Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

1332. Land Rover Defender [Lego Technic 42110]

Έτσι όπως, πλέον, είναι διαμορφωμένη η ζωή μας ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών προέρχεται από το διαδίκτυο. Από το διαδίκτυο, λοιπόν, πληροφορήθηκα, τον Σεπτέμβριο του 2019, ότι επρόκειτο να κυκλοφορήσει από την Lego, στη σειρά Technic, ένα καινούργιο κουτί. Περιεχόμενο του κουτιού 2573 κομμάτια η συναρμολόγηση των οποίων οδηγούσε σε ένα ευμέγεθες Land Rover Defender. Για το κουτί αυτό έκανα και σχετική ανάρτηση στο Facebook.

Πήρα την πληροφορία. Ακολούθησε η απόφαση. Παράγγειλα το κουτί στις 22 Φεβρουαρίου 2020. Ατύχησα! Ξαναπροσπάθησα. Η δεύτερη παραγγελία έγινε την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020, στην WWW.GAMESCOM.GR, με τίμημα εκατόν εβδομήντα έξι ευρώ και ενενήντα λεπτά (176,90 €). Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν ατύχησα. Παρέλαβα το Lego Defender κουτί μου μόλις δύο μέρες μετά, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Παρέλαβα το κουτί και. . . το αποθήκευσα. Ο αρχικός στόχος ήταν να καταπιαστώ με τη συναρμολόγηση του Land Rover Defender τις μέρες των γιορτών. Δεν έγινε (για λόγους πολλούς και αδιάφορους). Τη συναρμολόγηση την ξεκίνησα τελικά την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου και την τελείωσα τρεις μέρες μετά (την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021). Επρόκειτο για το δεύτερο μεγαλύτερο Lego, με την έννοια του περιλαμβανόμενου πλήθους κομματιών, που θα συναρμολογούσα. Είχε προηγηθεί το μόλις κατά 22 τουβλάκια «μεγαλύτερο» Mack Anthem (Lego Technic 42078, με 2595 κομμάτια) που συναρμολόγησα το τετραήμερο: Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου έως και Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018.



















Τέσσερεις οι μέρες συναρμολόγησης και για το Land Rover, τέσσερεις,  αριθμημένες και διακριτές, και οι φάσεις της. Εργάστηκα και διασκέδασα, χαλαρά, τα πρωινά και για την τρίτη φάση και λίγο το βραδάκι.

Το κουτί, διαστάσεων 58,2Χ48Χ9,1 κυβικών εκατοστών, περιλάμβανε ένα πλήθος από πλαστικά σακουλάκια, τα πέντε ελαστικά του οχήματος και ένα λευκό κουτί, που καταλάμβανε σχεδόν τον μισό του  χώρο. Περιεχόμενο του λευκού κουτιού άλλο ένα πλήθος από σακουλάκια, το ογκώδες, 494 σελίδων, και σφραγισμένο σε νάιλον σακουλάκι, τεύχος με τις οδηγίες συναρμολόγησης και το απαραίτητο, και πολύ εκνευριστικό για εμένα, φύλλο με τα αυτοκόλλητα του Lego Defender.

Στο αρχικό κουτί περιλαμβανόντουσαν τα σακουλάκια των φάσεων δύο (2) και τρία (3) και τα πέντε ελαστικά. Το λευκό κουτί περιλάβανε τα σακουλάκια των φάσεων ένα (1) και τέσσερα (4) ένα σακουλάκι με  τις πέντε ζάντες και τα τέσσερα φτερά, το τεύχος συναρμολόγησης και το φύλλο με τα  αυτοκόλλητα.

Ξεκίνησα, όπως ήδη έγραψα, την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2021, με τα σακουλάκια της πρώτης φάσης, στις 09:36. Τρία σακουλάκια και εντός τους άλλα δύο με πολύχρωμα κομμάτια από πλαστικό κομμένα με ακρίβεια δεκάτου του χιλιοστού.  


















Την επομένη, Δευτέρα,  8 Φεβρουαρίου άνοιξα τα επτά σακουλάκια, και τα εντός τους τρία, της δεύτερης φάσης. Καφεδάκι. Εργασία και χαρά. Ένα Land Rover Defender γεννιόταν από τα χέρια μου.




















Την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, ακολούθησε η Τρίτη φάση. Πέντε σακουλάκια και τρία ακόμα εντός τους. Η φάση που ίσως με δυσκόλεψε περισσότερο. Βεβαίως και βίωσα το σύνδρομο του συναρμολογητή Lego. Αυτό του ότι θα μου λείπει κάποια από τα 2573 κομμάτια του μοντέλου. Λοιπόν, συνέβη!

Το ωραιότατο κομμάτι 6253260, γνωρίζω – σας φώτισα!, άφαντο. Στη θέση του ένα, εξίσου ωραίο, 6073231. Πήρα μια απογοήτευση! Έψαξα το κομμάτι στα κομμάτια της επόμενης φάσης. Βρήκα ένα και το τοποθέτησα για να συνεχίσω την συναρμολόγηση. Είχα την ελπίδα ότι τελικά θα εύρισκα κάποιο παραπανίσιο. Διαψεύστηκα. Η Lego η καλή είχε τοποθετήσει στα σακουλάκια της τρία κομμάτια 6073231 αντί για τα προβλεπόμενα δύο και δεκαέξι κομμάτια 6253260 αντί για τα προβλεπόμενα δέκα επτά. Αθροιστικά, πάντως, σωστή ήταν!




















Την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, η τέταρτη και τελική φάση. Σακουλάκια πέντε και εντός τους δύο. Όσο προχωρούσε η συναρμολόγηση παρακαλούσα να μην έχω κάνει κάποιο λάθος και δεν ταιριάξουν τα μπλοκ κομματιών που κούμπωναν το ένα πάνω στο άλλο. Δεν το απέφυγα τελικά. Ευτυχώς επρόκειτο για δύο – τρία μικρολαθάκια που διόρθωσα εύκολα.




















Στη φάση αυτή και στη σχάρα του οχήματος προβλεπόταν και η τοποθέτηση του τελευταίου κομματιού 6253260, που τελικά και οριστικά δεν βρήκα ανάμεσα στα χιλιάδες κομμάτια του κουτιού.

Άπλωσα τo σε κομμάτια Lego απόθεμά μου στο τραπέζι της τραπεζαρίας και έψαξα. Ατυχώς δεν κάποιο   6253260 κομμάτι είχε περισσέψει από προηγούμενες συναρμολογήσεις. Στη θέση του, τελικά,  τοποθέτησα ένα κομμάτι 6121485 (ωραία που είναι η ζωή με τσ’ αριθμούς!) και έτσι ένα κομμάτι της σχάρας απόκτησε μη προβλεπόμενους βαθμούς ελευθερίας .



Θα μπορούσα, βεβαίως, να ακολουθήσω την προβλεπόμενη διαδικασία και με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στην άψογη, και από αυτή την άποψη, Lego να παραλάβω ταχύτατα και δωρεάν το συγκεκριμένο κομμάτι. Βαρέθηκα. Δεν το έπραξα.

Για την ιστορία:

6253260: Axle and Pin Connector Hub with 1 Axle

6073231: Pin with Friction Ridges Lengthwise and Pin Hole

6121485: Pin Connector Round 1L (Spacer)



Λίγες μέρες μετά διαπίστωσα ότι ένα κουμπί, στην οροφή του οχήματος, είχε εντελώς διακοσμητικό ρόλο. Το έψαξα. Διαπίστωσα ότι ήταν το κουμπί που, περιστρέφοντάς το, έστριβαν οι μπροστά τροχοί του οχήματος. Είχα παραλείψει τον άξονα που συνέδεε το κουμπί με τον σχετικό εξοπλισμό (γρανάζια – γραναζάκια και άξονες – αξονάκια). Αναγκάστηκα, με σχετικό κόπο και δυσκολία, να αφαιρέσω και να ξανατοποθετήσω την οροφή του οχήματος για να . . . «αποκαταστήσω το πρόβλημα», που λένε και οι βαριά μορφωμένοι!



























Συμπέρασμα: Όση εμπειρία και να διαθέτει κανείς, στη συναρμολόγηση Lego, καλό είναι να είναι προσεκτικός και να ακολουθεί, κατά γράμμα, τις οδηγίες. Η Lego δεν κάνει λάθη συναρμολόγησης. Τα λάθη τα κάνουμε εμείς!




















Ακόμα μία φορά θαύμασα την ευφυΐα και την επινοητικότητα των ανθρώπων της Lego. Αναρωτήθηκα τι είδους λογισμικό χρησιμοποιούν και πόσος χρόνος απαιτείται για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πλαστικά μοντέλα της πολυπλοκότητας αυτού που συναρμολόγησα.



Είχα, και έχω, μια μικρή ένσταση για τους τροχούς τα ελαστικά των οποίων δεν κάθονται και με τον καλύτερο τρόπο πάνω στις ζάντες τους. Δυσκολεύτηκα  επίσης να τοποθετήσω τους τροχούς στους άξονες τους.

Το τελικό αποτέλεσμα το βρήκα εξαιρετικό. Ένα εντυπωσιακών διαστάσεων (42Χ22Χ20 – (Μ)Χ(Υ)Χ(Π), κυβικών εκατοστών) πλαστικό όχημα σε όμορφο πράσινο χρώμα, βάρους μεγαλύτερου των δύο (2) κιλών με:

Κιβώτιο τεσσάρων ταχυτήτων (δύο μοχλοί στην καμπίνα),

Περιστρεφόμενους, από το τιμόνι και ένα κουμπί στην οροφή, μπροστινούς τροχούς,

Ανοιγόμενο καπό με εξακύλινδρη μηχανή και κίνηση των εμβόλων της ανάλογα με την ταχύτητα που έχει επιλεγεί,

Βαρούλκο που λειτουργεί,

Ανακλινόμενο πίσω κάθισμα,

Αφαιρούμενη σχάρα οροφής,

Αναδιπλούμενη σκάλα οροφής,

Δύο μπαγκαζιέρες και

Δύο φύλλα πλαστικού για υποβοήθηση αν το όχημα, λέμε τώρα, κολλήσει στη λάσπη.

Τι άλλο να ζητήσει κανείς;


















Το ζήτημα είναι πως προστατεύεις μια τέτοια, ογκώδη, κατασκευή από τη σκόνη. Το διαδίκτυο βεβαίως και προσφέρει τη λύση. Θήκες από πλεξιγκλάς και άλλα υλικά, κατασκευασμένες ειδικά για το συγκεκριμένο μοντέλο οι οποίες, ατυχώς, είναι πανάκριβες!  Παραδείγματα εδώ, εδώ κι εδώ. Ίσως η λύση στο πρόβλημα να είναι μια ιδιοκατασκευή. Θα το ψάξω.

Ακόμα μια εγγραφή έφτασε στο τέλος της. Δεν μένει παρά να ευχηθώ επίμονη υπομονή, για τα δύσκολα που βιώνουμε, προσοχή, θάρρος και ελπίδα!

Καλό Μάρτιο!

Ένα κλικ μακριά, και από έναν δίσκο βινυλίου που άκουσα εχθές, οι Camper Van Beethoven στο “Borderline”:



28/02/2021

5 σχόλια:

  1. Με έπιασε ένας ίλιγγος μόλις διάβασα για τις 494 σελίδες των οδηγιών Αείποτε! Ειλικρινά, με βάση αυτό συναρμολογείς; Ή ακολουθείς ηλεκτρονικά από κάποιο site εικόνα. Τι να πω βρε φίλε. Με πιάνει δέος με την κατασκευή αυτή. Τόσο κατασκευαστικά, όπως λες, με όλα αυτά τα πλαστικά τμήματα, (ένα θαύμα σχεδίασης και συναρμολόγησης). Πιστεύω ότι το έφτιαξες σε χρόνο ρεκόρ.
    Προσωπικό εμπειρία με τέτοιες κατασκευές δεν έχω. Δεν είχα δυνατότητα προσέγγισης και αγοράς. Όμως μένουν στην καρδιά μου κερδίζοντας το σεβασμό τόσο της σχεδίασης όσο και των τολμηρών εκείνων, καλή ώρα σαν και σένα, που δίνουν ζωή σε αυτά τα κουτιά.
    Και φυσικά να πω μου άρεσε και σαν θέμα το εν λόγω αυτοκίνητο.
    Ένα μεγάλο μπράβο με την καρδιά μου.
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη,

      Εντάξει, έχει μια μικρή δυσκολία η συναρμολόγηση τόσων κομματιών αλλά με λίγη προσοχή όλα τα κομμάτια μπαίνουν στη θέση τους. Όταν συναρμολογώ μοντέλα με πολλά κομμάτια προτιμώ να βλέπω τις οδηγίες συναρμολόγησης στην οθόνη του Η/Υ, ευτυχώς πάντα υπάρχουν σε PDF, προκειμένου να εξοικονομώ χώρο στην επιφάνεια εργασίας. Τη συναρμολόγηση την πάω χαλαρά και την απολαμβάνω. Αυτό που, ως γνωστόν, δεν απολαμβάνω είναι να τοποθετώ αυτοκόλλητα!

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και τη συμμετοχή στη χαρά μου!

      Να είσαι Καλά,
      Καλό Μάρτιο!









      Διαγραφή
  2. Χαρά στο κουράγιο σου. Και δικαιωματικά το απολαμβάνεις! Απολαμβάνω πάντα τις περιγραφές σου όταν συναρμολογείς...είναι απίθανο πώς γοητεύεις τους αναγνώστες σου-εμένα- αν και ποτέ δεν θα κάτσω να συναρμολογήσω τέτοια.
    Ωραίο αμάξι το αληθινό!
    Καλό μήνα ανοιξιάτικο σε όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Anna,

      Πραγματικά η συναρμολόγηση Lego, κυρίως με εκατοντάδες κομμάτια, μου δίνει χαρά και ευχαρίστηση. Ίσως, μάλιστα, να είναι πιο εύκολο από ότι φαίνεται αν και σίγουρα, από κάποιο σημείο και πέρα, χρειάζεται προσοχή.

      Τόσο το πραγματικό αυτοκίνητο όσο και το Lego μοντέλο όντως όμορφα!

      Να είσαι Καλά!

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή