Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

1330. Βιβλία, Τα Τοποθετημένα


Για τα αναγνωσμένα βιβλία έγραψα στην προ προηγούμενη εγγραφή και για τα παρατημένα στην προηγούμενη. Αφού, λοιπόν, μπήκα στον κόπο να αναστατώσω τον μικρό κόσμο των βιβλίων / εντύπων στην Τ47, για να προσδιορίσω και να καταγράψω αναγνωσμένα και παρατημένα, άδραξα την ευκαιρία.



Την ευκαιρία να αναδιατάξω τα βιβλία στις πέντε, αθροιστικά, βιβλιοθήκες της Τ47. Εύκολο να το σκεφτείς, δύσκολο να το πράξεις. Αποδείχτηκε. Το ερώτημα; Πώς τακτοποιείς τα βιβλία που έχεις στην κατοχή σου προκειμένου να διευκολύνεις την εύρεση του συγκεκριμένου που θα θελήσεις; Η απάντηση συγκεκριμένη. Διά της βιβλιοθηκονομίας (να που χρειάζεται, κάποιες φορές, και το «διά»)!



Αντιγράφω από την Βικιπαίδεια:

Η βιβλιοθηκονομία και επιστήμη της πληροφόρησης (ΒΕΠ), απλούστερα βιβλιοθηκονομία, είναι η επιστήμη με στόχο την οργάνωση της γνώσης και των πληροφοριών, με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται όσο το δυνατό πιο εύκολη η πρόσβαση από τους χρήστες. Θα μπορούσε να θεωρηθεί διεπιστημονικό αντικείμενο, αφού συχνά παρουσιάζει επικάλυψη με άλλους τομείς και διάφορες κοινωνικές επιστήμες.

Το κύριο πεδίο εφαρμογής της ΒΕΠ είναι οι βιβλιοθήκες και άλλα κέντρα πληροφόρησης (π.χ. αρχεία ή μουσεία), με αποτέλεσμα η ΒΕΠ να τείνει να ταυτίζεται με την οργάνωση και λειτουργία των βιβλιοθηκών. Εξαιτίας αυτής της ταύτισης, αλλά και χάριν οικονομίας του λόγου, συνηθίζεται ο μονολεκτικός όρος «βιβλιοθηκονομία». Η ΒΕΠ αξιοποιεί τις αρχές της επιστήμης πληροφόρησης, η οποία όμως μπορεί να θεωρηθεί ευρύτερο επιστημονικό πεδίο. Κατ' άλλους, η ΒΕΠ αποτελεί σύνθεση της βιβλιοθηκονομίας και της επιστήμης πληροφόρησης.


Και αν δεν σκαμπάζεις γρι από την παραπάνω επιστήμη, τι πράττεις; Πώς οργανώνεις την τοποθέτηση των, περίπου, 2200 βιβλίων των οποίων είσαι ευτυχής κάτοχος; Η απάντηση προφανής. Αυτοσχεδιάζεις! Έτσι έπραξα. Παιδεύτηκα. Πήγαινα κι ερχόμουνα. Κουβαλούσα. Έβαζα και έβγαζα, σε πέντε βιβλιοθήκες και δεκαέξι ντουλάπια με βιβλία και έντυπα διαφόρων μεγεθών και περιεχομένων.



Ξεκίνησα με γενικές ταξινομήσεις. Λογοτεχνικά και μη λογοτεχνικά βιβλία, μεταφρασμένα και μη μεταφρασμένα, ποίηση και πεζός λόγος. Τέτοια. Το πλήθος των διαστάσεων των βιβλίων τεράστιο. Ακόμα και βιβλία της ίδιας βιβλιοσειράς οι καλαίσθητοι Έλληνες εκδότες φροντίζουν να βγαίνουν σε ποικιλία μεγεθών έτσι, για να μας σπάνε τα νεύρα! Δύσκολο, λοιπόν, να επιτευχθεί ομοιομορφία αν και, πρώτη φορά ίσως, αναρωτήθηκα: Και γιατί χρειάζεται;


Τελικά κατέληξα να συγκεντρώσω τα βιβλία με ποίηση σε ένα ράφι, να ομαδοποιήσω τα βιβλία αγαπημένων συγγραφέων (Σεφέρης, Σκαρίμπας, Κακούρη, Ζατέλη, Δούκα, Έκο, Σαραμάγκου, Μαρίας, Θαφόν, Ρεβέρτε. . .) και να διαχωρίσω, κατά το δυνατόν, Ελληνική και μεταφρασμένη λογοτεχνία. Επίσης φρόντισα βιβλία της ίδια βιβλιοσειράς, π.χ. «Τα κλασικά», των εκδόσεων «Ψυχογιός», να είναι ομαδοποιημένα. Τα βιβλία μικρού μεγέθους, τα τομίδια, όπως τα ονομάζω, προτίμησα να τα αποθηκεύσω σε ντουλάπια (κυρίως στο κεντρικό ντουλάπι της βιβλιοθήκης στο χολ).

Στις βιβλιοθήκες επέλεξα να τοποθετήσω κυρίως λογοτεχνικά βιβλία. Τα μη λογοτεχνικά βιβλία τα τοποθέτησα σε συγκεκριμένα ντουλάπια ελπίζοντας έτσι να μπορώ να ανασύρω τα, από αυτά, ζητούμενα με σχετική ευκολία. Επίσης μετέφερα τα βιβλιοδετημένα βιβλία κόμιξ, κυρίως του Αρκά, από τη βιβλιοθήκη της κρεβατοκάμαρας σε αυτή του χολ. Στη βιβλιοθήκη του βοηθητικού δωματίου στρίμωξα ακόμα περισσότερο τα DVD, με ταινίες, και ελευθέρωσα ακόμα ένα ράφι για βιβλία.



Με τις αναταξινομήσεις αυτές δημιούργησα, στις βιβλιοθήκες, και κάποιες λίγες κενές θέσεις για την τοποθέτηση των βιβλίων που, έτσι κι αλλιώς, συνεχίζω να προμηθεύομαι. Στον πίνακα που θα ακολουθήσει εμφανίζεται ένας συγκεντρωτικός πίνακας με το πλήθος των βιβλίων, των σελίδων τους και το σχετικό κόστος σύμφωνα με μια, όχι πάντοτε σαφή, ταξινόμηση που έχω κάνει. Ας είναι καλά η MS Access. Πέρα από αυτά τα βιβλία υπάρχουν είκοσι, τριάντα ακόμα, τα οποία για διάφορους λόφους δεν τα έχω καταχωρίσει στη σχετική βάση. Ο πίνακας:


Να είσαστε Καλά!

Ένα κλικ μακριά ο Αντώνης Καλογιάννης στο τραγούδι, των Μίμη Πλέσσα, Δημήτρη Χριστοδούλου, «Είμαι Μικρός Και Σ’ Αγαπώ» από το άλμπουμ «Για Μια Σταγόνα Αλάτι», του 1973: 




18/02/2021

8 σχόλια:

  1. έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό και μια τέτοια γοητεία αγαπητέ φίλε που ειλικρινά δεν μπορώ να το εκφράσω όλο αυτό το πράγμα ειλικρινά.
    Δηλαδή, πιο οργανωμένος άνθρωπος, δύσκολα να βρεθεί σαν και σένα. Και η αγάπη σου για το βιβλίο και όχι μόνο, είναι εκθαμβωτική. Το αγαπάς όλο αυτό, το υπηρετείς. Σαν το ζωγράφο που περιποιείται το κάδρο του ή σαν τον κηπουρό που φροντίζει τα λεπτά λουλούδια του. Είναι εκπληκτικό. Μακάρι τα σπίτια να είχαν τέτοια εικόνα και δεν αναφέρομαι στο μέγεθος των βιβλίων αλλά στην ύπαρξή τους μέσα στο χώρο που ζούμε, για να μην παρεξηγηθώ.
    Μένω πραγματικά εκστασιασμένος.
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη,

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και την ευνοϊκή απέναντι μου διάθεση. Χαίρομαι όταν διαπιστώνω την ύπαρξη ομονοούντων!

      Να είσαι Καλά,
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  2. Μπράβο σου Αείποτε για τη δουλειά που έκανες. Εγώ δεν τολμώ να ξεκινήσω. Αν θέλω να βρω ένα βιβλίο κοιτώ τα ράφια με τη σειρά ένα ένα. Κουράζομαι να τα ψάχνω και εγκαταλείπω πολλές φορές. Επίσης στη βιβλιοθήκη δεν πρέπει να είναι ομοιόμορφα τα βιβλία.
    Δεν είναι μπιμπελό για ομορφιά, άποψή μου.
    Πάντως μπράβο σου ξανά. Έκανες τέλεια δουλειά. Και καταγεγραμμενα. Φοβερός!
    Καλησπέρα και ακούω τον αγαπημένο Καλογιάννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Anna,

      Ευχαριστώ πολύ. Ο καθένας όπως, στον χώρο του, βολεύεται!

      Να είσαι Καλά,
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  3. Βρίσκω άκρως ενδιαφέρουσα την ανάρτηση σας!!!Με εφαρμογές σε πλήθος άλλων τομέων!! Η οργάνωση είναι δύσκολο πράγμα, κουραστικό ήδη από τη σύλληψη της σκέψης της, όμως πόσο ωραία το διατυπώνετε, πόσο ακούραστα διαβάζεται κ τι χρόνος υποκρύπτεται από πίσω...Η καταγραφή σε access είναι πολύ καλή ιδέα, αλλά η υλοποίηση διαφέρει...Θυμάμαι την αναζήτηση βιβλίων στη βιβλιοθήκη συνήθως μόνο με αναφορά σε διαδρόμους και όχι στα ράφια , που πλέον ελπίζω με την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη να έχει εκλείψει...Να είστε πολύ καλά, να γεμίζετε και περισσότερες βιβλιοθήκες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά γεια σου,

      Εγώ, ως γνωστόν, από την πολύ οργάνωση θα πάω! Έχει το γούστο της πάντως! Ναι. Τα βιβλία μου είναι απαραίτητα.

      Να είστε όλοι Καλά,
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  4. Αείποτε Συγχαρητήρια!!! Μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, σίγουρα κουραστική, αλλά με τέλειο αποτέλεσμα. Λατρεύω την τάξη. Παθαίνω με κάποιες βιβλιοθήκες όπου τα βιβλία είναι οριζόντια, κάθετα, χιαστί, απ' την καλή και την ανάποδη με λίγα λόγια φύρδην μίγδην. Ίσως είναι θέμα ψυχολογίας μιας και το σκηνικό, η αισθητική ακόμη και η θεματολογία έχει ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό κλίμα στον αναγνώστη. Πολύ καλή δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,

      Ευχαριστώ πολύ! Κι εγώ δεν θα μπορούσα να ανεχτώ την ακαταστασία / αταξία. Από την άλλη, τέτοιες "τάξης" ασκήσεις έχουν το, όποιο, κόστος τους. Να μας έχει ο Θεός Καλά να έτσι πράττουμε!

      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή