Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2007

0276. Η/Υ [Ημών Υπέρ;]

Η/Υ έχω τρεις. Στο γραφείο, στο σπίτι και στο πατρικό. Υπάρχει και ένας φορητός αλλά, λόγω αρχαιότητος, δεν προσμετράται. Πρόσβαση στο internet έχω, με σύνδεση ADSL, από το γραφείο και το σπίτι. Τελευταία όλο και πιο συχνά αναρωτιέμαι για το πόσο και, κυρίως, ποιον χρόνο μου “τρώνε” τα συμπαθητικά αυτά μηχανήματα. Κι αν γι’ αυτό του γραφείου δεν τίθεται θέμα για τα άλλα δύο δεν είναι καθόλου έτσι.

Επειδή λοιπόν υπάρχουν:

· Καταχωρίζω στοιχεία των δίσκων, των βιβλίων και των DVD μου [έχω, π.χ., καταχωρίσει τίτλους και ονόματα ερμηνευτών για περισσότερα από 37.000 τραγούδια]

· “Σκανάρω” και επεξεργάζομαι αναλογικές φωτογραφίες [περισσότερες από 6.000]

· Μετατρέπω το ημερολόγιο μου σε ηλεκτρονική μορφή [έχω φτάσει μέχρι το 1994]

· “Κατεβάζω” φωτογραφίες, κυρίως “wallpapers” [αεροσκαφών μόνο περισσότερες από 12.000]

· Κατεβάζω διάφορα κείμενα σε μορφή κυρίως PDF
 
· “Σερφάρω” αντλώντας κάθε είδους πληροφορία

· Παρακολουθώ τα οικονομικά μου

· Διαχειρίζομαι την ηλεκτρονική μου αλληλογραφία

· Διατηρώ το παρόν ηλεκτρονικό ημερολόγιο, με ότι αυτό συνεπάγεται

Αυτές είναι οι βασικές, εκτός γραφείου, δραστηριότητες. Αν δεν είχα τα μηχανήματα του σπιτιού και του πατρικού το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είχα πολύ περισσότερο χρόνο να διαθέσω σε άλλες δραστηριότητες. Τρώνε χρόνο, πολύ χρόνο, τα μηχανήματα αυτά. Αν δεν το προσέξει κανείς από υπηρέτες μετατρέπονται σε αφεντικά οδηγώντας σε μια ιδιότυπη ομηρία/σκλαβιά. Δεν είναι μόνο οι ασχολίες. Είναι και ο χρόνος που δαπανά κανείς για να τα “συνεφέρνει” και να τα διατηρεί σε καλή κατάσταση. Χρόνος ευθέως ανάλογος της πολυπλοκότητας και της ποικιλίας των εφαρμογών που χρησιμοποιεί και του όγκου των πληροφοριών που αποθηκεύει και επεξεργάζεται.

Η χρήση των Η/Υ, κακά τα ψέματα, οδηγεί σε έξη και εξάρτηση. Μια μέρα να μην πιληκτρολογήσεις, όπως το λέω, νιώθεις κάτι να σου πηγαίνει στραβά, κάτι να σου λείπει. Χώρια η εξάρτηση από τα ίδια τα στοιχεία που αποθηκεύει κανείς. Ώστε, λοιπόν, τι πράττουμε; Πως αντιδρούμε όταν αντιληφθούμε ότι τα χαριτωμένα αυτά μηχανήματα μας έχουν “καθίσει στον σβέρκο”;

“Ψυχραιμότης”, θα έλεγα, εκλογίκευση, σωστή κατανομή πόρων και, παντού και πάντα, μέτρο. Για να πάρει ο Η/Υ την θέση που του πρέπει. Αυτή του υπηρέτη και του εξυπηρετητή. Του μέσου και όχι του σκοπού. Του μέσου το οποίο παρέχει όλες αυτές τις συγκλονιστικές δυνατότητες για άντληση, καταχώριση και επεξεργασία πληροφοριών. Του μέσου το οποίο ανοίγει ένα παράθυρο προς την υδρόγειο και τους ανθρώπους. Του μέσου με το οποίο, από ένα σημείο και πέρα, εξοικονομείται και οργανώνεται ο χρόνος και όχι του μέσου με το οποίο, τελικά, πετάμε το χρόνο στα σκουπίδια.


Για σήμερα ο εξαιρετικός ενορχηστρωτής Γιώργος Χατζηνάσιος και το “Τι τα Θέλεις Τώρα” από το άλμπουμ “Ο Μουσικός Κόσμος του Γιώργου Χατζηνάσιου” .


12/02/2007

9 σχόλια:

  1. Να όμως που, κατά πως τα λες, είσαι από τους σπάνιους χρήστες που συναντώ που, εργάζεται με το computer του αντί να εργάζεται για το computer του.

    Αφού σ'αρέσει να κρατάς αρχείο δίσκων και βιβλίων, αφού θέλεις να βελτιώνεις παλιές σου φωτογραφίες, αφού κρατάς μια συλλογή, αφού μαθαίνεις ένα σωρό πράγματα σερφάροντας, αφού κρατάς ζωντανή και προσβάσιμη τη μνήμη της ζωής σου, τί άλλο από πολύτιμο βοήθημα μπορεί να είναι το μηχανάκι;

    Μπορείς να φανταστείς το χρόνο που θα σού έτρωγε (άσε το χώρο και τη σκόνη), να κάνεις μόνο κάρτες για το 37.000 τραγούδια σου;

    Να ένοιωθες δέσμιος του μηχανακιού, αν έλεγες, μού παίρνει τόσο χρόνο να κάνω τα Windows να δουλέψουν, να κυνηγήσω τον καινούργιο ιό που μού φορτώθηκε, να βρω τα χαμένα αρχεία, να..., όλα αυτά τέλος πάντων, που κάνουν την κομπιουτερέ ζωή του μέσου χρήστη.

    Είσαι σε θαυμάσια σχέση με τα μηχανάκια σου! Αυτά βάβαια, είναι ακόμα μακριά απ'ό,τι θάπρεπε νάναι, αλλά μην παραπονιέσαι. Ανήκεις σε μια πολύ μικρή κατηγορία χρηστών που κερδίζουν απ'αυτή τη σχέση! Χαίρου την!

    Υ.Γ. Μια online database για τους 37.000, δεν σού λέει τίποτε; Με γαργαλάει η περιέργεια να δω τη δουλειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ημεις/Υμων, ψιθυρος ακουστηκε απο τη μερια των υπολογιστων σου

    και δικες μου οι σκεψεις σου των τελευταιων παραγραφων του σημερινου σου σημειωματος
    μακαρι να φτασω καποτε ναναι και δικες μου οι δικες σου αλληλεπιδρασεις με τα μηχανηματα σου...
    τα εγραψε ο Φοιβος πιο πανω
    εγω μονο να ξαναπω πως, ακομη και ετσι, ο χρονος ειναι απιθανα πολυς που δανειζει κανεις σε αυτη τη σχεση
    χρησιμοποιησα τη λεξη -δανειζει- επειδη σκεφτομαι πως σου δινεται πισω ο χρονος ως κερδος απο το αποτελεσμα χρησης που κανεις

    κι εκεινη την online database, που σου λεει ο Φοιβος, για σκεψου την
    ασε που, θα ηταν προκληση να εμφανισεις online και τη συλλογη σου ψηφιοποιημενων αρχειων ηχου
    πολλες φορες εχεις γραψει πως το τραγουδι που ακουμε ειναι απο δισκακι 45 πχ, ψηφιοποιημενο το καποτε..
    υποθεσα απο εσενα!

    καλο απογευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή βδομάδα.
    :Ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάπως έτσι είναι..
    Λέω "κάπως" έτσι γιατί αυτό το ίδιο το μέσον, φτιάχνει τη δική του πραγματικότητα...
    Και αλλάζει ΚΑΙ τη δική μας
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απολύτως. Είναι ένα εργαλείο στο οποίο μάθαμε να στηριζόμαστε για πολλές εργασίες μας. Ένα όπλο που μερικές φορές το στρέφουμε κατά πάνω μας για να δούμε αν δουλεύει. Σε καταλαβαίνω. Ένα pc, ένα στο γραφείο, ένα στο σπίτι, ένα στο φροντιστήριο κι ένα στο πατρικό μου. Δεν ξέρω τι και πού το έχω. Αφού πια χρησιμοποιώ e-mails για να τα έχω πάντα μαζί μου.

    Η πλάκα είναι πως οι περισσότεροι Έλληνες είναι ηλεκτρονικά αναλφάβητοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τον χρόνο σου τον "τρώνε" τα συμπαθητικά μηχανήματα ή οι επιλεγμένες δραστηριότητές σου;
    Αυτές οι δραστηριότητες εμφανίστηκαν με την απόκτηση των υπολογιστών άραγε ή προϋπήρχαν; Παλιότερα δε διάβαζες, δεν αλληλογραφούσες, δεν κατέγραφες τα οικονομικά σου, δεν αρχειοθετούσες τις φωτογραφίες σου;
    Είχες σκεφτεί τότε να πεις "η χρήση του χαρτιού και τους μολυβιού, κακά τα ψέματα, οδηγεί σε έξη και εξάρτηση";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. phivos:

    Παρηγορητικά, θα έλεγα, τα λόγια σας. Ευχαριστώ. Προσπαθώ πραγματικά να το χρησιμοποιώ και να μην με χρησιμοποιεί. Η βάση των δίσκων δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Μια σχετικά απλή εφαρμογή σε MS Access είναι. Εκείνο που ίσως είναι εντυπωσιακό είναι το πλήθος των στοιχείων που έχω καταχωρίσει. Πριν τον Η/Υ κρατούσα τα σχετικά στοιχεία σε δυο τετράδια μεγάλου μεγέθους [των 200 σελίδων έκαστο]. Το δύσκολο ήταν να μεταφέρω αυτά τα συσσωρεμένα στοιχεία. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος και κόπος. Τώρα η καταχώριση γίνεται για ένα, δύο, τρεις δίσκους και όχι για 600 + που έγινε αρχικά. Μια άλλη δυσκολία είναι η προσαρμογή το προγράμματος κάθε φορά που αλλάζω έκδοση της Access που χρησιμοποιώ.

    Orelia:

    Το μόνο κακό είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα δανεικά δεν επιστρέφονται. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι βασικό το να μπορείς να πεις “χαλάλι”. Το πλήθος των αρχείων που έχω ψηφιοποιήσει δεν είναι σημαντικό. Μερικές δεκάδες μόνο από τα δυσεύρετα σε CD. Κάπου με πρόδωσε ο ενισχυτής μου και σταμάτησα.

    simon says:

    Να είσαι καλά Μάκη. Επίσης!

    Markos:

    Το Ημών Υπέρ να παλεύουμε διότι το μέσο ζόρικο και με τάσεις να φυτρώνει εκεί που δεν το σπέρνεις και να σου φτιάνει, στο πι και φι, μια στα μέτρα του πραγματικότητα. . .

    ο δείμος του πολίτη:

    Ο “συγχρονισμός” του περιεχομένου των Η/Υ που χρησιμοποιεί κανείς είναι ένα ζήτημα. Προσωπικά χρησιμοποιώ την “Beatrice”, ένα Flash Disk 1 GB. Άνευ της δεν πάω πουθενά.

    Ελπίς:

    Χαρτί και μολύβι πολύ δύσκολα μπορεί να σταθεί απέναντι στον Η/Υ. Είναι εντελώς διαφορετικά σαν μέσα και χαώδης η διαφορά δυνατοτήτων που προσφέρουν. Βεβαίως και κάποια πράγματα γινόντουσαν και προ Η/Υ αλλά σε άλλο επίπεδο και με άλλους στόχους. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι έχω εξάρτηση από το χαρτί και το μολύβι. . .


    Να είσαστε Καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αμέ! "Μέτρον Άριστον" και "Μέτριον Άσχημον". Μου αρέσει που έχετε υιοθετήσει το "αφ" του "αυ" αντί. Μου κάτι θυμίζει. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή