Δευτέρα 2 Απριλίου 2007

0298. Βινίλιο

Όλο το Σαββατοκύριακο στο πατρικό πέρασε με ηχογραφήσεις. Καλώδια από την έξοδο “Tape Out” του ενισχυτή στην είσοδο “Line In” της κάρτας ήχου του Η/Υ. Χρήση του κατάλληλου προγράμματος, της κάρτας ήχου, και ηχογράφηση από το pick-up στον Η/Υ σε μορφή wav. Στη συνέχεια επεξεργασία με το πρόγραμμα Nero WaveEditor, κυρίως αποκοπή κενών στην αρχή και το τέλος του τραγουδιού, εγγραφή σε CD και μετατροπή σε mp3.

Μου αρέσει αυτή η διαδικασία. Μου θυμίζει χρόνια παλαιότερα. Τότε που η μουσική κρατούσε ένα άλλο άρωμα. Τότε που το να ηχογραφήσεις μια κασέτα σήμαινε πράγματα για εσένα και τον αποδέκτη. Τώρα η μουσική βρίσκεται εύκολα παντού. Παντού και πουθενά. Την καταντήσαμε κι αυτή ένα βιομηχανικό προϊόν με ημερομηνία λήξης. Ένα προϊόν που μπορούμε να προμηθευτούμε ακόμα και από το παντοπωλείο [τι άλλο σημαίνει το πομπώδες Super Market;] της γειτονιάς μας.

Άκουσα και πάλι, με την ευκαιρία αυτή, αγαπημένα τραγούδια. Κράτησα στα χέρια μου δίσκους ακριβούς. Θυμήθηκα πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις. Ταξίδεψα. Έγινα και πάλι ο έφηβος που πασχίζει να εκφραστεί μέσα από τις, μουσικές, επιλογές του. Όχι δεν θέλησα να φτιάξω ένα αγαπημένο CD. Στη φάση αυτή απλώς ηχογράφησα τραγούδια που δεν είχα σε CD. Υπάρχουν, λοιπόν, 413 άλμπουμ που δεν έχουν αντικατασταθεί. Σε αυτά περιέχονται 5.188 τραγούδια. Κάποια διπλά. Στη φάση αυτή ασχολούμαι με τις συλλογές επιτυχιών των δεκαετιών 60, 70 και 80.

Οι περισσότερες από τις ηχογραφήσεις είναι ικανοποιητικές. Αρκετές έχουν ποιότητα που ξαφνιάζει και αποκαλύπτουν σημεία που στο βινίλιο δεν τα είχα προσέξει. Μου έκανε εντύπωση το ότι κάποια “κλασσικά” τραγούδια, που νόμιζα ότι τα είχα και σε CD, τελικώς δεν τα είχα. Τραγούδια όπως, π.χ., το “Yellow River” με τους Christie ή το “Dizzy” με τον Tommy Roe. Τα ηχογράφησα. Αυτά και πολλά άλλα. Μια χρονοβόρα αλλά εξαιρετικά ευχάριστη διαδικασία που σκοπεύω να εξακολουθήσω. . .

Από τα “πεπραγμένα” του Σαββατοκύριακου και το τραγούδι που ακούγεται. Το συγκλονιστικό, για τα δικά μου μέτρα, “Yesterday” των Charles Aznavour και Herbert Kretzmer με τον Roy Clark.

Καλημέρα, Καλή [Μεγάλη] Εβδομάδα, Καλό Μήνα.


02/04/2007

6 σχόλια:

  1. Κι όλο λέω να ξεκινήσω κι εγώ αυτό το upgrade ή όπως αλλιώς κι όλο τα αφήνω τα βινύλια να στέκονται στην άκρη..λες να ξεκινήσω; Με επηρέασες πάντως..Καλό μήνα, καλή εβδομάδα, καλή μέρα. Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζήτω τα 60's
    Ζήτω τα 70's
    Zήτω τα 80's !!!

    Χιχι γίναμε κι'εμείς σαν τους γονείς μας. Ολα ήταν καλύτερα στα χρόνια τους. Ετσι και στα δικά μας. Κυρίως η μουσική, ήταν στα αλήθεια πολύ πιό μελωδική ή μου φαίνεται;
    Δεν ξέρω τι στην ευχή γίνεται και δεν ακούω τα τραγούδια, ίσως κάποια ρύθμιση να χρειάζεται.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Pragmatika mallon megalosame kai emeis...etsi fenetai? akouo palia tragoudia tou '70 tou "80 kai thimame ti ekana tote me poion imoun erotevmeni ti idees eixa gia pia pragmata eklega kai gia poia gelousa...meta apo tosa xronia kleo kai gelo sxedon gia ta idia pragmata..akouo tin idia palia mousiki...telika den allazoume pote?tin kalimera mou kai kalo mina...
    Sou ekanan kamoia farsa tin Protaprilia???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα, φίλε μου. Μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία γεμάτη με τη μουσική νοσταλγία των νιάτων μας. Ένα χόμπυ που σε κάνει να χάνεσαι με τις ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο πράγμα η τεχνολογία όμως ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. sardonian:

    Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Το πρώτο βήμα χρειάζεται. Τα άλλα θα έλθουν. Ευχαριστώ και αντεύχομαι.

    ellinida:

    Σε όλες τις εποχές γράφεται καλή μουσική και ευτυχώς. Από την άλλη η κάθε γενιά δικαιούται να έχει τα δικά της αγαπημένα ακούσματα και αυτό συμβαίνει.

    propetis:

    Η μουσική σαν φορέας αναμνήσεων. Ενδιαφέρον και, πάνω απ' όλα, ευχάριστο. Όχι, δε μου έκαναν καμιά φάρσα την πρωταπριλιά.

    ο δείμος του πολίτη:

    Τα χόμπι σώζουν. Και τώρα και, κυρίως, μετά!

    kyrallina:

    Ναι η άτιμη. Ωραία και απαιτητική και χρονοαδηφάγα!

    Καλό Απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή