Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

1312. Δυο κόμποι


Στην εγγραφή 1309, της Τρίτης, 13 Οκτωβρίου 2020, του παρόντος αναφέρθηκα στα κουτιά Cobi, με περιεχόμενο αντίστοιχο αυτών των Lego, και συγκεκριμένα στην συναρμολόγηση του (περιεχομένου τού) κουτιού 5528 (μαχητικό αεροσκάφος Fiat G.55 Centauro). Στην εγγραφή αυτή παρέθεσα και δεκαοκτώ (18) φωτογραφίες από τη διαδικασία συναρμολόγησης και το ολοκληρωμένο αεροσκάφος (αν και δίχως τα σχετικά αυτοκόλλητά του).

Το επόμενο από τα τρία, όπως αναφέρω στην πιο πάνω εγγραφή,  Cobi που αγόρασα το συναρμολόγησα την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020. Επρόκειτο για το κουτί 24562 με τα 102 κομμάτια του οποίου συναρμολόγησα μία Maserati GranCabrio Sport, ευτυχώς δίχως αυτοκόλλητα. Οι διαστάσεις του μοντέλου, σε κλίμακα 1:35, 13,8Χ6,3Χ4,2 cm3 (MxΠxY). Το βάρος του: 90 gr.

Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες:















Την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020, ήλθε και η σειρά του τρίτου και μεγαλύτερου κουτιού της Cobi που είχα αγοράσει. Του κουτιού 3007A, η συναρμολόγηση των 500 κομματιών του οποίου οδήγησε στο υπό κλίμακα τανκ του Β' ΠΠ Μ4 Sherman,  των ΗΠΑ. Τα 500 κομμάτια του τανκ βρισκόντουσαν σε δύο σακουλάκια αριθμημένα ως 1 και 2. Αυτό με τον αριθμό 1 περιείχε εννιά μικρότερα σακουλάκια, δίχως περαιτέρω αρίθμηση, και το σακουλάκι με  αριθμό 2 άλλα έξι. Οι διαστάσεις του ολοκληρωμένου πλαστικού μοντέλου: 19,5Χ9,5Χ12,5 cm3 ((MxΠxY). Το βάρος του, μαζί με τη φιγούρα του μέλους του πληρώματος: 363 gr.

Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες:















Για τα αυτοκόλλητα που συνόδευαν το αεροσκάφος και το τανκ, της Cobi, που συναρμολόγησα, είχα αναφέρει, στην εγγραφή 1309, ότι περίμενα να τα τοποθετήσει ο γιός μου. Τελικά όμως τα  τοποθέτησα εγώ, και όπως ήταν αναμενόμενο, τα έκανα ελαφρώς μαντάρα, κυρίως στην περίπτωση του αεροσκάφους.


Η γενική παρατήρηση πάντως είναι ότι τα αυτοκόλλητα της Cobi  είχαν το μαύρο τους το χάλι. Με διαφανές φόντο, στην πλειονότητα τους, ούτε πολύ καλά εφάρμοζαν ούτε, και αυτό ήταν το χειρότερο, επέτρεπαν να τα βγάλεις και να τα επανατοποθετήσεις μιας και έχαναν ευθύς την επιπεδότητά τους (και αποκτούσαν σχεδόν κυλινδρικό σχήμα). Σε αντίθεση, και όπως είναι γνωστό, τα αυτοκόλλητα της Lego είναι εξαιρετικά και επιτρέπουν πολλές διορθωτικές κινήσεις.










Ένα άλλο μειονέκτημα των κομματιών της Cobi είναι ότι σε πολλά από τα τουβλάκια υπάρχει ένα μικρό άσπρο στίγμα, προφανώς στο σημείο έγχυσης του πλαστικού στο καλούπι, το οποίο από μακριά, και αν είναι σε εξωτερική επιφάνεια, μοιάζει να μην ενοχλεί αλλά, σε κάποιες κοντινές φωτογραφίες «βγάζει μάτι». Τόσο που αναγκάστηκα να ρετουσάρω τα συγκεκριμένα σημεία στις φωτογραφίες και στην Maserati  να τα περάσω με μαύρο μαρκαδόρο.

Κρίνοντας από το συνολικό αποτέλεσμα τα Lego, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι σαφώς ανώτερα σε όλα τα σημεία αλλά, δυστυχώς, δεν έχουν στην γκάμα τους τανκς, μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια και άλλες «πολεμικές» μηχανές που διαθέτει η Cobi. Συνεπώς για όσους αναζητούν τέτοιου, «πολεμικού», είδους μοντέλα η Cobi είναι μία καλή λύση.

Το πρόβλημα, στην περίπτωση αυτή, είναι η, στην ουσία ανύπαρκτη, ποικιλία τέτοιων μοντέλων που είναι διαθέσιμη στην μικρότατη, και απομακρυσμένη από την Ευρώπη, Ελληνική αγορά.

Όμως, οι συλλέκτες εμείς, ας ελπίσουμε να ζήσουμε, έστω και μετά την πανδημία του κοροναϊού, καλύτερες μέρες για την αγορά (και) κουτιών Cobi. . .

Δεν μένει παρά να σας ευχηθώ ένα όμορφο Νοέμβριο και να σας παρακαλέσω να προσέχετε τον εαυτό σας και τους κοντινούς σας.

Να είσαστε Καλά.

Ένα κλικ μακριά το εξαιρετικό, αείποτε κατά τη γνώμη μου, The Seeker” [1970] από το συγκρότημα The Who”: 


31/10/2020

6 σχόλια:

  1. !!!!!!!!!!!
    Εντάξει τώρα "χτύπησες" σε ευαίσθητο σημείο. Να ξέρεις ότι αγαπώ πολύ τον μοντελισμό και γενικά αυτές τις συναρμολογήσεις. Έχω κάνει αρκετές δουλειές στο παρελθόν καλέ μου φίλε, με κορυφαίο τον "Τιτανικό". Ήταν η πρώτη επαφή μου με ένα λεπτό είδος τέχνης πριν προχωρήσω στις σημερινές μου ξυλοκατασκευές. Υπέροχο χόμπυ και η συλλογή σου εξαιρετική. Τα λατρεύω όλα αυτά. Αλλά θέλουν χώρο και προστασία καθώς η σκόνη είναι μεγάλος εχθρός.
    Να είσαι καλά να δημιουργείς. Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη,

      Πραγματικά μεγάλη υπόθεση ο μοντελισμός ακόμα κι αν, διασταλτικά, συμπεριλάβουμε και την συναρμολόγηση Lego. Παλιότερα έφτιαχνα, πλαστικά, συναρμολογούμενα και ακόμα έχω κάποια κουτιά που περιμένουν τη σειρά τους. Όμως τα συναρμολογούμενα θέλουν χρήση αερογράφου και ιδιαίτερο χώρο. Μιας και είμαι λίγο τεμπελάκος βρήκα την καθαρή και εύκολη λύση των Lego και, νη Δι, πολύ χαίρομαι την συναρμολόγησή τους. Προς το παρόν, και πλην μιας - δυο περιπτώσεων, ότι έχω φτιάξει, από Lego και Cobi, το έχω στριμώξει σε βιτρίνες αλλά σύντομα με βλέπω να ξεμένω από χώρο. . . Η λύση είναι να αγοράσω δύο βιτρίνες. Το ψάχνω. . .

      Να είσαι Καλά να, ομοίως, δημιουργείς,
      Καλό Νοέμβριο :)

      Διαγραφή
  2. Αχ εσείς τα αγόρια (τα μεγάλα) Έχουν δίκιο λοιπόν όταν λένε πως τα χρόνια είναι μόνο ένας αριθμός, το πως αισθάνεσαι έχει σημασία. Να είστε καλά, οι δημιουργίες Lego ή Cobi ή playmobil είναι πάντα συναρπαστικές.
    Καλό μήνα Αείποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Αννίκα,

      Κάτι πρέπει να κάνουμε κι εμείς τα (μεγάλα) αγόρια για να περνάει ευχάριστα η ώρα μας. Αν κάτι έχω καταλάβει, πάντως, από την ενασχόληση μου αυτή, αυτό είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ένα και τα πολλά. Είναι, θέλω να πω, εντελώς διαφορετικό το να συναρμολογήσεις, π.χ., ένα και μοναδικό, ή και δύο, Lego Brickheadz, των 150 -170 κομματιών, από το να έχεις να παρατάξεις, κάποια στιγμή, 30, ή και περισσότερα, Lego Brickgeadz. Τότε το πράγμα αποκτά άλλη και πολύ πιο ενδιαφέρουσα, κατά τη γνώμη μου, διάσταση. . .

      Καλό μήνα Αννίκα :)

      Διαγραφή
  3. Αχ πόσο θα ήθελα να έχω ένα αυτοκίνητο που να ανοίγει η οροφή του!
    Κανονικό, όχι συναρμολογούμενο.
    Το μουσικό κλικ σου σήμερα είναι εξαιρετικότατο.
    Καλό μήνα και από εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου εξαδέλφη,

      Εύχομαι κάποια στιγμή να το αποκτήσεις το αυτοκίνητο που θέλεις (κι ας μην είναι Masrati).

      Το τραγούδι πανέμορφο και . . . από αυτά που μου είχαν ξεφύγει στον καιρό τους.

      Καλό ξημέρωμα,
      Καλό Νοέμβριο :)

      Διαγραφή