Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

1411. Τατάνκ

Εδώ και μέρες η λέξη «τατάνκ» κολλημένη στο μυαλό μου. Τατάνκ από το «τα τανκ», αν θεωρήσουμε ότι  η λέξη τανκ, σαν Αγγλική λέξη, είναι άκλιτη. Τανκ, λοιπόν, τα. Και ποια είναι αυτά; Μα τα Cobi και Qman και Panlos που έχω συναρμολογήσει. Ας όψεται η Lego που δεν τέτοια φονικά, αν και πλαστικά, προϊόντα διαθέτει. Δεν είμαι πολεμοχαρής αλλά, σαν κατασκευές, τα άρματα μάχης μου αρέσουν.

"Δεν" η Lego, εις τα τοιαύτα, "Αμέ", οι άλλοι που έψαξα και βρήκα. Και άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη και απ’ όλα. Κάπου βρίσκω και υποκριτική τη στάση της Lego που αρκετά κουτιά της δεν είναι, και ότι το καλλίτερο, θαρρώ, για τα παιδιά με τα μηνύματα που μεταφέρουν. Από Star Wars, εκεί να δεις μαχητικά, μέχρι Ninja και Harry Potter.


Τάνκ, λοιπόν, με πρώτη και καλύτερη την Πολωνική Cobi και στη συνέχεια τις Ασιατικές, Κινέζικες θαρρώ, Qman και Panlos. Έψαξα, βρήκα, παράγγειλα, κυρίως, συναρμολόγησα. Πόσα; Μέχρι τώρα επτά (7) άρματα μάχης. Αυτά που εμφανίζονται στον Πίνακα που ακολουθεί:

Για κάποια από αυτά υπάρχουν σχετικές εγγραφές στο παρόν ημερολόγιο, για κάποια άλλα όχι. Όπως και να έχει  το κίνητρο ήταν να παρουσιάσω το όλον. Την των επτά (7) αρμάτων μάχης συλλογή. Και αυτό γιατί υπάρχει, θαρρώ, πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ένα και μία συλλογή από «ένα».


Για τα έξι (6) από τα επτά (7) άρματα μάχης έχω προμηθευτεί κατάλληλες θήκες / βιτρίνες από το κατάστημα “Fasma Models”. Στην ουσία οι θήκες αυτές είναι για στατικά μοντέλα αυτοκινήτων, σε κλίμακες 1:24 και 1:18, και το ύψος τους είναι σχετικά περιορισμένο. Για τον λόγο αυτό έχω αφαιρέσει, σε κάποιες περιπτώσεις, τις κεραίες των αρμάτων από τους πυργίσκους τους και τις έχω τοποθετήσει στο σώμα των αρμάτων ή και τις έχω αφαιρέσει και αποθηκεύσει (στο τανκ της Qman).

Το τανκ που έχει μείνει χωρίς θήκη, και στεγάζεται σε μία βιτρίνα του σύνθετου του σαλονιού της Τ47, είναι το θηριώδες, σε σχέση με τα άλλα τουλάχιστον, Ρώσικο T-90 της Panlos, για το οποίο δεν βρήκα κατάλληλη θήκη / βιτρίνα. Ας τα δούμε ένα – ένα, κατά σειρά συναρμολόγησης, και κατόπιν όλα μαζί.

M4 SHERMAN (Αμερικανικό Β' ΠΠ)

Περισσότερα στην εγγραφή:

«1312. Δυο κόμποι»


LEOPARD 2 A4 [1:35] (Γερμανικό σύγχρονο)

Περισσότερα στην εγγραφή:

«1317. Cobi, Leopard 2 A4»


M1A2 ABRAMS [1:35] (Αμερικανικό σύγχρονο)

Περισσότερα στην εγγραφή:

«1321. Cobi 2619 M1A2 Abrams»


AIR RAID HEAVY ARMORED TANK (Στη φαντασία του κατασκευαστή)

Περισσότερα στην εγγραφή:

«1372. Qman 1729 (Air Raid Heavy Armored Tank)»


T-90 (Ρωσικό σύγχρονο)

Περισσότερα στην εγγραφή:

«1384. T-90: Ρωσικό Άρμα Μάχης [Panlos 632005]»


LEOPARD 2 A5 TVM [1:35] (Γερμανικό σύγχρονο)

Περισσότερα στην εγγραφή:

«1388. Μια Λεοπάρδαλη Ακόμη»


MERKAVA Mk I/II [1:35] (Ισραηλίτικο σύγχρονο)


ΤΑΤΑΝΚ

Η φωτογράφιση του όλου έγινε στο τραπέζι της κουζίνας. Άντε να μεταφέρεις τα τανκ από σαλόνι, γραφείο και χολ, να τα βγάλεις από τις θήκες, να βάλεις τις κεραίες ασυρμάτου στις σωστές θέσεις, να τα διατάξεις και να τα φωτογραφίσεις. Τελικά οι κεραίες που έβρισκαν στην οροφή της θήκης είχαν μια αστεία κλίση και, όταν τελείωσε η φωτογράφιση, προτίμησα να τις αφαιρέσω από τη θέση τους και να τις αφήσω στη βάση της θήκης.

















Για τη φωτογράφηση χρησιμοποίησα τη κάμερα του κινητού μου. Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες ομολογώ πως τα έκανα κομμάτι τσάτρα – πάτρα. Η στενότητα του χώρου, η ζέστη, η κάμερα. . . Δικαιολογίες. Θα μπορούσα να έχω πολύ καλύτερα αποτελέσματα με περισσότερη υπομονή και προσοχή στην λεπτομέρεια.

















Προσπάθησα να διορθώσω ό,τι μπορούσα στις φωτογραφίες. Εξαφάνισα τον διακόπτη που υπήρχε πάνω από το τραπέζι και «μεγάλωσα» το τραπεζομάντιλο του. Ας είναι καλά το FastStone. Ακόμα μία φορά διαπίστωσα πόσο λεπτεπίλεπτες κατασκευές είναι αυτά τα συναρμολογούμενα. Από ένα τανκ ξεκόλλησε ένα κομμάτι του καλύμματος της ερπύστριας και παιδεύτηκα να το επανατοποθετήσω.

















Για το τατάνκ, λοιπόν, αυτά. . .

Να είσαστε Καλά.

Ένα κλικ μακριά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο ταιριαστό, θαρρώ, «Τρίτος Παγκόσμιος», σύνθεση των Μάνου Λοΐζου, Γιάννη Νεγρεπόντη:


25/06/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου