Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

0373. Google Γη

Θείο δώρο θεωρώ το πρόγραμμα Google Earth. Μαγικό και ανεπανάληπτο. Ένα δωρεάν εισιτήριο για μία αφ’ υψηλού θέαση του πλανήτη γη. Ένα μοναδικό τρόπο για να ταξιδέψεις δίχως να βγεις από το χώρο σου. Να κινηθείς προς τόπους και χώρες, ηπείρους και ωκεανούς, γειτονιές και συνοικίες. Όλα σε δευτερόλεπτα. Όλα από ψηλά. Με ταχύτητα και άνεση.

Όλα όσα αφορούν την κίνηση πάνω στο φλοιό της γης. Να βρεις την παλιά σου γειτονιά. Να περιπλανηθείς στους χώρους που μεγάλωσες, σπούδασες, έζησες. Να αναθυμηθείς. Να δεις από ψηλά τα σπίτια και τους δρόμους. Να επαναλάβεις διαδρομές αγαπημένες. Να μετρήσεις τις πραγματικές αποστάσεις. Να ξαφνιστείς από τα αριθμητικά αποτελέσματα.

Να αναζητήσεις τους τόπους των διακοπών σου. Όπου πήγες και όπου θα ήθελες να πας. Και όλα αυτά με ονόματα δρόμων, τοπωνύμια και, κατά περίπτωση, ένα σωρό φωτογραφίες. Να επισκεφτείς χώρες στις οποίες ποτέ δεν πρόκειται να πατήσεις το πόδι σου. Να περιπλανηθείς σε πόλεις και χωριά. Να γοητευτείς από την ρυμοτομία και την ομορφιά τους. Από τα έργα των ανθρώπων και της φύσης.

Ομολογώ ότι με τις τόσες δυνατότητες έχω μπει σ’ ένα πειρασμό. Στον πειρασμό να “υιοθετήσω” μια γειτονιά. Να μπω σε μια πόλη, στην τύχη, και να σταματήσω σε μια γειτονιά της. Να την κάνω την δική μου γειτονιά. Να μελετήσω σημεία και αποστάσεις. Να “κατοικήσω” σ’ ένα κτίριο της. Να αναζητήσω όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Και ίσως και να το κάνω.

Η ευκολία του να σημειώσεις, με τη γνωστή κίτρινη “πινέζα”, τα σημεία που σε ενδιαφέρουν. Να δεις το υψόμετρό τους. Να επιλέξεις την “κλίση” με την οποία τα βλέπεις. Η δυνατότητα να στείλεις μ’ ένα απλό e-mail τις συντεταγμένες ενός γεωγραφικού σημείου και ο παραλήπτης, με την προϋπόθεση ότι έχει το πρόγραμμα, να μεταφερθεί κατ’ ευθείαν εκεί.

Υπάρχει μια χρονική υστέρηση στις “εικόνες” του προγράμματος. Για τη χώρα μας είμαστε, θαρρώ, δύο τρία χρόνια πίσω. Για παράδειγμα, κατ’ αρχήν, από την γέφυρα Ρίου – Αντίρριου φαινόταν μόνο τα θεμέλια της πρώτης κολώνας. Οι ανισόπεδοι κόμβοι στην περιοχή του Σταδίου Καραϊσκάκη φαινόντουσαν ημιτελείς και αδιαμόρφωτοι. Μετά τις δυο τελευταίες αναβαθμίσεις πάντως, γέφυρα και κόμβοι εμφανίζονται πλήρεις.

Μια μαγεία είναι το Google Earth. Ένα μαγικό σκουπόξυλο. Για να κινηθείς με ταχύτητα από χώρα σε χώρα. Να μετρήσεις αποστάσεις. Να περιπλανηθείς, να αναζητήσεις, να θυμηθείς, να ανακαλύψεις, να προσδιορίσεις, να ξεκαθαρίσεις, να διασκεδάσεις, να χαρείς, να μάθεις, να δεις. . . 


Ακούγεται το τραγούδιMidnight in Moscowμε το σύνολο Kenny Ball And His Jazzmen. 


24/09/2007

6 σχόλια:

  1. Ε λοιπόν με πρόλαβες, ήθελα να κάνω ένα post μέσα στην εβδομάδα για το GOOGLE EARTH, με το οποίο έχω φάει, όπως λένε και οι νεώτεροι, χοντρό κόλλημα!!
    Χτες αργά το βράδυ μάλιστα ανακάλυψα ένα νησάκι με το όνομα Mykines στα νησιά Φερόε...
    ...πάντως τα καμμένα στην Ηλεία φαίνονται ακόμα πράσινα και στον Κρόνιο Λόφο στην Αρχαία Ολυμπία, τα πεύκα φάινονται ακόμα καταπράσινα και αγέρωχα...
    ...πάντως με το Google Earth ‘ανακάλυψα‘ και εκείνη την μικρή παραλία στα Χανιά προς το Λυβικό, την οποία πίστευα ότι δεν θα ‘ξαναέβλεπα‘!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπα άσε καλύτερα γιατί θα με πιάσουν οι τάσεις φυγής... :))
    Καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α...σαν πολλά μαγικά σκουπόξυλα να τριγυρνανε τις νύχτες! Για προσέχετε μην συγκρουστούμε!:))
    Συχνα τα βραδια "πετάω" κι εγω απ'την μια γωνια της γης στην άλλη.Σε μέρη ,που όπως λες ,δεν προκειται ποτέ να βρεθω.
    Μια από τις πιό συγκλονιστικές στιγμές ήταν όταν βρήκα την γειτονιά που δήλωσε σαν διεύθυνση κατοικίας ο προπάππος μου ,όταν πέρναγε το Ελις Αιλαντ για να μπει σαν μεταναστης στην αμερική το 1914
    (http://xarak.blogspot.com/2007/06/family-tree.html)

    Καλά ταξίδια! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλημέρα! Τραγούδι και ταξίδι! Υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα ταξίδι είναι η πλοήγηση στο διαδίκτυο και μία βόλτα στο σύμπαν το google earth.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο/Η Τζων Μπόης:

    Θησαυρός το . . . Google Γη όντως. Διάθεση και χρόνος να υπάρχει, να ανακαλύπτουμε και να χαιρόμαστε. . .

    Ο/Η ellinida:

    Φυγή στις δυο τις οθόνης διαστάσεις. Αντέχεται! :))

    Ο/Η aqua:

    Καταπληκτική [και συγκινητική] η εγγραφή σας. Ομολογώ ότι μου είχε ξεγύγει την πρώτη φορά. . . Ευχαριστώ πολύ και αντεύχομαι!
    :))

    Ο/Η Katerina ante portas:

    Το τραγούδι είναι από τα αγαπημένα μου. Το βρίσκω πανέμορφο. Ευχαριστώ πολύ για την ενθάρρυνση.

    Ο/Η ο δείμος του πολίτη:

    Είναι!

    Καλό Βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή