Δευτέρα 2 Ιουλίου 2007

0337. Πέντε


Α. Θλίψη, πίκρα και στεναχώρια για τα όσα καστρέψανε και καταστρέφουν οι φωτιές τις μέρες αυτές στη χώρα. Για τώρα και το μέλλον. Οργή και απόγνωση για το ποιοι και πώς είναι “υπεύθυνοι” και “αρμόδιοι” για τα σοβαρά και δύσκολα αυτού του τόπου. Οργή και αίσθημα πνιγμού για τους ασήμαντους μεγαλόσχημους του δημόσιου βίου και των “παραθύρων” που δηλώνουν με τα γελοία Ελληνικά τους ότι “θα αποκατασταθούν οι ζημιές” και γεμίζουν τον κοσμάκη με τα γλοιώδη και ανυπόστατα “θα” τους.

Β. Κακάσχημος, κατά την άποψή μου, ο τρόπος παρουσίασης των παικτών του αγώνα μπάσκετ Εθνικής Ελλάδος – Μικτής Ευρώπης [από τα βρισκούμενα]. Τουλάχιστον τηλεοπτικά, ήταν μια σκέτη μουτζούρα με θολές και κακοσχηματισμένες εικόνες για φόντο και δίχως ήχο από τις αντιδράσεις του κοινού. Αν έτσι γίνονται οι παρουσιάσεις στο NBA, όπως κάποια στιγμή καμαρώσανε, να τις χαίρονται!

Γ. Παρακολουθώ τη σειρά δίσκων CD “Η Ιστορία του Ρεμπέτικου και του Λαϊκού Τραγουδιού” που ξεκίνησε να προσφέρει η εφημερίδα “Το Βήμα”. Η τεκμηρίωση είναι ανεπαρκής, για το μέγεθος του εγχειρήματος και το πώς και πόσο το διαφημίζουνε, οι κασετίνες αρκετά δύσκολες και άβολες στη χρήση και οι πληροφορίες που εμφανίζονται στην ετικέτα των CD για άτομα με πολύ δυνατή όραση μόνο και κακόγουστες. Τα τραγούδια καλά είναι και μερικά, θαρρώ, και δυσεύρετα. Για να δούμε τι θα δούμε τη δεύτερη εβδομάδα.

Δ. Διάβασα τις ημέρες αυτές δυο βιβλία. Πρώτα το αστυνομικό μυθιστόρημα “Η Χαμένη Βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα” του Δημήτρη Μαμαλούκα. Αξιοπρεπέστατο, αλλά μέχρι εκεί. Εμπεριστατωμένη παρουσίαση για βιβλίο και συγγραφέα από την Composition Doll εδώ.
Το δεύτερο ήταν το τρίτο βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου που διάβαζα. Επρόκειτο για το μυθιστόρημα “Η Πέτρινη Σχεδία”. Στο γνώριμο ύφος του συγγραφέα το οποίο ή σου αρέσει και το αποδέχεσαι ή το βρίσκεις εξαιρετικά κουραστικό. Ανήκω στην πρώτη κατηγορία. Μου αρέσει ο Σαραμάγκου και ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο και το πώς το εκφράζει. Το βιβλίο του αυτό ωστόσο με άφησε με την αίσθηση του ανολοκλήρωτου και ημιτελούς. Σαν να βιάστηκε να το τελειώσει ένα πράγμα. Αν δεν κάνω λάθος το συγκεκριμένο μαζί με τα “Περί Τυφλότητος” και “Περί Φωτίσεως” αποτελούν τριλογία.
Τώρα ξεκίνησα να [ξανα]διαβάζω Τζων Στάϊνμπεκ και το κλασσικό έργο του “Τα Σταφύλια της Οργής” σε έκδοση “ΤΟ ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη” [με 5 ευρώ μόνο στους πάγκους των εφημεριδοπωλών]. Ένα αριστούργημα σε μετάφραση Κοσμά Πολίτη. Λογοτεχνία με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Σπεύστε!

Ε. Αξιέπαινη η κίνηση της εφημερίδας “Η Καθημερινή” να προσφέρει με τα κυριακάτικα φύλλα της την σειρά “Οι Απίστευτες Περιπέτειες του Επιθεωρητή Κρουσώ” με πρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Λουί Ντε Φινές. Πρόκειται για έξη κλασσικές, θα έλεγα, κωμωδίες του Γαλλικού κινηματογράφου που προσφέρονται σε μια χαρτονένια θήκη. Θήκη για το μέγεθος της οποίας έχω κάποιες ενστάσεις μιας και, γενικώς, ο καθένας χρησιμοποιεί όποιο φορμάτ του κατέβει στο κεφάλι δίχως να σκάει και πολύ για ζητήματα όπως αυτά της τυποποίησης και συνεκδοχικά της αρχειοθέτησης. Μια εξαιρετική εγγραφή της Composition Doll, και πάλι, για τον Λουί Ντε Φινές εδώ.

Ουφ! Μάλλον το παράκανα σήμερα. Καλημέρα, λοιπόν, και καλό Ιούλιο. . .


Ακούγεται το, πολλαπλώς επίκαιρο, τραγούδι “Πέφτεις σε Λάθη” του Βασίλη Τσιτσάνη από το άλμπουμ “50 Χρόνια Ρεμπέτικο Τραγούδι” με τον Γιώργο Νταλάρα.


02/07/2007

8 σχόλια:

  1. Για το δάσος να μην πω τίποτα, γιατί τα λόγια θα είναι πολύ φτωχά μπροστά σε τέτοια ολιγωρία. Για τη ρεμπέτικη συλλογή τα ίδια ακριβώς πιστεύω κι εγώ. Για το Σαραμπάγκου δεν ξέρω τι να πρωτοπω. Είναι υπέροχος συγργαφέας με τόσο ρεαλιστικό τρόπο γραφής μέσα στο φανταστικό πρωταχικό αίτιο της διήγησής του. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πολύ καλό. Να διαβάσεις και το περί τυφλότητος (ή κάπως έτσι) και ένα άλλο για κλάποιο αρχαίο τούνελ (δεν θυμάμαι τώρα τον τίτλο του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγω εχω μονο ενα!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!
    με χαμογελα πολλα!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kalimera Aeipote,
    kai kalo mina!!!
    exeis dikaio na orgizesai etsi aisthanomai kai ego kai eimai sigouri oti den eimaste mono emeis aftoi. Ego tha eithela na rotiso pos boroume emeis oi polloi i ligoi na allaksoume kati kako pou simvenei kai to opoio to prokaloun kapoia meionotita anthropon i kai kapoioi polloi...
    To na kaigonde ta dasi feripein oloi to skeroume oti einai katastrofiko....tote giati ginetai parolla afta?
    tin polli kai kali kalimera mou....
    Na me simbathate Aeipote alla den agorazo pia efimerides....den andexo afton ton thimo mesa mou pou dimiourgitai kathe fora pou diavazo efimerida...ola ta arnitika anaferonde mesa se aftes...kai eimai sigouri oti iparxoun para polla kala pou pote den tha ta diavasoume mesa stis efimerides...Borei na akougetai poli akrea i thesi mou, borei na einai kai lanthasmeni den ksero...
    Den exo to kouragio na isoropo otan stenoxoriemai kai orgizomai ...Den einai apo adiaforeia kai thelo na me pistepsete gia afto pou sas leo...den einai oti adiaforo...apla den mou aresei pou oi efimerides parousiazoun to kako kai to stravo san nea kai se kamoia seliditsa tin opoian onomazoun "texni" parousiazoun isos ekei ta kalos keimena....(poli spastiko afto...poli apoprosanatolistiko...)
    sinxorestemai apla den andexo aftin tin thesi pragmaton....
    alla pragmatika thelo na allakso ta lathi mou...na matho apo afta kai na min ta epanalavo...thelo na sevomai afton pou vlepo apenandi mou kai den thelo na tou paro tipote pou tou anikei...den thelo na tou kapso to dasos tou...den thelo na tou leroso tin thalassa pou kanei to banio tou....kai thelo pragmatika na matho sto paidi mou na sevetai ...
    signomi parasirthika....
    xilia signomi...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πένθος αυτές τις μέρες, για τα δέντρα και τα ζωάκια που χάθηκαν. Οι εικόνες με τα απανθρακωμένα ελαφάκια και τις χελώνες πολύ σκληρές, έπαψα να βλέπω ειδήσεις γιατί δεν αντέχονται.
    Θεικός ο Λουί ντε Φινές. Αλλά ακόμα πιό ωραίο ήταν το CD με τον Αστερίξ και την Κλεοπάτρα που χάριζε το ΒΗΜΑ.
    Καλημέρα και καλό μήνα καλέ μου αείποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Ιούλιος μπήκε χωρίς να θέλει να ακολουθήσει τη λαμπρή διάθεση του ήλιου ε;
    Τουλάχιστον τα πέντε κειμενάκια αυτό δείχνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο δείμος του πολίτη:

    Το Περί “Τυφλότητος” το έχω διαβάσει. Εχθές αγόρασα ένα ακόμα βιβλίο του Σαραμάγκου. Επιγράφεται “Η Σπηλιά” και ελπίζω να είναι καλό.

    Βασιλική:

    Ναι, αλλά τι ένα!
    Φιλιά :)

    propetis:

    Δεν γνωρίζω για τον υπόλοιπο, “πολιτισμένο”, κόσμο αλλά τα πράγματα στην πατρίδα μας έχουν αρχίσει, θαρρώ, και ξεφεύγουν. Έχουμε γεμίσει ανθρώπους που κοιτούν, σκέπτονται και φροντίζουν μόνο τον εαυτούλη τους, άντε και την οικογένεια τους αν έχουν, αδιαφορώντας προκλητικά για τους γύρω και τα γύρω τους. Σε επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς έχουμε πέσει, θαρρώ και πάλι, πολύ χαμηλά. Δυστυχώς, το είδος, που σε ένα σχόλιο μου σήμερα ονόμασα, “βλαμμένο ανθρωποειδές” δεν σπανίζει καθόλου. Σε πολλές τάξεις και περιπτώσεις μάλιστα, κυριαρχεί. Δε γνωρίζω συνεπώς πόσο επιτυχές θα μπορούσε να είναι το σύνθημα: “απομονώστέ τους!”. Δυστυχώς, δεύτερο, μοιάζει να μας έχουν περικυκλώσει. . . Συνεπώς, ας κάνουμε κατ’ αρχήν την προσευχή μας και βλέπουμε. Ο Θεός να μας φυλάει από δαύτους. . .

    ellinida:

    Θα μου επιτρέψεις να ψηφίσω Λουί δαγκωτό! Όσο για την καταστροφή μην ανησυχείς καθόλου και από την ανάποδη. Ήδη τα ανελλήνιστα αστροπελέκια υποσχεθήκανε ότι “θα αποκαταστήσουν τις ζημιές”. . .

    Sotiris K.:

    Μόνο το πρώτο, άντε και το δεύτερο θα έλεγα. Στα υπόλοιπα μάλλον προς την θετική μεριά κλίνουμε. . .


    Καλό Απογευματάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωπ! άργησα ν ανακαλύψω ότι αναφέρατε το βιβλίο μου. Σας ευχαριστώ που το διαβάσατε, είναι τιμή για μένα μόνο που μπαίνω στο ίδιο ποστ με τον Σαραμάνγκου το "περί τυφλότητας" του οποίου όπως και το "όλα τα ονόματα" λάτρεψα.
    ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μιλούσα για βιβλία και συγγραφείς και βεβαιότατα ανήκετε στην ίδια με τον Σαραμάγκου κατηγορία. Το βιβλίο σας το διάβασα με ευχαρίστηση και μου χάρισε αρκετές όμορφες στιγμές και κάποιες, περί των βιβλίων, γνώσεις. Ο Σαραμάγκου έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής, πολύ πυκνό θα έλεγα. Ή μπαίνεις στον ρυθμό του και συναρπάζεσαι ή τον, ως βαρετό, απορρίπτεις. Ανήκω στην κατηγορία εκείνων που απολαμβάνουν τα κείμενα του. Το "Όλα το Ονόματα" δεν το έχω διαβάσει. Αυτές τις ημέρες διαβάζω το "Η Σπηλιά" και το χαίρομαι.

    Να είσαστε καλά

    Καλημέρα, Καλή Εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή