Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

0525. Αδριανός


Animula vagula, blandula,
Hospes comesque corporis,
Quoe nunc abibis in loca
Pallidula, rigida, nudula,
nec, ut soles, dabis iocos. . .

P. Aelius HADRIANUS, Imp.

Ένα φύλλο χαρτί ήταν. Το θυμήθηκα. Το αναζήτησα. Ήταν ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου “Αδριανού Απομνημονεύματα” της Marguerite Yourcenar. Βιβλίο που μου χαρίστηκε στις 7/12/1976 από τον φίλο, τότε, ΚΦ. Βιβλίο των εκδόσεων Χατζινικολή σε μετάφραση Ιωάννας Χατζηνικολή και επιμέλεια Γιώργου Σταματίου. Πραγματικά εξαιρετικό ανάγνωσμα.

Οι στίχοι, του Αυτοκράτορα Αδριανού, που εμφανίζονται στην αρχή της εγγραφής βρίσκονται και στην αρχή του βιβλίου. Οι στίχοι είναι σε μια γλώσσα που δε διδάχθηκα ποτέ. Στα Λατινικά. Κι αν εγώ δε γνώριζα Λατινικά η Κ., φοιτήτρια της Νομικής τότε, γνώριζε. Την παρακάλεσα, λοιπόν, να μου μεταφράσει αυτούς τους στίχους. Ανταποκρίθηκε ευθύς. Το αποτέλεσμα ήταν ένα φύλλο χαρτί. Ακριβώς αυτό ήταν που ‘‘θυμήθηκα”, αναζήτησα και βρήκα. Ένα φύλλο, κοσμημένο με το όμορφο, στρωτό, γράψιμο της Κ., στο οποίο μεταφράζει όχι μόνο τους συγκεκριμένους στίχους αλλά και τους στα Λατινικά τίτλους Κεφαλαίων του βιβλίου. Παραθέτω την μετάφραση των στίχων και στη συνέχεια μια ‘‘εικόνα” του φύλλου.

Άστατη, κολακευμένη ψυχή
ξένη κι ωστόσο αχώριστη στο σώμα
που τώρα αφήνεις στη γη
ωχρότατη, ριγώντας γυμνή
δεν θα παιχνιδίζεις, όπως συνήθιζες


Ακούγεται ένα αγαπημένο τραγούδι, από την Ροκ Όπερα ‘‘Evita” των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice, το οποίο έχω μεταφέρει από δίσκο βινιλίου. Πρόκειται για το ‘‘On This Night Of A Thousand Stars” για το οποίο, ατυχώς, δε γνωρίζω το όνομα του ερμηνευτή. . . 

Καλό ΣαββατοΚύριακο.


19/09/2008

3 σχόλια:

  1. to exo diavasei kai ego afto to vivlio ..mou eixe aresei poli, pane omos polla xronia apo tote pou to eixa diavasei,
    kalo savvato-kyriako,
    propetis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βιβλίο δεν το γνωρίζω ο γραφικός χαρακτήρας της κοπέλας είναι όμως πολύ όμορφος.
    Θα συμφωνήσω πως η χρήση των ηλ. υπολογιστών έχει αρνητική επίδραση όχι τόσο στην καλλιγραφία , που για μένα περνά σε δεύτερο πλάνο, όσο στην ίδια την ανάπτυξη των σκέψεων στο χαρτί. Προσωπικά, το έχω δοκιμάσει και μου είναι πλέον από πολύ δύσκολο έως αδύνατο.

    Καλή σου ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. propetis:

    Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να το ξαναδιαβάσουμε. Πιστεύω αξίζει τον κόπο. . .

    violet:

    Σημαντική, και αναπόφευκτη, η επίδραση και η επιρροή των Η/Υ στη ζωή μας. Ευτυχείς όσοι προσαρμόζονται. . .

    ΚαληΗμέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή