Χρησιμοποιώ Η/Υ από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Υπηρεσιακά στην αρχή και κατόπιν για προσωπική χρήση. Το ομολογώ. Όχι μόνο πρόλαβα το DOS αλλά το ευχαριστήθηκα κιόλας. Ήταν μια ενδιαφέρουσα εποχή δίχως εικονίδια και ποντίκια. Όποιος γνώριζε, γνώριζε. Όποιος όχι, όχι. Τώρα «πατάς ένα κουμπί και βγαίνει μια χοντρή». Πάτα, πάτα κάτι θα προκύψει. Το ζήτημα είναι να έχεις ένα εικονίδιο, ένα αριστεροδέξιο του ποντικιού πλήκτρο, έναν σύνδεσμο. Το πατάς και δεκάτων του δευτερολέπτου εντός, τι όμορφος που είναι ο κόσμος, όλο και κάτι γίνεται.
Περάσαμε, λοιπόν, στην εποχή των εικονιδίων και του ποντικιού, των Windows με άλλα λόγια (η Apple είναι άλλη ιστορία) και πολύ καλά κάναμε. Όλοι να χαρούμε, όλοι να δηλώσουμε χρήστες και κάποιοι, τολμηροί, γνώστες. Καλά είναι τα μηχανήματα, καλά τα περιφερειακά τους και όσο πάνε και, αναλογικά, φθηνότερα, καλύτερα, γρηγορότερα. Και πώς τα εκμεταλλευόμαστε τα ωραία αυτά κατασκευάσματα του ανθρώπου; Μα με το λογισμικό που χρησιμοποιούν και χρησιμοποιούμε, βεβαίως. Και πώς το αποκτάμε; Είναι προεγκαταστημένο, είναι δωρεάν, το αγοράζουμε ή το κλέβουμε (αυτή είναι η λέξη).
Μπορεί τα εργαλεία να μην κάνουν τον μάστορα αλλά ο μάστορας σίγουρα διευκολύνεται και αναδεικνύει καλύτερα τη δουλειά, και την τέχνη του, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία. Κάπως έτσι γίνεται και με το, των Η/Υ, λογισμικό. Άλλο να το έχεις, εγκατεστημένο, άλλο το να το χρησιμοποιείς και να το εκμεταλλεύεσαι όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα.
Έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο που πιστεύω πως υπάρχει λογισμικό για οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι μπορεί να κάνει στον Η/Υ του. Το πού και πώς το βρίσκει και το πόσο κοστίζει είναι μια άλλη ιστορία. Το σημαντικό είναι να διαθέτουμε το κατάλληλο λογισμικό για τα όσα κάνουμε με τον Η/Υ μας. Προσωπικά χρησιμοποιώ τον Η/Υ κυρίως για αρχειοθέτηση και ταξινόμηση με την ευρεία, θα έλεγα έννοια. Έψαξα, λοιπόν και συνεχίζω να ψάχνω, για το κατάλληλο λογισμικό προκειμένου να αρχειοθετώ / ταξινομώ με τον καλύτερο, ταχύτερο και ασφαλέστερο τρόπο. Έψαξα; Βρήκα. Και μάλιστα (και) δωρεάν.
Ακολουθεί περιγραφή κάποιων δωρεάν προγραμμάτων που χρησιμοποιώ και που μου έχουν λύσει τα χέρια.
(1) Διαχείριση Φακέλων: Ο ενσωματωμένος στα Windows “File Explorer” ποτέ δεν μου άρεσε. Πάντα τον εύρισκα φτωχό και
δύσχρηστο. Εγκατέστησα, λοιπόν, τον “FreeCommander XE
2022 Build 860 32-bit public” και έλυσα το πρόβλημα. Κύριο
χαρακτηριστικό του ότι επιτρέπει την περιήγηση στο περιεχόμενο δύο συστημάτων
φακέλων (σκληρών δίσκων, USB, CD/DVD) ταυτοχρόνως και παρέχει ένα
σωρό διευκολύνσεις αντιγραφής, μεταφοράς, ταξινόμησης και αναζήτησης.
(8) Εξισορρόπηση στάθμης ήχου: Όποιος έφτιαξε μία συλλογή, ή
περισσότερες, με αρχεία μουσικής, mp3 ή άλλης μορφής, από διάφορες
πηγές έχει αντιμετωπίσει, πιθανότατα, και το πρόβλημα της αυξομείωσης της
έντασης του ήχου από τραγούδι σε τραγούδι. Κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό που σε
αναγκάζει να ασχολείσαι συνέχεια με το χειροκίνητο ανεβοκατέβασμα της έντασης
του ήχου. Λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα επιχειρεί να δώσει το πρόγραμμα “Mp3gain Version 1.3.4”. Το εγκατέστησα προσφάτως και προσπαθώ να το
εκμεταλλευτώ. Δεν είμαι σίγουρος ότι κάνει αυτά που υπόσχεται. Επιπλέον μοιάζει να υπάρχει πρόβλημα με την εμφάνιση χαρακτήρων στα Ελληνικά. Τι τα θέλετε, για τον κόσμο του διαδικτύου τα Ελληνικά είναι μια μικρή περιφερειακή, εντελώς, γλώσσα. Το ψάχνω.
(9) «Εκτύπωση» οθόνης Η/Υ: Εξαιρετικά χρήσιμη εφαρμογή με
την οποία μπορεί κανείς να αποθηκεύσει, σε μορφή εικόνας, ό,τι εμφανίζεται στην
οθόνη του Η/Υ του. Προσωπικά, για το ζήτημα αυτό, έχω βολευτεί, εδώ και χρόνια,
με την εφαρμογή “Gadwin Print Screen”. Μάλιστα είναι αυτή που
χρησιμοποίησα για να δημιουργήσω τις εικόνες που παραθέτω στην παρούσα εγγραφή,
πλην της πρώτης που τραβήχτηκε με την κάμερα του κινητού μου.
Ελπίζω κάποιες από τις πιο πάνω εφαρμογές να σας φανούν ενδιαφέρουσες και να σας βοηθήσουν.
Να είσαστε Καλά και Τυχεροί!
Ένα κλικ μακριά ένα τραγούδι
των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Ελευθερίου, από το άλμπουμ «Τα Λαϊκά» [1968], με τον Αντώνη Καλογιάννη και τη Μαρία Δημητριάδη. «Μια Νυχτερίδα Στη Σκεπή»:
Για άλλη μια φορά, μας ενημερώνετε και μοιράζεστε τα του υπολογιστή "οίκου "σας!Ενδιαφέροντα ορισμένα λογισμικα που πάλι εσείς μου είχατε αναφέρει και χρησιμοποιώ, όπως το fast stone ...παρά το αργά της ημέρας, σας διαβάζω με προσοχή, και βρίσκω κατι εκ παραδρομής για διόρθωση , έτσι για να τα λέμε ..." να δηλώσουμε χρήστες και κάποιοι, τολμηροί, γνωστές....".Καλό βράδυ, καλό υπόλοιπο Φεβρουάριο!Και καλές βόλτες που θα μας χαρίσετε καινούριες όμορφες φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Χαρά,
ΔιαγραφήΜοιάζει, τελικά, να μην μπορώ να αποφύγω τα διάφορα λαθάκια! Πάντως το λάθος στη φράση " να δηλώσουμε χρήστες και κάποιοι, τολμηροί, γνωστές....", που αναφέρεις, δεν ήταν στο "γνωστές" (γνώστες, το βρήκα) αλλά στο "κάποιοι" που το βρήκα σαν "κάποιο". Ό,τι βρίσκω, ό,τι μου εοισημαίνουν, πάντως, σπεύδω να το διορθώσω και έτσι "αποκαθιστώ το πρόβλημα", που λένε και οι βαριά μορφωμένοι.
Να είσαι Καλά!
Χαίρομαι που έστω και έτσι επικοινωνούμε μέρα-νύχτα! Ναι ήταν πράγματι αργά και η διόρθωση πήγαινε στο κάποιο-κάποιοι όχι στο γνώστες που τελικά το λεξικό του κινητού μου το διόρθωσε λάθος, το έστειλα χωρίς να το προσέξω και σας μπέρδεψα!
ΔιαγραφήΣυγνώμη για την αναστάτωση!Σας χαιρετώ προσωρινώς από εδώ!Καλή συνέχεια να έχετε και Υγεία !!
Όλα καλά! Καμία αναστάτωση!
ΔιαγραφήΈρρωσο!