Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007

0355. Πράσινα Λιβάδια

Είναι στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Η μητέρα μου είναι γύρω στα τριάντα πέντε της. Εγώ και η αδελφή μου στα έξη – επτά μας. Όταν θα φτάσουμε σε ηλικία που να “καταλαβαίνουμε” η μητέρα μου θα μας διηγηθεί πώς πέρασε ένα ολόκληρο βράδυ της ζωής της, την συγκεκριμένη εποχή, ακούγοντας ένα τραγούδι. Ή καλύτερα, με την προσμονή να ξανακούσει, μετά το πρώτο άκουσμα, ένα τραγούδι. Ένας, τότε, γείτονας είχε πάρτι. Από τα τραγούδια που ακουγόντουσαν, λοιπόν, ξεχώρισε και γοητεύτηκε από αυτό που μας ονομάτισε σαν: “Τα Πράσινα Λιβάδια”.

Ένα μικρό μυστήριο είναι το πώς έμαθε και συγκράτησε τον τίτλο του τραγουδιού μιας και δεν γνώριζε καθόλου Αγγλικά. Ένα τραγούδι που την εντυπωσίασε με την μελωδία του, μιας και δεν καταλάβαινε γλώσσα και στίχους, και φώλιασε στη μνήμη και την καρδιά της. Μοιάζει ότι ήταν και από τα αγαπημένα τραγούδια του υπεύθυνου για τη μουσική σ’ εκείνο το πάρτη γιατί, κατά την μητέρα μου, το τραγούδι ακούστηκε αρκετές φορές μέσα σ’ εκείνη τη νύχτα.

Μεγαλώσαμε. Αποκτήσαμε το πρώτο μας πικ-απ. Κάποια στιγμή έπεσαν στα χέρια μας και τα περίφημα “Πράσινα Λιβάδια”, “Greenfields” ο αυθεντικός τίτλος, της μητέρας μου. Επρόκειτο για έναν 45άρι, τότε, δίσκο με ένα καταπληκτικό φλιπ-σάϊντ. Το κομψοτέχνημα “The Green Leaves of Summer”. Και τα δυο τραγούδια ερμηνευμένα από το φωνητικό συγκρότημα των Brothers Four. Εξαιρετικά και πανέμορφα και τα δύο. Πολύ αργότερα, στις 12/02/2002, και με την επικράτηση των δίσκων σε φορμάτ CD θα αγοράσω από τα καταστήματα Metropolis της Αθήνας το δίσκο “The Brothers Four Greatest Hits” στα δώδεκα τραγούδια του οποίου περιλαμβάνονται και τα δυο πανέμορφα τραγούδια για τα οποία συζητάμε.

Από τον δίσκο αυτό ακούμε σήμερα τα μελωδικότατα “Πράσινα Λιβάδια”, μια σύνθεση των Frank Miller, Richard Dehr και Tony Gilkyson, και στην επόμενη εγγραφή ελπίζω να ακούσουμε το εξίσου μελωδικό και όμορφο “The Green Leaves of Summer” των Dimitri Tiomkin και Paul Francis Webster πάντα από τους Brothers Four.

Να είσαστε καλά. . . 


13/08/2007

6 σχόλια:

  1. Πραγματικά πολύ μελωδικό κομάτι, το πρωτάκουσα στην ταινία "Γρανίτα απο λεμόνι" κάποτε...
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι πολύ καλό κομμάτι, φοβερή μελωδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερουδι! και ενα μεγαλο τζα!
    υπεροχο τραγουδι αειποτακο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γλυκές μέρες να'χεις, τρυφερές, κελαρυστές σαν μελωδίες αλλοτινών καιρών.

    Πολλά μου ζέστανες στη μνήμη, πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχει τον ρυθμό ενός Walzer ή κάνω λάθος; Ωραία η ακουστική κιθάρα, ρομαντική η μανούλα σου... Να είστε καλά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο/Η Χαρά:

    Πολύ σημαντική επισήμανση. Η “Γρανίτα από Λεμόνι” ήταν γεμάτη πανέμορφα τραγούδια. Έχω το σάουντρακ σε βινίλιο και το ψάχνω, πάντα!, σε CD. Να είσαστε καλά.

    Ο/Η ο δείμος του πολίτη:

    Χαίρομαι που αρέσει.

    Ο/Η Βασιλική:

    Κρυφτούλι παίζουμε; Καλημέρα.

    Ο/Η Καπετάνισσα:

    Μας δένουν και τα τραγούδια. . . Υγίαινε.

    Ο/Η ViSta:

    Αδυνατώ να απαντήσω. Ίσως το Χνούδι να μπορούσε να το κάνει αν το άκουγε. Να κι εσείς είσαστε πολύ καλά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή