Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

1372. Qman 1729 (Air Raid Heavy Armored Tank)

 

Ήταν Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021, όταν κατηφόρισα την Κωνσταντίνου Αθανάτου κατευθυνόμενος στο βιβλιοπωλείο «Θεμέλιο» (στον αριθμό 23). Στόχος να αγοράσω την ελληνική μετάφραση του βιβλίου «Έτσι Αρχίζει το Κακό», του αγαπημένου Χαβιέ Μαρίας. Στην κάτω δεξιά γωνία, της δεξιά βιτρίνας, του βιβλιοπωλείου όμως, και πριν να μπω, παρατήρησα κάτι. Ένα πολύχρωμο κουτί με κόκκινο χερούλι.

Η πρώτη ερώτησή μου, στην ευγενική βιβλιοπώλισσα, ήταν αν υπήρχε το βιβλίο που ζητούσα, η δεύτερη πόσο κόστιζε το κουτί στην βιτρίνα. Η απάντηση, στην πρώτη ερώτηση, ήταν όχι, στη δεύτερη «42 €» και την βρήκα λογική.

Βγήκα από το θεμέλιο με τέσσερα βιβλία, των εκδόσεων «διόπτρα» (σιγά να μην έβγαινα από βιβλιοπωλείο με άδεια χέρια) και . . . το κουτί (βεβαίως). Ένα κουτί της κινέζικης “Qman” με αριθμό 1729 και τίτλο “Air Raid Heavy Armored Tank”. Η Qman είναι μια εταιρεία κατασκευής και διάθεσης συναρμολογουμένων με τουβλάκια συμβατά με αυτά των εταιρειών Lego και Cobi. Παλιά μου τέχνη κόσκινο.

Το συγκεκριμένο κουτί το αποθήκευσα. Αφενός άλλα συναρμολογούμενα είχαν προτεραιότητα και αφετέρου το καλοκαίρι δεν προσφέρεται για συναρμολόγηση. Η σειρά για τη συναρμολόγηση του περιεχομένου του κουτιού Qman 1729 ήρθε τον Οκτώβριο του 2021.

Κυριακή, λοιπόν, 17 Οκτωβρίου και στο γραφείο της Τ47 ετοιμάζεται, σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο, το σκηνικό για τη συναρμολόγηση των κομματιών του κινέζικου κουτιού που αγόρασα από το «Θεμέλιο». Ομολογώ ότι μια μικρή ανησυχία την είχα. Τα κινέζικα προϊόντα δεν φημίζονται για την ποιότητά τους και για τα κινέζικα συναρμολογούμενα δεν είχα ακούσει καλά λόγια.

Άνοιξα το κουτί. Εντός του μια περιποιημένη χαρτονένια σκάφη με περιεχόμενο έξι (6) αριθμημένα πλαστικά σακουλάκια με τουβλάκια, ένα σακουλάκι με τις δύο λαστιχένιες ερπύστριες, ένα μεγάλο κομμάτι, 10Χ20 «κομπάκια», και το φυλλάδιο των οδηγιών συναρμολόγησης. Ένα φυλλάδιο με εξαιρετική ποιότητα χαρτιού και οδηγίες στο γνωστό στιλ των Lego και Cobi. Μαζί τους και το φυλλαράκι με τα αυτοκόλλητα, για τανκ και ελικόπτερο, τα οποία φαινόντουσαν καλής ποιότητας. Καλά πηγαίναμε.




Άνοιξα το πρώτο σακουλάκι. Τα τουβλάκια δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά της Lego. Ξεκίνησα τη συναρμολόγηση. Τα κομμάτια είχαν εξαιρετική εφαρμογή. Εξαιρετικά αποδείχτηκαν και τα αυτοκόλλητα, με διακριτικό ανάγλυφο. Εξίσου καλά με της Lego σε πρώτη εφαρμογή και λίγο χειρότερα, αν τα ξεκολλούσες και τα επανατοποθετούσες. μιας και στρεβλωνόντουσαν περισσότερο από αυτά της Lego. Τα χειρότερα, μακράν, για όσα έχω χρησιμοποιήσει, είναι αυτά της Cobi.




Οι οδηγίες ξεκινούσαν με την συναρμολόγηση των τεσσάρων φιγούρων του κουτιού. Διαφορετική η φιλοσοφία συναρμολόγησής τους, από αυτή των Lego, Cobi, με τις παλάμες σε ξεχωριστά κομμάτια, χρήση άξονα για σύνδεση κάτω άκρων – κορμού και σαφώς μεγάλη κεφαλή με έντονα χαρακτηριστικά. Μικρή ένσταση η χαλαρή, σχετικά, σύνδεση των κρανών, και του καπέλου, στις κεφαλές των φιγούρων. Μου, οι φιγούρες πάντως, άρεσαν!



Τη συγκεκριμένη Κυριακή συναρμολόγησα το περιεχόμενο των σακουλακιών ένα έως τέσσερα με αποτέλεσμα να κρατήσω στα χέρια μου το σώμα του τανκ. Ενός τανκ το οποίο δεν ήταν υπό κλίμακα μοντέλο κάποιου υπαρκτού αλλά μία φανταστική κατασκευή. Αντίθετα με τα μοντέλα τανκ της Cobi οι ερπύστριες δινόντουσαν ολόκληρες σε ξεχωριστό σακουλάκι, όπως ήδη ανέφερα, και η εφαρμογή τους ήταν ακριβής και εύκολη.

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, συνέχισα με τα σακουλάκια πέντε και έξι. Συναρμολόγησα έτσι τον πυργίσκο του τανκ και το ελικόπτερο. Δύο ενστάσεις. Πρώτη: τα τμήματα δεξιά και αριστερά του πυροβόλου, στον πυργίσκο, κούμπωσαν δύσκολα και φεύγουν από τη θέση τους σχετικά εύκολα. Δεύτερη: χρειάστηκε να ενισχύσω την καταπακτή, στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου, με ένα επιπλέον κομμάτι, από τα αποθέματα, γιατί και αυτή εύκολα έφευγε από τη θέση της.

Αν και, υποτίθεται, ότι είμαι πεπειραμένος συναρμολογητής, λέμε τώρα, δεν απέφυγα δύο λάθη. Στο πρώτο έκοψα στα δύο (!) το ένα από τα δύο σωληνωτά κομμάτια που σχηματοποιούν την καμπίνα του ελικοπτέρου χρησιμοποιώντας το, πώς μου ήρθε;, σε λάθος θέση. Διόρθωσα το λάθος, για να μην αλλιώς το γράψω και σοκαριστείτε, ισιώνοντας και χρησιμοποιώντας έναν μεταλλικό συνδετήρα στο εσωτερικό των δύο σωληνωτών κομμένων κομματιών.



Το δεύτερο λάθος ήταν στη συναρμολόγηση των δύο δεξαμενών καυσίμου, στο πίσω μέρος του τανκ. Θεώρησα ότι, εκτός από τα καπάκια τους και τα κομμάτια στήριξης στο σώμα του τανκ, η κάθε μία χτιζόταν με τρία όμοια κυλινδρικά κομμάτια. Έχοντας τέσσερα από αυτά στη διάθεσή μου προέκυψε έλλειψη δύο τέτοιων κομματιών. Καλομαθημένος, από τη Lego κυρίως, να βρίσκω τα κομμάτια που έλλειπαν από τα κουτιά με ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα αναζήτησα μία παρόμοια διαδικασία και για την Qman. Δεν μπόρεσα, προς έκπληξή μου ομολογώ, να βρω τίποτα σχετικό.



Κατάλαβα το κατασκευαστικό (μου) λάθος όταν σκανάρισα τη σχετική σελίδα του φυλλαδίου των οδηγιών συναρμολόγησης για να την στείλω στον αντιπρόσωπο της Qman στην Ελλάδα, ζητώντας του μία λύση. Άψογοι τελικά οι Κινέζοι φάουλ ο Νίκος! Είπαμε: Το σφάλειν ανθρώπινο.

Το συγκεκριμένο σφάλμα συναρμολόγησης φαίνεται σε κάποιες από τις πιο πάνω φωτογραφίες.

Τανκ, ελικόπτερο και οι τέσσερεις φιγούρες συναριθμούν, κατά τον κατασκευαστή πάντα, επτακόσια δώδεκα (712) κομμάτια. Οι διαστάσεις του τανκ είναι 270Χ130Χ125 mm3 (ΜΧΠΧΥ) ενώ του ελικοπτέρου 220Χ200Χ95 mm3 (ΜΧΠΧΥ). Το βάρος του τάνκ, συμπεριλαμβανομένων δύο φιγούρων, 513 gr ενώ του ελικοπτέρου, συμπεριλαμβανομένης μίας φιγούρας, 113 gr.




Προκειμένου να προστατεύσω το τανκ από τη σκόνη προμηθεύτηκα μία πλαστική βιτρίνα, από το κατάστημα “Fasma Models”, διαστάσεων 325Χ165Χ125 mm3 και κόστους 22,5 €. Για να χωρέσει, το τανκ στη βιτρίνα, αναγκάστηκα να αφαιρέσω την κεραία ασυρμάτου που ήταν τοποθετημένη στον πυργίσκο του τανκ.


Αν με ρωτήσετε: Θα αγόραζες άλλα κουτιά της Qman;

Η απάντηση θα ήταν, ανεπιφύλακτα: Ναι!

Το έψαξα, βεβαίως, αλλά δεν βρήκα κάτι ενδιαφέρον, τουλάχιστον στην, έτσι κι αλλιώς περιορισμένη, Ελληνική σχετική αγορά.


Δεν μένει παρά να σας ευχηθώ:

Καλό Νοέμβριο με Υγεία και Τύχη!

Ένα κλικ μακριά  οι ZZ Top στο “Sharp Dressed Man”:


31/10/2021

2 σχόλια:

  1. Καλή σας Ημέρα. Λεπτομερέστατα περιγραφική η ανάρτησή σας! Πολύ ωραία η κατασκευή σας και χαίρομαι που τα προστατεύετε και από τη σκόνη, αλλά με επιπλέον κόστος στις θήκες.
    Να πω και το εκ παραδρομής λαθάκι σας " με τις παλάμες σε ξεχωριστή κομμάτια," θέλει ξεχωριστά κομμάτια?
    Κρέμομαι από τις λέξεις σας όπως διαπιστώνετε...
    Καλή αρχή Νοεμβρίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χαρά,

      Το να υπάρχει, έστω και ένας, προσκτικός αναγνώστης των εγγραφών αυτών μοιάζει, και είναι, εξαιρετικά παρήγορο. Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση (ήδη διόρθωσα το λάθος).

      Όλα τα χόμπι, θαρρώ, κοστίζουν. Πρώτα σε χρόνο και μετά σε όλα τα άλλα, των χρημάτων συμπεριλαμβανομένων. Το βασικό πρόβλημα, πλέον, με το δικό μου των συναρμολογούμενων χόμπι είναι ο χώρος. Πρέπει απαραιτήτως να αγοράσω δύο βιτρίνες (πλάτους 80 εκατοστών, βάθους 30- 40 εκατοστών και ύψους μέχρι 200 - 210 εκατοστά) για τις οποίες υπάρχει χώρος στην Τ47. Το ψάχνω. . .

      Να είσαι Καλά,
      Καλό Νοέμβριο!

      Διαγραφή