Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

1388. Μια Λεοπάρδαλη Ακόμη

Το πρώτο ήταν ένα M4 Sherman, το δεύτερο ένα Leopard 2 A4, το τρίτο ένα M1A2 Abrams  και το τέταρτο ένα Leopard 2 A5 TVM. Όλα τεθωρακισμένα. Όλα τουβλοσυναρμολογούμενα. Όλα της Πολωνικής εταιρίας Cobi. Όλα, πλην του πρώτου, σε κλίμακα 1:35. Δύο Αμερικάνικα και δύο Γερμανικά και συνονόματα. Τα αγόρασα. Τα συναρμολόγησα. Στην Τ47, τα εκθέτω.

Για τα τρία πρώτα, όπως και οι σύνδεσμοι αποκαλύπτουν, έχω ήδη γράψει, σε με “Cobi” ετικετοδοτημένες, εγγραφές του παρόντος. Το τέταρτο θα μπει στο χορό με τα ακολουθούν όσα. Leopard 2 A5 TVM, λοιπόν, και ας ξεκινήσουμε.













Το κουτί, 2620, με τα τουβλάκια του Leopard 2 A5 TVM, το παρήγγειλα στην Cobi ανήμερα τα Χριστούγεννα, ημέρα Σάββατο, του 2021. Για το κουτί κατέβαλα το ποσό των 51,40 € και για μεταφορικά 12,56 € ή, συνολικά, 63,96 €. Δυστυχώς η Cobi, σε αντίθεση με τη Lego, η οποία βασιλεύει στο χώρο, δεν έχει πολιτική δωρεάν μεταφορικών (σε συνάρτηση με το κόστος των παραγγελλομένων ειδών) και τα μεταφορικά που χρεώνει, για ενδοευρωπαϊκές μεταφορές, είναι, κατά τη γνώμη μου, απαράδεκτα υψηλά.

Παρ’ όλα αυτά και αν συνυπολογίσουμε το πλήθος των κομματιών του Leopard, εννιακόσιά πενήντα (950), το ανά κομμάτι κόστος υπολογίζεται στα 6,77 λεπτά/κομμάτι το οποίο είναι αποδεκτό. Προσωπικά έχω θέσει το όριο στα 10 λεπτά/κομμάτι για να κρίνω το εύλογο ή μη του κόστους των συναρμολογουμένων που αγοράζω. 


Το κουτί το παρέλαβα τη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2022. Τη συναρμολόγηση του Leopard την ξεκίνησα, χαλαρά μεν με όλους τους τύπους δε, τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 και την ολοκλήρωσα την επόμενη μέρα. Την πρώτη ημέρα συναρμολόγησα το περιεχόμενο που είχαν τα, συγκεντρωτικά, σακουλάκια [1] και [2] και την επομένη αυτό που περιείχε το σακουλάκι με αριθμό [3].

Πληροφοριακά το σακουλάκι [1] είχε, εντός του, εννέα (9) σακουλάκια, το [2] έντεκα (11) και το [3] δέκα τρία (13). Σύνολο τριάντα τρία (33) σακουλάκια που κατά την σπαστική συνήθεια της Cobi κάποια άνοιγαν με το χέρι και κάποια άλλα όχι.



Λοιπόν, το κουτί αυτό της Cobi ήταν αυτό που εκνεύρισε και με απογοήτευσε περισσότερο από όλα τα κουτιά της Cobi τα οποία έχω αγοράσει, και συναρμολογήσει το περιεχόμενό τους, μέχρι τώρα. Ενώ το τελικό αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά απογοητευτικό είναι, το αντίθετο μάλιστα, η φάση της συναρμολόγησης έβγαλε προβληματάκια διάφορα.

Η στήριξη των μπροστά οδοντωτών τροχών των ερπυστριών γινόταν με κούμπωμα σε δύο μόνο σημεία. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι ερπύστριες, σύμφωνα με τις οδηγίες για πενήντα πέντε (55) συνιστώσες ανά ερπύστρια, ήταν κυριολεκτικά τσίμα – τσίμα καθιστούσε αδύνατη την τοποθέτηση τους δίχως να φύγει από τη θέση του το συγκρότημα των οδοντωτών τροχών. Και αυτό ενώ υπήρχε η δυνατότητα για κούμπωμα σε έξι, συνολικά, σημεία. Εκμεταλλεύτηκα το απόθεμα, σε μη χρησιμοποιημένα τουβλάκια, που διατηρώ και έλυσα το πρόβλημα στήριξης χρησιμοποιώντας δύο κίτρινα τουβλάκια (δύο «κόμπων» το καθένα) ώστε το πιο πάνω συγκρότημα να κουμπώνει, τελικά, σε έξι σημεία.


Ακόμα ένα πρόβλημα στήριξης παρουσιάστηκε με το πυροβόλο του τανκ. Και αυτό γιατί και του πυροβόλου η στήριξη βασίζεται σε κούμπωμα δύο σημείων μόνο δίχως, αυτή τη φορά, να υπάρχει δυνατότητα κουμπώματος σε περισσότερα. Αποτέλεσμα; Κάθε φορά που επιχειρείται πλήρης περιστροφή του πυργίσκου, ή γίνεται κάποια απότομη κίνηση, το βαρύ πυροβόλο φεύγει από τη θέση του. Ανεπίτρεπτες παιδικές ασθένειες, θα έλεγα.


Στα θετικά της Cobi, πάντως, παραμένει η απουσία αυτοκόλλητων (και ευτυχώς γιατί αυτά που υπήρχαν σε κάποια κουτιά της ήταν αισχρής ποιότητας) σε αντίθεση με τη Lego και την αφθονία (των εξαιρετικών σε κάθε περίπτωση) σπαστικών αυτοκόλλητων που βρίσκει κανείς στα κουτιά της.

Στη συσκευασία δεν υπήρχαν, συνολικά, τέσσερα τουβλάκια. Το ένα απουσίαζε εντελώς, για άλλα δύο υπήρχαν τα κατοπτρικά τους  και για το τέταρτο ένα παρόμοιου κουμπώματος αλλά διαφορετικού προφίλ. Κατέφυγα και πάλι στο πιο πάνω απόθεμα και το πράγμα, προσωρινά έστω, βολεύτηκε.



Την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, πάντως έπεμψα σχετικό μήνυμα στην Cobi ζητώντας τρία, από τα πιο πάνω τέσσερα, τουβλάκια. Το που δε ζήτησα ήταν «εσωτερικό» και δεν υπήρχε θέμα. Απάντησε, βεβαίως, η Cobi πως μου τα πέμπει και τα περιμένω. Συνήθως έρχονται με απλό ταχυδρομείο, σαν επιστολή, και παίρνει σχεδόν μήνα.












Το τελικό αποτέλεσμα ήταν γοητευτικό και η φιγούρα του Leopard 2 A5 TVM μοιάζει πιο ελκυστική, πιο «πραγματική», από αυτήν του Leopard 2 A4. Από την άλλη, μία σύγκριση με το πολύ ογκωδέστερο και πολυπλοκότερο Τ-90 της Panlos (χίλια επτακόσια εβδομήντα τρία (1773) κομμάτια έναντι εννιακοσίων πενήντα (950)) αποβαίνει εις βάρους του Leopard. Καλό, λοιπόν, το συγκεκριμένο Leopard αλλά όχι για πολλά, για έκθεση μόνο.













Οι διαστάσεις του συναρμολογημένου μοντέλου είναι 26Χ12Χ12 κυβικά εκατοστόμετρα (ΜΧΠΧΥ) και το βάρος του εξακόσια έξι (606) γραμμάρια. Οι διαστάσεις και το βάρος του T-90, μιας και πιο πάνω το αναφέραμε, είναι 38,9X17,7X19,0 κυβικά εκατοστόμετρα και το βάρος του χίλια είκοσι οκτώ (1028) γραμμάρια.














Να Προσέχετε και να Είσαστε Όλοι Καλά!

Ένα κλικ μακριά “Lessons In Love(1986) με τους Level 42:



05/02/2022

2 σχόλια:

  1. Πραγματικά εντυπωσιακό το αποτέλεσμα Αείποτε. Επιβλητική η αναπαράσταση του άρματος. Αλλά, βρε φίλε μου, πανάκριβο! Εντάξει, δεν έχω άποψη πάνω στις τιμές που επικρατούν στο συγκεκριμένο είδος αλλά, όπως και να το κάνεις, είναι. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί μήτε την ομορφιά μήτε επίσης και τη δική σου τέχνη και μεράκι. Στέλνω καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη,

      Όντως ακριβό σπορ τα τουβλοσυναρμολογούμενα αλλά. . . ας πρόσεχα!

      Καλό βράδυ, Καλή Εβδομάδα!

      Διαγραφή