεόραση έχει άβολο, για τα γούστα μου, μενού και προβλήματα συνεργασίας με το Home Cinema της LG που χρησιμοποιώ. Αυτά σε αντίθεση με την προηγούμενη συσκευή μου, μάρκας Panasonic, η οποία ήταν άψογη σε όλα και την οποία άλλαξα λόγω του μικρού της μεγέθους.

Για να δούμε θα δούμε τελικά προκοπή με την υβριδική της ΕΡΤ τηλεόραση ή «γράφε ’μ ενίοτε» που έλεγε και ο μακαρίτης ο Σκαρίμπας. . .

Ένα κλικ μακριά Πέγκυ Ζήνα και «Απαγορεύω»: 


12/12/2017

14 σχόλια:

 1. . . . Τηλεφώνησα, πριν από λίγο, στο κέντρο εξυπηρέτησης της Samsung. Ισχυρίστηκαν ότι το χθεσινό ραντεβού δεν τηρήθηκε λόγω "τεχνικού προβλήματος" (και στις τηλεφωνικές συνδέσεις!). Έκλεισα καινούργιο, τηλεφωνικό, ραντεβού για αύριο 13:00 με 14:00 και πάλι. Για να δούμε. . .

  Να είσαστε Καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μετά από όλα αυτά που διάβασα, δεν ξέρω αν πρέπει να χαρώ που δεν έχω σμαρτ τιβί!
  Όχι, το λέω γιατί καμιά φορά την σκέφτομαι και θα την ήθελα...
  Εν τω μεταξύ, αν σε πάρουν τηλέφωνο από τη σάμσουνγκ, να μου το πεις. Ε ναι, με τρώει η περιέργεια!
  Οπότε θα περάσω και αύριο για τυχόν νεώτερα!
  Την καλησπέρα μου!
  😃

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα, καλησπέρα!

  Τα περιμένω αύριο 13:00 με 14:00 τα μανάρια μου και ελπίζω να μην με ξαναστήσουν!

  Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Από τις 13:00 έχω υβριδική, αλά ΕΡΤ, τηλεόραση!
  Στο δεύτερο τηλεφωνικό ραντεβού η Samsung, με τον Γιάννη, ανταποκρίθηκε και όλα καλά!

  Χαιρετώ Σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Α ωραία! Τέλος καλό, όλα καλά, που έγραφε κι ο τάδε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. τι όμως έκανε ο guru από την samsung??
  Πες μας αν θέλεις να καταλάβουμε και μεις.
  Ευχαριστούμε.
  Αρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλησπέρα,

  Με διαδικασία που προβλέπεται στο menu της τηλεόρασης (Ρυθμίσεις --> Υποστήριξη --> Απομακρυσμένη Διαχείριση) εμφανίζεται ένας εξαψήφιος, αν θυμάμαι καλά, αριθμός ο οποίος δίνεται στον τεχνικό της Samsung, με τον οποίο βρίσκεσαι ήδη σε τηλεφωνική επικοινωνία, και αποτελεί το password το οποίο θα του επιτρέψει τον, από τις εγκαταστάσεις της Samsung, προσωρινό έλεγχο της συσκευής σου. Όταν πάρει τον έλεγχο, και για ένα δεκάλεπτο περίπου, κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες κι εσύ βλέπεις στην οθόνη σου τις κινήσεις που κάνει μέσα από τις αλλαγές στα μενού. Μετά τη λήξη της διαδικασίας και αφού ο τεχνικός σου παραχωρήσει τον έλεγχο της συσκευής σου ελέγχεις ότι το πρόγραμμα, το HbbTV εν προκειμένω, εγκαταστάθηκε με επιτυχία, τον ενημερώνεις και η τελφφωνική σύνδεση με το τμήμα υποστήριξης της Samsung τερματίζεται. Ο τεχνικός της Samsung ήταν άψογος, το (δεύτερο) τηλεφωνικό ραντεβού τηρήθηκε και το HbbTV λειτουργεί κανονικά.

  Καλό βράδυ,
  Καλή Χρονιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Απλά απαράδεκτο: μοντέλο 2015 UE40J6300 SAMSUNG 40'' δεν είναι συμβατό. Η Samsung το αποδίδει στην ΕΡΤ. Άντε βρες άκρη....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα, Καλό μήνα! Όντως, είναι κομμάτι δύσκολο να βρεις άκρη σε αυτή τη χώρα και σε τέτοιου είδους ζητήματα. . .

   Διαγραφή
  2. Αδερφέ, να σε ρωτήσω.
   Επειδή είμαι έτοιμος να πάρω samsung 43 ίντσες, μοντέλο 17, στο hbb απ'τη στιγμή που στο φτιάξαν παίζει κανονικά με Ελληνικό μενού και τίτλους ;;
   Γιατί κάποιοι αναφέρονται ότι τους βγάζει μεν εικόνα, αλλά στα γράμματα βγάζει σύμβολα κ.λ.π
   Επίσης αν μπορείς πες μου αν είναι εύχρηστο ή λόγω της διαδικασίας αυτής γίνεται δύσχρηστο (όχι απλά με το πάτημα του κόκκινου κουμπιού ή για κάθε φορά που μπαίνεις αν ενεργοποιείς κάτι κ.λ.π) ...
   Συγνώμη εκ των προτέρων που σε κούρασα...!!!

   Διαγραφή
  3. Λοιπόν,διαπίστωσα ότι από εχθές, τουλάχιστον, δεν έχω πλέον τη δυνατότητα για HbbTV στη συσκευή μου. Πάτημα του κόκκινου κουμπιού μου εμφανίζει "Μή διαθέσιμο" στην οθόνη. Παράλληλα η δυνατότητα για (επα)ενεργοποίησή του από το σχετικό μενού ("προηγμένες ρυθμίσεις") έχει εξαφανιστεί (ενώ όταν εγκαταστάθηκε η εφαρμογή, υπήρχε!). Πιθανολογώ ότι το πρόβλημα είναι της συσκευής μου, δηλαδή της Samsung, και όχι της ΕΤ (1, 2, 3 και HD). Επειδή τα πρωινά δουλεύω αφήνω την επικοινωνία με την Samsung για το Σάββατο Ελπίζω, πάντως, τo "Samsung Το Μεγαλείο Σου!" του τίτλου να μην ισχύσει τελικά.

   Κατά τα άλλα, και όσο είχα το HbbTV: Πραγματικά υπήρχε πρόβλημα με τα Ελληνικά της εφαρμογής και συγκεκριμένα με τα τονούμενα γράμματα τα οποία απεικονιζόντουσαν σαν τετράγωνα. Υποθέτω ότι ήταν θέμα χρησιμοποιούμενης κωδικοσελίδας και συνεκδοχικά ρύθμισης. Κατά τα άλλα η εφαρμογή δεν είχε πρόβλημα, έκανε ότι έλεγε η ΕΤ, και δεν κολλούσε παρόλο που χρησιμοποιούσα ασύρματη σύνδεση.
   (ταχύτητες 4-5 Mbps).

   Ελπίζω να βοήθησα.

   Καλό βράδυ!

   Διαγραφή
  4. Καλημέρα,

   Εχθές, 19/2/2018, το "κόκκινο κουμπί" του HbbTV ήταν και πάλι ενεργό. Δεν γνωρίζω αν το πρόβλημα της απενεργοποίησής του οφεολόταν στην ΕΡΤ ή τη Samsung. Για να δούμε, πόσο θα κρατήσει;

   Διαγραφή
 9. Εγώ έχω μοντέλο 15 δεν υποστηρίζει hbb όμως πατάς το smart hub (το χρωματιστό κουμπί στο κέντρο ) και βλέπω ερτ υβριδική

  ΑπάντησηΔιαγραφή