Παρασκευή 9 Μαρτίου 2007

0288. Συγγενείς

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τους συναντάμε συχνά και τακτικά. Άνθρωποι με τους οποίους ακολουθούμε κοινές διαδρομές χρησιμοποιώντας τα ίδια ΜΜΜ. Κάτοικοι ή εργαζόμενοι της περιοχής όπου βρίσκεται ο χώρος εργασίας μας ή η κατοικία μας.
 
Με τους περισσότερους σπανίως ανταλλάσσει κανείς ένα χαιρετισμό. Ίσως και να μην απαιτείται. Το μόνο σίγουρο ότι αναγνωρίζει ο ένας τον άλλο. Χαμόγελα και χαιρετισμοί ανταλλάσσονται με τη σκέψη και το βλέμμα. Σχηματίζεται έτσι μια ομάδα ατόμων με τα οποία συνταξιδεύουμε τα πρωινά. Μια άλλη ομάδα σχηματίζεται για το ταξίδι της επιστροφής. 
Πρόσωπα οικεία. Σώματα οικεία. Άντρες και γυναίκες. Νέοι και όχι νέοι. Τους περιμένεις να εμφανιστούν. Μερικές φορές τους δίνεις και ονόματα. “Η ξανθούλα”, “Ο γιος του Ταρζάν”, “Η βιαστική”. Τέτοια. Αν κάποιος λείψει η απουσία σημειώνεται. Περιμένεις την επόμενη ημέρα να εμφανιστεί για να αποκατασταθεί η τάξη. Αν απουσιάσεις εσύ πάλι σου λείπουν. Τους συλλογίζεσαι στη διαδρομή ή τους τόπους που τους απαντάς.

Είναι μια συντροφιά η παρουσία τους. Η εμφάνισή τους. Η αποκαταστημένη οπτική οικειότητα ζεσταίνει, απλουστεύει και ομορφαίνει διαδρομές και διαδικασίες. Διακριτικά παρακολουθείς τις κινήσεις τους. Μέσα στη σκέψη σου τους απευθύνεσαι. Τους καλημερίζεις. Τους μιλάς.

Πρόσωπα και σώματα οικεία. Αναγνωρίσιμες, ταυτοποιημένες παρουσίες. Ένα διακριτό σύνολο. Ένα σύνολο που δυναμικά αλλάζει. Μέλη που προστίθενται. Μέλη που χάνονται. Και μέλη που επανεμφανίζονται.

Ο ανθρώπινος περίγυρος της καθημερινότητάς μας. Οι γνώριμοί μας. Οι εγγύς μας. Γιατί όχι; Οι συγγενείς μας. Οι εξ’ όψεως συγγενείς μας! 

Από το άλμπουμ “Γιάννης Πουλόπουλος 4”» ακούμε το τραγούδι “Κάθε Μάρτη, Κάθε Απρίλη, Κάθε Μάη”, των Γιάννη Γλέζου – Διονύση Τζεφρώνη, με ερμηνευτή τον Γιάννη Πουλόπουλο


09/03/2007

14 σχόλια:

  1. Kαλημέρα aeipote, τι ουσιαστική λέξη, "οι συγγενείς" μας! Άν έτσι βλέπαμε όλοι δίπλα μας, δεν θα μας χώριζαν κομματικές, ομαδικές και άλλες επιλογές, δεν θα μπορούσε να μας εκμεταλλευτεί κανείς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aeipote αναρωτιέμαι αν έχουμε συναντηθεί στο λεωφορείο...ή στην στάση της Γλύφάδας... και έχουμε συζητήσει για infinite elements... Χμμμ....
    Στο θέμα μας ξανά... όταν κάποια χρονιά μένοντας στην Γλυφάδα πηγαινοερχόμουν Καλαμάκι για σχολείο, κιθάρες κτλ κτλ, μέχρι και γενέθλεια γορτάσαμε στο λεωφορείο με τα άτομα που κάθε μέρα συνταξιδεύαμε... Καταλαβαίνω το νόημα του post και ευχαριστώ για την πληροφορία της θέσης του control. Είναι αλήθεια ότι δεν το είχα δει μέχρι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα ο κόσμος είναι τόσο μικρός που βρήκαμε τις πρώτες 7 γυναίκες homo sapiens (ή ορθότερα στον πληθυντικό homines sapientes). Κάθε μέρα τα ίδια άτομα. Το λεωφορείο καταντά μία κοινωνική συναναστροφή. Καιρός να μάθουμε ότι όλοι είμαστε το ίδιο φτωχοί και να αρχίσουμε να συμμαχούμε κοινωνικά για να κερδίσουμε μια ανθρώπινη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "O ανθρώπινος περίγυρος της καθημερινότητάς μας". Άνθρωποι με τους οποίους δεν ανταλλάσσουμε κουβέντα! Δεν είναι θλιβερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και κάνεις υποθέσεις για την οικογενειακή τους κατάσταση ,για την δουλειά τους, για τον χαρακτήρα τους.
    Παρατηρείς πρόσωπα κι εκφράσεις ,βγάζεις συμπεράσματα για την διάθεσή τους.
    Αρχίζουν και τελειώνουν οι διαδρομές.
    Κι εκείνη η καλημέρα δεν βγαίνει ποτέ.



    ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. aqua κρίμα θα είναι άμα εκείνη η καλημέρα ποτέ δε ν έβγενε...

    Kyrallina γιατί να μην ανταλλάσουμε την κουβέντα;

    Δείμο του πολίτη συμφωνώ, δεν υπάρχουν καλύτεροι ή χειρότεροι χώροι για κοινωνικές συναναστροφές. Καλό είναι να μην τις αγνοούμε και όπου παρουσιάζεται η ευκαιρία.

    Katerina ante portas λες;

    Καλημέρα Aeipote :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Katerina ante portas:

    Δυστυχώς, οι συγγένειες, κάθε είδους, δοκιμάζονται στους δύσκολους καιρούς μας. Γενικώς, θα έλεγα, έχουμε πάψει να είμαστε φιλάνθρωποι, με την κυριολεκτικοί έννοια. Και όχι μόνο αυτό αλλά υπάρχουν και τάσεις να είμαστε στο άλλο άκρο, δηλαδή μισάνθρωποι. . .

    ViSta:

    Μάλλον δεν έχουμε συναντηθεί και σίγουρα δεν έχουμε μιλήσει για infinite elements. Οι σχέσεις που είχατε αποκαταστήσει στο λεωφορείο αποτελούν εξαίρεση.
    Ευχαριστώ για την βοήθεια στο να υπάρξει απάντηση στα σχόλια. . .

    ο δείμος του πολίτη:

    Σίγουρα είναι κοινωνική συναναστροφή. Αλλά αυτό το “καταντά” γιατί; Δεν είμαστε φτωχοί, θα έλεγα. Καλοθρεμμένοι, προνομιούχοι Δυτικοί είμαστε. Τώρα ότι η ζωή μας μπορεί να γίνει καλύτερη και “πιο ανθρώπινη” σίγουρα!

    kyrallina:

    Δεν θα το έλεγα θλιβερό. Το βρίσκω πολύ βαρύ. Σίγουρα όμως η κατάσταση θα μπορούσε, για να μην πω θα έπρεπε, να είναι πολύ καλύτερη.

    aqua:

    Πραγματικά στα ΜΜΜ έχεις όλο το χρόνο να σκεφτείς και να υποθέσεις. Κάποτε βγαίνει και καμιά καλημέρα. . .


    Καλημέρα, Καλό ΣαββατοΚύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φτωχοί γιατί τελικά το ΜΜΜ τα χρησιμοποιούν μόνο οι φτωχοί και όσοι επιθυμούν να χάνονται μέσα στον κόσμο. Οι πλουσιότεροι, πιο ελίτ και ψωνισμένοι χρησιμοποιούν αυτοκίνητα που μετά δεν έχουν που τα παρκάρουν και "καβαλάνε" πεζοδρόμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολλές φορές,
    οι άνθρωποι αυτοί είναι πιο κοντά μας
    από τον οποιοδήποτε συγγενή μας...
    τουλάχιστον αυτοί,
    μας χαρίζουν ένα χαμόγελο ανυπόκριτο...

    την καλημέρα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ο δείμος του πολίτη

    Ίσως τελικά το ποιος είναι "φτωχός" να είναι θέμα ορισμού. Πιστεύω ότι τα ΜΜΜ τα χρησιμοποιούν και πλούσιοι και φτωχοί. Οι "πολύ πλούσιοι", βεβαίως, εξαιρούνται.

    γιώργος

    Είναι γεγονός ότι οι συγγένειες, αίματος, αγχηστίας και όψεως, δοκιμάζονται. Μακάρι να υπήρχε χαμόγελο και ευδοκία. Όλα θα ήταν, και θα λειτουργούσαν, πιο καλά, πιο σωστά και πιο όμορφα.

    Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. χμμμ!
    εγραψα την προσκληση και δεν εκανα τελικα το κλικ, χτες βραδυ;;

    ενα νεο παιχνιδι κυλαει στους δρομους της μπλογκογειτονιας Αειποτε
    με 5 λεξεις συγκεκριμενες καλεισθε νακανετε μια ιστορια ή ποιημα ή και ζωγραφια μου ειπαν..!, και να το αναρτησετε ως ποστ
    ελαβα την σκυταλη απο τον Μαρκος και σας την παραδιδω..!
    σας καλω με τις λεξεις:
    ευσταλες, ευδοκια, κυτταρο, συντηξη και υποκινητης να συμμετασχετε στο παιχνιδι εανβεβαια το κανετε κεφι..! :))
    καλη σας εβδομαδα και ημερα βεβαιως..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η τρίτη, λοιπόν, πρόσκληση που λαμβάνω. Αναγκαστικά, θα έλεγα, θα απαντήσω όπως και στις δύο προηγούμενες:

    "Ευχαριστώ κι εγώ για την τιμή αλλά, δεν θα το κάνω. Δεν θέλω να εμφανιστώ αγενής ή ακατάδεκτος, ένα παιχνίδι είναι μόνο, αλλά, ειλικρινά αυτή την εποχή αδυνατώ. Έχει αρχίσει και με τρομάζει αυτή η τάση μεταξύ μας. Αυτό το πήγαινε - έλα των προσκλήσεων. Στην αρχή ήταν πέντε πράγματα για τον εαυτό μας, τώρα "φτιάξε" μια ιστορία με ή για πέντε λέξεις. Κάπου είδα και το πες μας για τις x πιο αγαπημένες σου ταινίες. Ο κατάλογος θα μπορούσε να γίνει εξαιρετικά μακρύς. Για βιβλία, τραγούδια, συνήθειες, συμπάθειες, αντιπάθειες κ.ο.κ. Παρ΄όλο που τέτοιες πρακτικές δίνουν μια λύση στο: "τι να "ανεβάσω" αύριο, δε βλέπω το τελικό όφελος και την δυσκολία του εγχειρήματος.
    Ευχαριστώ, λοιπόν, και πάλι για την τιμή"

    Με την ελπίδα ότι δεν σας δυσαρέστησα και δεν σας, τελείως, απογοήτευσα σας εύχομαι:

    Καλό Απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. οχι! δεν με απογοητευσατε παρ' οτι οι λεξεις επιλεχτηκαν μια απο τον καθε ενα σας Αειποτε!
    σε σας αντιστοιχισα την: ευδοκια, θεωρωντας την σαν μια απο τις αγαπημενες σας εννοιες
    παντα μου αρεσει να διαβαζω τα γραπτα σας και για τιςλεξεις που χρησιμοποιειτε και τον τροπο που τις πλεκεται
    ειχα την περιεργεια και γι αυτες τις 5 αλλά δεν με απογοητευσατε
    δεκτο και σεβαστο .
    την καλησπερα μου!

    υγ. ελαλησαν τα ηχεια μου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαίρομαι που είναι έτσι. Πραγματικά, το νόημα της λέξης "ευδοκία" μου λέει πολλά. Συνειδητά προσπαθώ να τη βάλλω στη ζωή μου. Εύγε στα ηχεία σας! Εγώ όλο το απόγευμα ακούω Άκη Πάνου από μια τετραπλή κασετίνα του που αγόρασα. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη. Και μου αρέσουν!

    Καλό σας Απόγευμα Λίαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή