Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

0450. Κι Αυτό Μ’ Αρέσει!


  [ISETTA_04.JPG][ISETTA_02.JPG]

Υπάρχουν κάποια τραγούδια που τα ακούς, και με την πρώτη φορά τα αγαπάς. Τραγούδια που έρχονται, ίσως, από το πουθενά. Τραγούδια που δεν ταιριάζουν, θα έλεγε κανείς, στο προφίλ σου. Στην εικόνα, δηλαδή, που οι άλλοι έχουν φτιάξει για το άτομό σου. Όμως τι να κάνουμε; Είναι περίεργα τα μονοπάτια που ακολουθούμε μερικές φορές για να αντλήσουμε ευχαρίστηση από τη μουσική. Και το έχω θίξει το ζήτημα αυτό και εδώ.

Η μουσική είναι μουσική και έχει τον τρόπο της να περνάει από τα αυτιά, και μέσα από το μυαλό, στην καρδιά. Πιανόμαστε καμιά φορά από μια μουσική φράση, ένα τσάκισμα της φωνής, ή την χροιά της, ή απλώς και μόνο από το ρυθμό. Συνήθως με τα πρώτα, αν όχι με το πρώτο, ακούσματα και σπανιότερα μετά από πολλαπλές ακροάσεις. Υπάρχουν έτσι τραγούδια που κολλάνε στο μυαλό και την καρδιά μας. Γιατί μας θυμίζουν πρόσωπα ή καταστάσεις, γιατί μας ταξιδεύουν, γιατί μας κάνουν να ανακαλούμε και να αισθανόμαστε πράγματα (και θαύματα).

Τρία ή τέσσερα λεπτά ακρόασης και αισθάνεται κανείς άλλος άνθρωπος. Ευτυχής, δυνατός, αισιόδοξος. Ανάλογα με την μουσική και τον ακροατή. Και υπάρχουν, βεβαίως, και ακούσματα που μας ρίχνουν σε βαθιές μελαγχολίες, που μας βαλαντώνουν. Τραγούδια που μας γλυκά πονάνε. Όμως πάντοτε η μουσική λειτουργεί θεραπευτικά. Βοηθάει να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα, να δραπετεύουμε, να βιώνουμε. Μας κάνει καλύτερους.

Αλλά είπα πολλά και δεν σας είπα καν τον τίτλο του τραγουδιού. Πρόκειται για το δεύτερο τραγούδι της δεύτερης πλευράς του δίσκου “ΤΣΟΥΖΕΙ” του Νίκου Καρβέλα. Τον δίσκο τον αγόρασα, σε βινίλιο, στις 30 Μαρτίου 1990 και το συγκεκριμένο τραγούδι το ξεχώρισα με το πρώτο άκουσμα. Κάπου μάλιστα, σε βιντεοταινία VHS, πρέπει να έχω και το video clip του. Μετά το απέκτησα και με τα “best” του Καρβέλα, το άλμπουμ “ΟΙΚΤΟ!” δηλαδή, αλλά ατυχώς σε αντίγραφο. Αντίγραφο το οποίο από κάποιο σημείο και πέρα μερικώς και μόνο συνεργαζότανε με τα CD Players που έχω στην κατοχή μου. Παλιά η ιστορία, θα μου πείτε.

Τον “ΟΙΚΤΟ!”, λοιπόν, τον αναζήτησα, κυρίως για το συγκεκριμένο τραγούδι, στα δισκοπωλεία της περιοχής της Ομόνοιας και δεν υπήρχε. Τελικώς, και γιατί όποιος ψάχνει βρίσκει, τον βρήκα στο “Public” της Πλατείας Συντάγματος, καλή του ώρα! Το άλμπουμ περιέχει και τρία, τέσσερα τραγούδια ακόμη που μου αρέσουνε και ίσως ακουστούνε σε επόμενες εγγραφές. Για τώρα όμως:

Νίκος Καρβέλας και: Μπες Παντού!

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι άσχετες ίσως αλλά τις έχω τραβήξει εγώ και το αυτοκινητάκι είναι από τα αγαπημένα μου. Γιαφτό!



28/03/2008

6 σχόλια:

  1. Πολύ χάρηκα με το κέιμενο αυτό αγαπητέ μας Αείποτε! Αν εκτιμώ ένα πράγμα ειναι οι άνθρωποι που δεν μένουν κολλημένοι σε ένα είδος μουσικής, τρόπο σκέψης, τρόπο συμπεριφοράς, ο,τιδήποτε. Θέλει ποικιλία το πράγμα!

    Το συγκεκριμένο τραγούδι μπορώ να το προσεγγίσω μόνο με την διάθεση του χαβαλέ προσωπικά, αλλά είπαμε,περί ορέξεως.... ;p

    Καλημέρες από μια παγωμένη Σκωτία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που χαρήκατε! Δεν θα προσπαθήσω να σας πείσω ότι το τραγούδι είναι σοβαρό, γιατί δεν είναι. Αλλά. Αλλά άμα έχεις προηγούμενο βοηθάει (προς τα κάτω και πλαγίως) και ο ρυθμός του σκοτώνει. . .
    Προσωπικά τρέμω την ημέρα που δεν θα μπορώ να αλλάξω. . .

    Καλησπέρες (τι ιστορία κι αυτοί οι πληθυντικοί) από μια συννεφιασμένη Αττική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιες! Καρβέλας! Είμαστε εντελώς τοπικιστές εμείς οι Φαληριώτες. Οκ είναι λίγο παρτικολάρε ο Καρβέλας αλλά έχει γράψει και τον ύμνο.

    Θυμήσου τα καλοκαίρια εκείνο τον καιρό
    με την παρέα στο Φάληρο το παλιό,
    Στον Μπάτη όλοι μαζευόμαστε,
    για μπάνιο τα πρωινά,
    στην Αμφιτρίτη και στον Άδωνη
    το βράδυ σινεμά.

    Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα
    Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα

    Με κάτι άλλες παρέες είχαμε διαφορές,
    και στον Απόλλωνα απ' έξω πέφτανε καρπαζιές,
    μα το βραδάκι όλοι στο Sweet Home
    με τα κορίτσια αγκαλιά
    κάποιο παρτάκι κανονίζαμε μετά το σινεμά.

    Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα
    Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα

    Τώρα η παρέα του Φαλήρου ανήκει στο παρελθόν,
    η Αμφιτρίτη και ο Άδωνης είναι μπετόν,
    στον Μπάτη απ' έξω γράφει: "προσοχή, μολυσμένα νερά!"
    και δεν υπάρχει τίποτα να μας θυμίζει πια..

    Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα
    Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα...

    Καλοκαιρινές διακοπές!

    Ποιός ο λόγος ν'ακούς μουσική, αν όχι για να νοιώθεις, νοιώθεις, νοιώθεις... Κάποια τραγούδια γίνονται κομμάτια σου πιά.
    Καλό Σ/Κ

    γκρηκ γούμαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γνωστό και ευχάριστο τραγούδι το συγκεκριμένο. Αφτό το "νοιώθεις"x3 είναι που σακατεύει. . .

    Καλό Σ/Κ και σ' εσάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίες οι φωτογραφίες, ωραία η μουσική, λογικό να μην υπάρχει μια μόνον κατεύθυνση στη μουσική προτίμηση , όλες οι μουσικές μας "πάνε" άλλωστε ανάλογα με την διάθεση της στιγμής...
    Καλησπέρα από το ανοιξιάτικο Hilden :-) (ο χειμώνας έκανε για σήμερα ένα διάλειμμα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Εύχομαι η άνοιξη στο Hilden να συνεχιστεί. . .

    Καλή Εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή