Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2006

0250. Ίρις [ΝΚ]

Είναι κάποια τραγούδια που τα αγαπήσαμε πολύ. Πολύ και από μόνα τους. Από ένα άκουσμα σε μια στιγμή ιδιαίτερη. Από ένα άκουσμα σε χρόνο ανύποπτο, σε τόπο απροσδιόριστο. Τραγούδια που μαζί τους ταξιδέψαμε. Ξαγρυπνήσαμε. Συνδέσαμε με πρόσωπα εφηβικών ερώτων. Ακριβά τραγούδια που με λαχτάρα αναζητήσαμε το όνομά τους. Για να τα αποκτήσουμε. Να τα κατά βούληση ακούμε. Σε εποχές δύσκολες. Δίχως διαδίκτυο. Δίχως την αφθονία της πληροφόρησης και των μέσων που σήμερα μας κατακλύζει. Η σωτηρία ερχόταν, συνήθως, από το ραδιόφωνο ή τους καλούς φίλους. Ήταν η εποχή των “πειρατικών” ραδιοφωνικών σταθμών. Μια εποχή που τα καλά τραγούδια, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, ήταν μετρημένα και γνωστά. Είχαν διάρκεια, είχαν ταυτότητα. Ήταν η εποχή που η αγορά ενός δίσκου αποτελούσε ένα μικρό γεγονός. Ένα γεγονός που συγκέντρωνε συμμαθητές και φίλους για ακούσουν το δίσκο, να χαρούν, να σχολιάσουν. Η εποχή του ηρωικού, φθαρτού, βινίλιου. Θυμάμαι με νοσταλγία το πρώτο άκουσμα του δίσκου “Το Περιβόλι του Τρελού”, του Διονύση Σαββόπουλου βεβαίως, στην αυλή του σπιτιού ενός συμμαθητή και φίλου. Από εκείνη την εποχή, λοιπόν, το αγαπημένο τραγούδι “Θέμα Ι” από την ταινία “Τα χρώματα της Ίριδος” [1974] του Νίκου Παναγιωτόπουλου σε μουσική Σταμάτη Σπανουδάκη.

Καλή ακρόαση, καλό Σαββατοκύριακο.


15/12/2006

11 σχόλια:

  1. μια διαπιστωση απλη και μαλλον συνηθισμενη...
    σας αρεσει η μουσικη...
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα Κύθηρα . Νομίζω ότι είναι ίσως από τα πιό αγαπημένα μου τραγούδια . Το άκουγα όταν πέθανε ο πατέρας μου . Το σιγοτραγουδάω σήμερα που είναι η γιορτή του . Ελπίζοντας πως ίσως φτάσω εγώ κάποια μέρα στα Κύθηρα .
    Καλό Σαββατοκύριακο καλέ μου αείποτε . Ο περίλαμπρος ήλιος σίγουρα θα συμβάλει σ'αυτό . :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμαμαι σαν ναταν χθες τον εαυτο μου (μονος μου) κατα την διαρκεια της προβολης.

    Σκηνη: ενας των πρωταγωνιστων μπαινει σ' ενα μαγαζι (το popeleven την εποχη που στεγαζονταν ακομα σ' ενα ημιυπογειο). Η κοπελλα στον παγκο τον ρωταει "γνωριζεις τον Διονυση;" και του δειχνει τον Διονυση. Την ιδια στιγμη, αρχιζει η μουσικη υποκρουση
    "Η οθονη βουλιαζει
    σαλευει το πληθος
    εικονες ξεχυνονται με μιας
    που πας παλληκαρι
    ωραιος σαν μυθος
    κι οιλοϊσια στον θανατο κολυμπας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. βασιλική: Το ομολογώ!

    ellinida με μπερδέψατε κομμάτι. "Κύθηρα"; Το γνωστό με τον Μητροπάνο; ["Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε"]. Κάποιο άλλο; Να είσαστε καλά να τον θυμόσαστε τον πατέρα σας και όλους τους αγαπημένους που ταξιδέψανε. . .
    Αντέχομαι για το ΣαββατοΚύριακο και σας εξομολογούμαι ότι ο περίλαμπρος ήλιος στα μέσα του Δεκέμβρη με . . . ψιλοεκνευρίζει.

    Καλό Απομεσήμερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μια διαπιστωση λοιπον επεφερε μια ομολογια...

    ασχετο!
    γιατι σας εκνευριζει ο ηλιος τον χειμωνα;

    (αντε να δουμε μια ερωτηση τι θα επιφερει...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. dralion: Καταπληκτική η "Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη" και σημείο αναφοράς το Pop Eleven. . .

    βασιλική Με εκνευρίζει, ο ήλιος ο περίλαμπρος, γιατί είναι εκτός κανονικότητας και δυσκολεύομαι να συνδυάσω την παρατεταμένη καλοκαιρία με αυτό που δείχνουν τα ημερολόγια. Αυτό δεν είναι Δεκέμβρης ειναι 3-4 μήνες πίσω. . . Και ιδού η ομολογία η δεύτερη [μοιάζει να έχετε ταλέντο στο να μου τις αποσπάτε]: Μεγάλωσα πια και εκνευρίζομαι όταν ο καιρός κάνει τα δικά του. Μούρχεται να του κουνήσω το δάχτυλο και να τον βάλω στη θέση του. Και αδυνατώ. Και εκνευρίζομαι. Ουφ!


    Να είσαστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ήξερα καν ότι ήταν ελληνικό αυτό το κομμάτι!
    Καλό Σαββατοκύριακο.
    :Ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραίο κομμάτι αυτό! Αείποτε, σας ταιριάζει το τραγούδι των Πυξ-Λαξ "Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί"! Ωραίες οι μουσικές σας επιλογές! Καλό Σαββατοκύριακο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τ' απίστευτα εκείνα χρόνια που η μουσική ήταν πρωτίστως σκάφος φυγής.
    Με το τρανζιστοράκι κολλημένο στ' αυτί ξεδιπλώναμε τ' απαρηγόρητα εφηβικά μας βράδια βουτώντας απ' τη μια νότα στην άλλη.

    Κομματάκι ξένες οι θάλασσες των ήχων πιά. Πιο... τακτοποιημένες. Ελέγξιμες.
    Και σα να γλυφίζει το νερό.



    Καλημερούδια με λιακάδες.
    Ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό Σαββατοκύριακο και σε σας. Καλές ακροάσεις και όλα τα καλά μαζί σας!
    "η"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. simon says: Ελληνικό, παλιό και όμορφο!

    renata: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Θα αναζητήσω το των Πυξ-Λαξ. . .

    καπετάνισσα: Θα συμφωνήσω. Ευτυχώς πάντως για μερικούς η μουσική εξακολουθεί να λειτουργεί όχι σαν προϊόν αλλά σαν τέχνη. . .

    "η": Ευχαριστώ και αντεύχομαι. . .


    Καλή, χαρούμενη Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή