Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

1201. Magnum Opus (“Mack Anthem”, Lego Technic - 42078)

Το κουτί με αριθμό 42078, της σειράς Technicτης Lego το παράγγειλα στα “Max Stores”, όταν κατέβασαν την τιμή του από τα 179,99 στα 143,99 €. Το παρέλαβα από το “Max Store” του Ελληνικού την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018. Επρόκειτο για ένα κουτί σημαντικού μεγέθους και βάρους (διαστάσεις: 58Χ47Χ12 cm3, βάρος 3,805 Kgr) το οποίο αποθήκευσα, γνωρίζοντας ότι το περιεχόμενό του, ένας Mack Anthemτράκτορας με τρέιλερ σε . . . τουβλάκια,  ήθελε το χρόνο του.Η κατάλληλη στιγμή παρουσιάστηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα με τον καιρό να ευνοεί τις . . . εργασίες δωματίου. Το ξεκίνησα, λοιπόν! Άνοιξα το κουτί. Το περιεχόμενο του ένα δεύτερο, λευκό, κουτί, κάποια σακουλάκια με «τουβλάκια» και τέσσερα ελαστικά ροδών. Άνοιξα το λευκό κουτί. Περιεχόμενο; Και άλλα σακουλάκια με τουβλάκια, ένα φύλλο με τα σχετικά αυτοκόλλητα και το εγχειρίδιο συναρμολόγησης με 411 σελίδες.


Συνολικά υπήρχαν είκοσι ένα (21) σακουλάκια με τουβλάκια, αριθμημένα από το ένα μέχρι το επτά. Κάποια από τα σακουλάκια αυτά περιείχαν άλλα σακουλάκια με κομμάτια μικρού μεγέθους, συνήθως πείρους – συνδέσμους. Το συνολικό πλήθος των κομματιών ανερχόταν, σύμφωνα με δήλωση του κατασκευαστή – την οποία δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω, σε 2.595.


Ξεκίνησα, λοιπόν, την συναρμολόγηση χρησιμοποιώντας όχι το εγχειρίδιο του κουτιού αλλά το αντίστοιχο αρχείο PDF το οποίο είχα φροντίσει να κατεβάσω. Χρησιμοποιώντας το αρχείο αυτό, και το monitor του Η/Υ, εξοικονόμησα χώρο στην επιφάνεια του γραφείου ο οποίος ήταν, θα έλεγα, απαραίτητος.

Ευτυχώς η κατασκευή πήγαινε σύμφωνα με την αρίθμηση που είχαν τα σακουλάκια (από το ένα μέχρι το επτά) και έτσι η όλη διαδικασία δεν ήταν, όπως με 2.600 κομμάτια θα μπορούσε, χαοτική. Ομολογώ ότι κάποια λαθάκια τα έκανα και σε τρεις – τέσσερεις περιπτώσεις χρειάστηκε να επιστρέψω σε προηγούμενες φάσεις κατασκευής για να τα διορθώσω.Βίωσα, επίσης, το σύνδρομο του Legoκατασκευαστή! Την αγωνία, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει στη συσκευασία κάποιο από τα τουβλάκια. Έτσι στη φάση συναρμολόγησης που είχα ανοίξει τα σακουλάκια με τον αριθμό έξι με έλουσε κρύος ιδρώτας όταν διαπίστωσα ότι (μου) λείπουν τουβλάκια! Τελικά αποδείχτηκε ότι τα τουβλάκια που δεν έβρισκα βρισκόντουσαν σε ένα σακουλάκι που είχε πέσει στο δάπεδο! Ανάσανα, λοιπόν, και συνέχισα.

Την πρώτη μέρα συναρμολόγησης ακολούθησε μια δεύτερη. Τη δεύτερη μια τρίτη. Την τρίτη μια τέταρτη, η  χθεσινή. Τελείωσα τη συναρμολόγηση, θέλω να πω, την Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018, το μεσημεράκι. Είχα εργαστεί για τέσσερα πρωινά και ένα βραδάκι (αυτό της 27ης Δεκεμβρίου 2018). Συνολικά υπολογίζω να δαπάνησα, χαλαρά εντελώς, δεκαοκτώ με είκοσι ώρες. 
Οι πιο πάνω ώρες ήταν απολαυστικές και τις καταευχαριστήθηκα!  Ήταν το τριακοστό Lego που συναρμολογούσα, το τέταρτο της σειράςTechnic”, και το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο μακράν (το προηγούμενο, και πάλι της σειράς Technic”, ήταν αυτό με τον αριθμό 42006, “Container Yard”, με 631 τουβλάκια, το οποίο συναρμολόγησα την Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017).

Ας μιλήσουμε, όμως, και για το τελικό αποτέλεσμα το οποίο, ομολογώ, το βρίσκω εντυπωσιακό. Ένα φορτηγό με τρέιλερ, το οποίο στα άκρα του έχει δύο γερανούς, πάνω στο οποίο βρίσκεται τοποθετημένο ένα λευκό κοντέινερ. Σημειώνεται ότι το μοντέλο αυτό, ας έτσι το πούμε, έχει δημιουργηθεί με βάση αντίστοιχο μοντέλο της εταιρείας Mack, το οποίο κυκλοφορεί στους δρόμους, και μάλιστα με τη συνεργασία της!

Συνολικό μήκος; 80 εκατοστά! Ύψος; 23,5 εκατοστά και πλάτος:17 εκατοστά. Βάρος; Δεν το ζύγισα αλλά να μην υπερβαίνει τα τρία κιλά;

Επειδή, μάλιστα, μιλάμε για Lego της σειράς Technicυπάρχουν ένα σωρό γρανάζια, γραναζάκια, σύνδεσμοι και κινητά μέρη!

Εναλλακτικά, δίνεται η δυνατότητα συναρμολόγησης ενός σκουπιδιάρικου, της Mack πάντα, για το οποίο όμως, στο κουτί, δεν υπάρχει εγχειρίδιο συναρμολόγησης. Με το σχετικό ψάξιμο πάντως βρήκα, στο διαδίκτυο, το σχετικό αρχείο PDF το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, αριθμεί 465 σελίδες! Το όλον μοιάζει εξαιρετικά ενδιαφέρον! Λεπτομέρειες, για όσους ενδιαφέρονται, για το Mack Anthem”, στα video στα οποία, στη συνέχεια, θα παραπέμψω.Το ζήτημα, τώρα, είναι τι κάνεις με ένα τόσο ογκώδες κατασκεύασμα. Πού το τοποθετείς, πώς το εκθέτεις και πώς το, από τη σκόνη τουλάχιστον, προστατεύεις; Εδώ σας θέλω! Η ιδανική προστασία θα ήταν με μια, κατά παραγγελία βεβαίως, θήκη από πλεξιγκλάς. Θα το ψάξω αλλά, έχω την αίσθηση ότι το κόστος κτήσης του προστάτη θα υπερβαίνει αυτό του προστατευομένου! 

Και τις τέσσερεις μέρες που ασχολήθηκα με την εν λόγω κατασκευή τραβούσα φωτογραφίες. Από αυτές κράτησα, τελικά, εκατόν πενήντα έξι, από τις οποίες μόλις δεκαπέντε τραβήχτηκαν με την Canon EOS 600D και οι υπόλοιπες με το καινούργιο κινητό (μου) Huawei 20 Pro. Και στη φωτογράφιση είχα προβληματάκια λόγω του όγκου των φωτογραφιζομένων αντικειμένων  και του περιορισμένου χώρου. Πρόβλημα και με το φόντο του όλου μιας και στο κενό, ανάμεσα στον τράκτορα και το ρυμουλκούμενο, εμφανίζονται αυτοκινητάκια τα οποία δεν διευκολύνουν την αποτύπωση της πραγματικότητας του αντικειμένου. Ζητώ, και για αυτό, τη συμπάθειά σας.Για να μην τον, πιο πάνω, λόγο μου αθετήσω video σχετικά με το Mack Anthemμπορείτε να δείτε εδώ, εδώ κι εδώ. Επίσης μια ενδιαφέρουσα κριτική, για το συγκεκριμένο κουτί: εδώ.

Και κάτι τελευταίο. Με την αγορά επιπλέον εξοπλισμού από τη Lego υπάρχει δυνατότητα το Mack Anthemνα αποκτήσει δυνατότητες κίνησης! Ακόμα, και από ότι είδα στο διαδίκτυο, υπάρχουν αρκετά πρόσθετα, ακόμα και λαμπάκια Led!, για να βελτιώσει κανείς το συγκεκριμένο μοντέλο!

Σε ότι με αφορά να σας εξομολογηθώ ότι το συγκεκριμένο Lego άξιζε κάθε λεπτό από τα 143.99 € που κατέβαλα για να το αποκτήσω και ότι ήδη ανυπομονώ για το επόμενο, παρόμοιας κλίμακας, εγχείρημα το οποίο, κατ’ αρχάς, τοποθετώ στις γιορτές Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς του 2019. Να μας έχει ο Θεός Καλά!

Πάμε τώρα να παιδευτούμε προκειμένου να επιλέξουμε, από τις εκατόν πενήντα έξι φωτογραφίες του Mack Anthem”, που ήδη αναφέραμε, αυτές που θα συνοδεύσουν την παρούσα εγγραφή. . .


Όσο πληκτρολογούσα τα όσα διαβάζετε, αλλά ακόμα και τώρα, ακούω τον αγαπημένο Dean Martin στα άλμπουμ του που κυκλοφόρησε με την ετικέτα της Reprise, που δημιούργησε, το 1960, ο φίλος του Frank Sinatra. Από το άλμπουμ Dino”, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1972, ακούμε, λοιπόν, το τραγούδι, των Jesse και JoAnne Belvin, “Guess Who”:


29/12/2018

2 σχόλια:

 1. Πω πω!
  Χαρά στο κουράγιο σου και την υπομονή σου!
  Βέβαια το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό!
  Όσο για τη σκόνη, θα πρότεινα ένα φτερό με πούπουλα στρουθοκαμήλου.
  Δες ένα δείγμα εδώ: https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwizpq3T28XfAhVNjqQKHSFqD5sQjRx6BAgBEAU&url=http%3A%2F%2Fshine-clean.gr%2Fxeskonistiri-ftero-strouthokamilou&psig=AOvVaw1mR61jau7cLWvvJ-eNHdy7&ust=1546196147436794
  Έχω πολλά χρόνια ένα τέτοιο και με έχει σώσει! Είναι ιδανικό για τέτοια πράγματα! Ξεσκονίζει άριστα και το πληκτρολόγιο!
  Αν δεν προλάβω να τα πούμε πάλι μέχρι την Πρωτοχρονιά, σου εύχομαι να υποδεχθείς με χαρά τον καινούργιο χρόνο! 🎅

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σε αυτά είμαι καλός! Σε άλλα πάσχω! Ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή σου, θα το κοιτάξω το με "πούπουλα στρουθοκαμήλου"! Μια άλλη λύση είναι ένας φυσητήρας αέρα (που πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς τακτικά για να έχει αποτέλεσμα). Για μια ακόμα φορά: Ευχαριστώ πολύ και αντεύχομαι! Όλο το 2019 δικό μας θα είναι! Καλό Σου βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή