Δευτέρα 1 Μαΐου 2006

Μια Συνήθεια [ΝΚ]

Περίεργη συνήθεια και αυτή που απέκτησα εσχάτως. Να παρατηρώ τα ασήμαντα. Να προσπαθώ να συγκρατήσω, θα έλεγα να αποτυπώσω φωτογραφικά, λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες άνευ ουσίας, άνευ σημασίας. Το σχήμα ενός χαλικιού παραπεταμένου στην άσφαλτο. Το σχήμα ενός γδαρσίματος στο πλάι ενός αυτοκινήτου. Το σκίσιμο μιας τσάντας. Το σχήμα ενός φύλλου μαραμένου. Την εικόνα ενός κτίσματος που προβάλλει ανάμεσα σε δύο άλλα. Το τσαλάκωμα ενός χαρτονομίσματος. Με θρησκευτική ευλάβεια προσπαθώ να αποτυπώσω λεπτομέρειες. Να συγκρατήσω. Να ασκηθώ. Να θυμάμαι. Προσηλώνομαι. Μοχθώ. Παλεύω. Αποτυγχάνω. Ούτε μια εικόνα δεν έχω σωστή. Μονάχα θολά περιγράμματα. Εξακολουθώ. Απορώ. Γιατί μαζεύω τέτοιες μνήμες; Που θα μου χρειαστούν; Γιατί το κάνω; Εξακολουθώ να προσπαθώ. Εξακολουθώ να αποτυγχάνω. Και αν, ξαφνικά, όλες αυτές οι προσπάθειες καρποφορήσουν; Αν μπορέσω να ανακαλέσω σχήματα και λεπτομέρειες; Ποιο το όφελος; Γιατί το κάνω; Εξακολουθώ. Προσπαθώ. Αποτυγχάνω. Από την αρχή. Το σχήμα ενός χαλικιού παραπεταμένου στην άσφαλτο. . .

01/05/2006

12 σχόλια:

  1. Kαλό μήνα aeipote! Mοιάζει ποιητική η αναζήτησή σου. Όμως η λεπτομέρεια καμμιά φορά συνθέτει το όλον, έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα! Λεπτομέρειες το όλον και το όλον λεπτομέρειες. Το ζήτημα είναι σε τι βάθος και για ποιο σκοπό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O ποιητικός οφθαλμός αναζητεί τρόπους για να εκφραστεί !
    Καλημέρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "[...]Ποιό το όφελος;"
    Λέξεις,αείποτε, λέξεις... Ασημένια δώρα στο άγνωστο...
    Μια καταγραφή σ' ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο.
    Μια απάντηση.
    Κι άλλη μιά.
    Κι άλλη...

    Καλησπέρα και καλό μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ellinida: Ο οφθαλμός ανιχνεύει ο νους . . . μαγειρεύει!

    simon says: Όλα, και τα σχήματα, τελικώς, λέξεις είναι. Και τις αγαπώ. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, έχω κολλήσει στο, καθαρό, σχήμα. [Η κλασσική, θαρρώ, ερώτηση: Το simon says εκ του γλυκύτατου Simon Says των 1910 Fruitgum Company;]

    Καλό Απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To όφελος είναι το εξής αγαπητέ/ή αείποτε: κάθε στιγμή που περνά, κάθε ματιά που ρίχνουμε σε οτιδήποτε, αποτελούν εμπειρίες που προστίθενται. Πάντα προσθέτουμε κάτι. Δεν αφαιρούμε ποτέ. Κοιτάμε τα απλά σχήματα, τις ατέλειες και ξυπνούν αρχέγονα συναισθήματα, παιδικά, αμόλυντα. Θυμάμαι, μικρός λάτρευα τον ήχο που έκαναν τα παπούτσια των ανθρώπων σε διαφορετικά εδάφη. Αγαπούσα το μέταλλο των σιδηροτροχιών. Μάζευα κομματάκια κίτρινου σχιστόλιθου από τα βράχια στο χωριό. Παρατηρούσα τα ίχνη των εντόμων στο χώμα. Πρόσθετα. Δεν αφαιρούσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι και αυτή μία, σεβαστή, άποψη. Το να προσθέτεις επιθυμητό. Το να αφαιρείς ανθρώπινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστηχώς η αλήθεια για το simon says είναι πολύ πιο πεζή από τη φαντασία σου. Είχα στο νου μου τις ατάκες του κακού στο Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει Νο. 2
    Και φυσικά, επιβάλλεται πια μια επίσκεψη στα δισκάδικα της πόλης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αυτό ειδικά δεν ξέρω γιατί το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον: "Το σχήμα ενός γδαρσίματος στο πλάι ενός αυτοκινήτου."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Simon saysQ Τελικά τα κατάφερα. Το Simon Says των 1910 Fruitgum Company βρίσκεται, για "κατέβασμα", στην διεύθυνση:
    http://s55.yousendit.com/d.aspx?id=214AJZ8EBND9H1UGF8H1D4M5BE
    το κατέβασα από το Limewire. Το τραγούδι έχουν διασκευάσει και οι Charms με τίτλο "Τρελοκόριτσο"! Προσωπικά το βρίσκω ένα καλό pop τραγούδι. Εξάλλου η δεκαετία των 60s είναι η αγαπημένη μου.

    nicoletta Είναι ένα πραγματικό μυσιτήριο τα πράγματα που μερικές φορές μας κάνουν κλικ . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ...στην ταχύτητα των στιγμών, επιλέγεις να βάλεις ένα φρένο και κοιτάξεις τον κόκκο από την γραμμή. Πολύ σημαντική μου φαίνεται αυτή η απασχόληση, δεν είναι πάντα και για όλους εύκολη ή εφικτή αυτή η αλλαγή της προοπτικής αλλά χαίρομαι που σου είναι σημαντική και την προσπαθείς. Καλημέρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι, πραγματικά, περίεργη η έφεσή μου αυτή. Σαν να προσπαθώ να αποκτήσω ένα θησαυροφυλάκιο άχρηστων λεπτομερειών η χρησιμοποίηση των οποίων θα αξίζει χρυσάφι όταν έλθει η στιγμή. Κάτι σαν παραπέτασμα καπνού για να η σκέψη ξεφεύγει και τα δικά της πράττει. . .

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή