Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

1390. Λογισμικό (Δωρεάν)

Χρησιμοποιώ Η/Υ από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Υπηρεσιακά στην αρχή και κατόπιν για προσωπική χρήση. Το ομολογώ. Όχι μόνο πρόλαβα το DOS αλλά το ευχαριστήθηκα κιόλας. Ήταν μια ενδιαφέρουσα εποχή δίχως εικονίδια και ποντίκια. Όποιος γνώριζε, γνώριζε. Όποιος όχι, όχι. Τώρα «πατάς ένα κουμπί και βγαίνει μια χοντρή». Πάτα, πάτα κάτι θα προκύψει. Το ζήτημα είναι να έχεις ένα εικονίδιο, ένα αριστεροδέξιο του ποντικιού πλήκτρο, έναν σύνδεσμο. Το πατάς και δεκάτων του δευτερολέπτου εντός, τι όμορφος που είναι ο κόσμος, όλο και κάτι γίνεται.

Περάσαμε, λοιπόν, στην εποχή των εικονιδίων και του ποντικιού, των Windows με άλλα λόγια (η Apple είναι άλλη ιστορία) και πολύ καλά κάναμε. Όλοι να χαρούμε, όλοι να δηλώσουμε χρήστες και κάποιοι, τολμηροί, γνώστες. Καλά είναι τα μηχανήματα, καλά τα περιφερειακά τους και όσο πάνε και, αναλογικά, φθηνότερα, καλύτερα, γρηγορότερα. Και πώς τα εκμεταλλευόμαστε τα ωραία αυτά κατασκευάσματα του ανθρώπου; Μα με το λογισμικό που χρησιμοποιούν και χρησιμοποιούμε, βεβαίως. Και πώς το αποκτάμε; Είναι προεγκαταστημένο, είναι δωρεάν, το αγοράζουμε ή το κλέβουμε (αυτή είναι η λέξη).

Μπορεί τα εργαλεία να μην κάνουν τον μάστορα αλλά ο μάστορας σίγουρα διευκολύνεται και αναδεικνύει καλύτερα τη δουλειά, και την τέχνη του, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία. Κάπως έτσι γίνεται και με το, των Η/Υ, λογισμικό. Άλλο να το έχεις, εγκατεστημένο, άλλο το να το χρησιμοποιείς και να το εκμεταλλεύεσαι όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα.

Έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο που πιστεύω πως υπάρχει λογισμικό για οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι μπορεί να κάνει στον Η/Υ του. Το πού και πώς το βρίσκει και το πόσο κοστίζει είναι μια άλλη ιστορία. Το σημαντικό είναι να διαθέτουμε το κατάλληλο λογισμικό για τα όσα κάνουμε με τον Η/Υ μας. Προσωπικά χρησιμοποιώ τον Η/Υ κυρίως για αρχειοθέτηση και ταξινόμηση με την ευρεία, θα έλεγα έννοια. Έψαξα, λοιπόν και συνεχίζω να ψάχνω, για το κατάλληλο λογισμικό προκειμένου να αρχειοθετώ / ταξινομώ με τον καλύτερο, ταχύτερο και ασφαλέστερο τρόπο. Έψαξα; Βρήκα. Και μάλιστα (και) δωρεάν.

Ακολουθεί περιγραφή κάποιων δωρεάν προγραμμάτων που χρησιμοποιώ και που μου έχουν λύσει τα χέρια.

(1) Διαχείριση Φακέλων: Ο ενσωματωμένος στα WindowsFile Explorer” ποτέ δεν μου άρεσε. Πάντα τον εύρισκα φτωχό και δύσχρηστο. Εγκατέστησα, λοιπόν, τον “FreeCommander XE 2022   Build 860 32-bit public” και έλυσα το πρόβλημα. Κύριο χαρακτηριστικό του ότι επιτρέπει την περιήγηση στο περιεχόμενο δύο συστημάτων φακέλων (σκληρών δίσκων, USB, CD/DVD) ταυτοχρόνως και παρέχει ένα σωρό διευκολύνσεις αντιγραφής, μεταφοράς, ταξινόμησης και αναζήτησης.


(2) Διαχείριση Εικόνων: Χρησιμοποιώ ένα πρόγραμμα το οποίο συχνά έχω αναφέρει σε εγγραφές του παρόντος ημερολογίου. Το “FastStone Image Viewer For Windows Version 7.5). Δεν είναι PhotoShop άλλα έχει όλες τις βασικές δυνατότητες επεξεργασίας και διαχείρισης εικόνων και είναι σταθερό και αξιόπιστο. Το χρησιμοποιώ πολλά χρόνια, αναβαθμίζοντάς το, και δε με έχει απογοητεύσει ποτέ. Ένα από τα καλά χαρακτηριστικά του και το ότι δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ονόματα αρχείων για τις φωτογραφίες με αξιοποίηση των πληροφοριών ημερομηνίας και χρόνου που καταχωρίζουν οι σύγχρονες κάμερες.


(3) Μαζική Μετονομασία Αρχείων: Χρησιμοποιώ το εξαιρετικό “Bulk Rename Utility 64-Bit Unicode”. Χρήσιμο, για να μην πω απαραίτητο, πρόγραμμα για μαζική μετονομασία αρχείων και όχι μόνο μιας και επιτρέπει την κατά το δοκούν μαζική τροποποίηση ονομάτων αρχείων. Το περιβάλλον του δεν είναι και ότι το πιο εύκολο αλλά από τη στιγμή που θα ασχοληθείς  και θα το μάθεις πραγματικά μπορείς να κάνεις μαζικά τα πάντα όσον αφορά την ονομασία των αρχείων του Η/Υ σου.


(4) Διαχείριση Ονομάτων Αρχείων Μουσικής: Χρησιμοποιώ το “Mp3tag v. 3.12” και έχω βρει την ησυχία μου. Πρόγραμμα με πολλές δυνατότητες διαχείρισης ονομάτων μουσικών αρχείων και άντλησης σχετικών πληροφοριών από το διαδίκτυο. Με τη γνωστή μανία μου για ομοιομορφία το συγκεκριμένο πρόγραμμα με βοηθά να έχω τα χιλιάδες αρχεία μουσικής του Η/Υ μου όπως ακριβώς τα θέλω. Όλες οι πληροφορίες (από το όνομα του αρχείου μέχρι τις ετικέτες με τις σχετικές πληροφορίες – καλλιτέχνης, άλμπουμ, κ.λ.π) με κεφαλαία γράμματα και μάλιστα με μαζικές διαδικασίες (όπου για το όνομα του αρχείου, τουλάχιστον, υπάρχει αλληλοκάλυψη με το “Bulk Rename Utility”). Και αυτό έχει ένα αρκετά πολύπλοκο περιβάλλον αλλά, κυρίως αν έχετε μια πολυπληθή συλλογή μουσικών αρχείων και θέλετε να την βάλετε σε τάξη,  αξίζει, θαρρώ, τον κόπο. 


(5) Αναπαραγωγή μουσικής: Τελευταία χρησιμοποιώ το “MusicBee version 3.4.8033” και είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Και αυτό έχει ένα σχετικά περίπλοκο περιβάλλον, το οποίο συνεχίζω να μαθαίνω, με πολλές δυνατότητες άντλησης πληροφοριών από το διαδίκτυο για τα, που παίζει, αρχεία μουσικής.


(6) Εκτύπωση Πίνακα Περιεχομένου Δίσκων, Φακέλων: Karens Directory Printer”. Χρήσιμο πρόγραμμα που επιτρέπει την εκτύπωση (σε χαρτί ή σε αρχείο) του πίνακα περιεχομένου ενός δίσκου ή ενός φακέλου.  Απαραίτητο αν θέλετε π.χ. έναν κατάλογο με τα αγαπημένα σας τραγούδια που έχετε αποθηκεύσει σε κάποιο φάκελο.


(7) Διαχείριση Φακέλων:TreeSize Free”. Ένα χρήσιμο πρόγραμμα το οποίο δίνει πληροφορίες σχετικές με το μέγεθος όχι μόνο των μεμονωμένων αρχείων αλλά και των φακέλων που υπάρχουν στον Η/Υ καθώς και για το πλήθος των αρχείων σε κάθε δίσκο / φάκελο.

(8) Εξισορρόπηση στάθμης ήχου: Όποιος έφτιαξε μία συλλογή, ή περισσότερες, με αρχεία μουσικής, mp3 ή άλλης μορφής, από διάφορες πηγές έχει αντιμετωπίσει, πιθανότατα, και το πρόβλημα της αυξομείωσης της έντασης του ήχου από τραγούδι σε τραγούδι. Κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό που σε αναγκάζει να ασχολείσαι συνέχεια με το χειροκίνητο ανεβοκατέβασμα της έντασης του ήχου. Λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα επιχειρεί να δώσει το  πρόγραμμα “Mp3gain Version 1.3.4”. Το εγκατέστησα προσφάτως και προσπαθώ να το εκμεταλλευτώ. Δεν είμαι σίγουρος ότι κάνει αυτά που υπόσχεται. Επιπλέον μοιάζει να υπάρχει πρόβλημα με την εμφάνιση χαρακτήρων στα Ελληνικά. Τι τα θέλετε, για τον κόσμο του διαδικτύου τα Ελληνικά είναι μια μικρή περιφερειακή, εντελώς, γλώσσα. Το ψάχνω.

(9) «Εκτύπωση» οθόνης Η/Υ: Εξαιρετικά χρήσιμη εφαρμογή με την οποία μπορεί κανείς να αποθηκεύσει, σε μορφή εικόνας, ό,τι εμφανίζεται στην οθόνη του Η/Υ του. Προσωπικά, για το ζήτημα αυτό, έχω βολευτεί, εδώ και χρόνια, με την εφαρμογή “Gadwin Print Screen”. Μάλιστα είναι αυτή που χρησιμοποίησα για να δημιουργήσω τις εικόνες που παραθέτω στην παρούσα εγγραφή, πλην της πρώτης που τραβήχτηκε με την κάμερα του κινητού μου.

Ελπίζω κάποιες από τις πιο πάνω εφαρμογές να σας φανούν ενδιαφέρουσες και να σας βοηθήσουν.


Να (εξακολουθήστε να) Προσέχετε και
Να είσαστε Καλά και Τυχεροί!

Ένα κλικ μακριά ένα τραγούδι των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Ελευθερίου, από το άλμπουμ «Τα Λαϊκά» [1968], με τον Αντώνη Καλογιάννη και τη Μαρία Δημητριάδη. «Μια Νυχτερίδα Στη Σκεπή»:


15/02/2022

4 σχόλια:

  1. Για άλλη μια φορά, μας ενημερώνετε και μοιράζεστε τα του υπολογιστή "οίκου "σας!Ενδιαφέροντα ορισμένα λογισμικα που πάλι εσείς μου είχατε αναφέρει και χρησιμοποιώ, όπως το fast stone ...παρά το αργά της ημέρας, σας διαβάζω με προσοχή, και βρίσκω κατι εκ παραδρομής για διόρθωση , έτσι για να τα λέμε ..." να δηλώσουμε χρήστες και κάποιοι, τολμηροί, γνωστές....".Καλό βράδυ, καλό υπόλοιπο Φεβρουάριο!Και καλές βόλτες που θα μας χαρίσετε καινούριες όμορφες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χαρά,

      Μοιάζει, τελικά, να μην μπορώ να αποφύγω τα διάφορα λαθάκια! Πάντως το λάθος στη φράση " να δηλώσουμε χρήστες και κάποιοι, τολμηροί, γνωστές....", που αναφέρεις, δεν ήταν στο "γνωστές" (γνώστες, το βρήκα) αλλά στο "κάποιοι" που το βρήκα σαν "κάποιο". Ό,τι βρίσκω, ό,τι μου εοισημαίνουν, πάντως, σπεύδω να το διορθώσω και έτσι "αποκαθιστώ το πρόβλημα", που λένε και οι βαριά μορφωμένοι.

      Να είσαι Καλά!

      Διαγραφή
    2. Χαίρομαι που έστω και έτσι επικοινωνούμε μέρα-νύχτα! Ναι ήταν πράγματι αργά και η διόρθωση πήγαινε στο κάποιο-κάποιοι όχι στο γνώστες που τελικά το λεξικό του κινητού μου το διόρθωσε λάθος, το έστειλα χωρίς να το προσέξω και σας μπέρδεψα!

      Συγνώμη για την αναστάτωση!Σας χαιρετώ προσωρινώς από εδώ!Καλή συνέχεια να έχετε και Υγεία !!

      Διαγραφή
    3. Όλα καλά! Καμία αναστάτωση!

      Έρρωσο!

      Διαγραφή