Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

1389. Όταν Δεν Είναι Αυτό Που Νομίζεις

 

Στην εγγραφή 1387, του παρόντος, της Δευτέρας, 31 Ιανουαρίου, είχα την ευκαιρία να γράψω:

Συμπληρωματικά σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω και δύο συλλογές τραγουδιών που είχα φτιάξει, πριν από χρόνια. Η πρώτη ήταν η “Aeipote Loved Songs”, με πεντακόσια πενήντα δύο (552) τραγούδια και η δεύτερη η «Αείποτε Αγαπημένα Τραγούδια» με εκατόν ογδόντα οκτώ (188) τραγούδια. Το αναμενόμενο ήταν αυτές οι δύο συλλογές να περιέχονται σε αυτή που απαρτίζουν τα τραγούδια που είχα ανεβάσει στον aeipote. Παρόλα αυτά εντυπωσιάστηκα ανακαλύπτοντας πως εξαιρετικά αγαπημένα, ή “Loved”, τραγούδια δεν τα είχα ανεβάσει. Ξεκίνησα να το κάνω!

Ακριβώς στο πνεύμα αυτό για την προηγούμενη εγγραφή σκέφτηκα να ανεβάσω το από την εφηβεία αγαπημένο μου “Everything I Own”, με το συγκρότημα Bread. Ένα τραγούδι που δύσκολα κάποιος το ακούει και δεν συγκινείται και δεν έχει πράγματα να του πει· κυρίως όταν είναι κάποιας σεβαστής, γιατί όχι, ηλικίας.

Το άγιο διαδίκτυο, αυτός ο, ύπουλος μερικές φορές, παντογνώστης έχει και πληροφορίες, πέραν των Video Clips, και για τραγούδια, αγγλοσαξονικά κυρίως και βεβαίως, που ξεχώρισαν. Έχοντας τη συνήθεια να πάντοτε ψάχνω πληροφορίες, και να ενεργοποιώ και τον σχετικό σύνδεσμο, για τα τραγούδια που ανεβάζω στις εγγραφές μου το έπραξα και για το “Everything I Own”.

Το έψαξα. Βρήκα. Και. Δεν ήταν αυτό που νόμιζα. Το συγκεκριμένο τραγούδι, κατά το δημιουργό του τουλάχιστον, και σε αντίθεση με ότι εγώ, και χαλαρά κάποιες χιλιάδες ακροατές, θαρρώ, πιστεύαμε, δεν ήταν ένα ερωτικό τραγούδι. Βεβαίως ο καθένας τη μουσική την προσλαμβάνει ανάλογα με τον χαρακτήρα, τη ζήση του, τις ευαισθησίες του και, γιατί όχι – δεύτερο, τις ανάγκες του. Συνεπώς αν κάποιος βλέπει το “Everything I Own” σαν ένα ερωτικό τραγούδι τότε, ναι είναι ένα ερωτικό τραγούδι.

Επιστρέφουμε στις πληροφορίες του διαδικτύου και συγκεκριμένα στο σχετικό, με το πιο πάνω τραγούδι, λήμμα της ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia. Μεταφράζω, πρόχειρα και τμηματικά, από τα Αγγλικά στα Ελληνικά:

Το "Everything I Own" είναι ένα τραγούδι γραμμένο από τον David Gates. Αρχικά ηχογραφήθηκε από την ροκ μπάντα του Gates Bread για το άλμπουμ τους Baby I'm-a Want You, το 1972. Το πρωτότυπο έφτασε στο No. 5 του Αμερικάνικου Billboard Hot 100Το Billboard κατέταξε το τραγούδι στο No. 52 για το 1972. Το "Everything I Own" έφτασε επίσης στο No. 5 στον Καναδά.

Η reggae έκδοση του τραγουδιού, από τον Τζαμαϊκανό καλλιτέχνη Ken Boothe's, ήταν No. 1 στα Singles για το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) το 1974. Μία έκδοση από τον Boy George έφτασε το No. 1 σε ΗΒ, Καναδά, Ιρλανδία και Νορβηγία το 1987, η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Boy George και το μοναδικό του No. 1 στο ΗΒ σαν σόλο καλλιτέχνης.

Σύνθεση

Παρόλο που οι πρώτοι ακροατές ενδεχομένως είχαν σχηματίσει την εντύπωση πως το τραγούδι αφορούσε έναν χωρισμό, ο Gates αποκάλυψε πως είχε γραφτεί στη μνήμη του πατέρα του, ο οποίος απεβίωσε το 1963 πριν, ο Gates, προλάβει να γνωρίσει την επιτυχία με τους Bread.  Σύμφωνα με το βιβλίο “1000 UK No. 1 Hits”, των Jon Kutner και Spencer Leigh, στην κηδεία του πατέρα του, ένας φίλος πήρε παράμερα τον David Gates και του είπε:

«Ο πατέρας σου ήταν τόσο υπερήφανος γι’ αυτό που έκανες».

Ο David συμφώνησε,

«Η επιτυχία μου θα ήταν πολύ ιδιαίτερη γι’ εκείνον μιας και ήταν αυτός που είχε την μεγαλύτερη επίδραση πάνω μου. Έτσι αποφάσισα να γράψω και να ηχογραφήσω το 'Everything I Own' γι’ αυτόν. Αν ακούσεις τα λόγια  ‘Με προφύλαξες από το κακό, με κράτησες ζεστό, μου έδωσες τη ζωή μου, με ελευθέρωσες’, τα λένε όλα».

Όσο για τον τίτλο, ο Gates είπε ότι κάποτε έστειλε στη μητέρα του μια ορχιδέα για τα γενέθλιά της σε μια εποχή που μετά δυσκολίας μπορούσε «Συγκινήθηκε τόσο πολύ – ο πατέρας μου έγραψε για να μου πει πως,  σε ανταπόδοση, θα μπορούσα να είχα ‘οτιδήποτε κατείχε’».

Ως συνήθως ο Gates έγραψε τους στίχους μετά τη μουσική. Παρόλο που οι στίχοι ήταν έτσι γραμμένοι που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν σαν ερωτικοί, ο Gates είπε:

«Όταν έπαιξα το τραγούδι για τη σύζυγό μου κατάλαβε αμέσως πως ήταν για τον πατέρα μου. Έκλαψε.»

Έτσι το “Everything I Own”,  του David Gates, για εμένα τουλάχιστον, συναριθμείται πλέον με το “Time In A Bottle”, του Jim Croce. Το πρώτο είναι ένα τραγούδι γραμμένο από τον γιο για τον πατέρα, το δεύτερο αντιστρόφως, από τον πατέρα  για τον γιο. Και για τα δύο νόμιζα πως ήταν ερωτικά τραγούδια και, τελικά, δεν (ήταν). Αυτό όμως σε τίποτα δεν μειώνει την αξία τους· αντιθέτως, θα έλεγα.

Να αγαπάτε και να τιμάτε τον πατέρα σας όσο είναι κοντά σας· να το θυμόσαστε και να τον μνημονεύετε όταν πλέον δεν είναι ανάμεσά μας.

Να Προσέχετε, να είσαστε Καλά!

Ένα κλικ μακριά, καμία έκπληξη! Bread και Everything I Own”:

10/02/2022

4 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία ανάρτηση, ωραίο και το άσμα, ομολογώ ότι δεν το έχω ξανακουσει ούτε σαν στίχο ή μουσική. Μετάφραση κάνατε από τα αγγλικά στα ελληνικά θέλω να πιστεύω, γιατί το αναφέρετε ανάποδα.Να είστε καλά!Να περνάτε όμορφα!Καλές μουσικές ακροάσεις και ευχαριστούμε που τα μοιράζεστε μαζί μας!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Χαρά,

      Ακόμα μία φορά βρήκες το λάθος! Ευχαριστώ πολύ. Το διόρθωσα ευθύς.
      Πρόκειται για ένα ακόμη αγαπημένο μου τραγούδι και ελπίζω να κάτι είχε, ομοίως, να σου πει.
      Ευχαριστώ για τις ευχές και αντεύχομαι εντελώς!

      Καλό βράδυ και Καλό ΣαββατοΚύριακο!

      Διαγραφή
  2. Υποκλίνομαι και στα ακούσματά σου φίλε μου. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Κάθε σου αναφορά και μια ευχάριστη έκπληξη. Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη,

      Ευχαριστώ πολύ!

      Καλό Σαββατοκύριακο και σ' εσένα!

      Διαγραφή