Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

0462. “Όλα Τα Ονόματα”

Τελείωσα, προχθές, την ανάγνωση ενός ακόμα βιβλίου του Ζοζέ Σαραμάγκου. Του βιβλίου “Όλα τα Ονόματα” σε μετάφραση, πάντοτε, της κ. Αθηνάς Ψυλλιά. Το βιβλίο το είχα αγοράσει από τον εφημεριδοπώλη μου, Πατησίων και Βερανζέρου γωνία, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2007. Επρόκειτο για το δέκατο όγδοο βιβλίο της αξιόλογης σειράς “ΤΟ ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη” με σκληρό εξώφυλλο, τυπωμένο και βιβλιοδετημένο στην Ιταλία [Grafica Veneta SpA] με κόστος 5 Ευρώ μόνο. Το μόνο προβληματάκι το ότι αλλοιώθηκε το χρώμα του προστατευτικού καλύμματος στα σημεία που το κρατούσα. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα κυκλοφορεί και σε έκδοση του “Καστανιώτη” με τιμή γύρω στα δώδεκα ευρώ.

Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία του κ. Ζοζέ, ενός ταπεινού γραφιά, ηλικίας πενήντα +, του Γενικού Ληξιαρχικού Μητρώου του Κράτους. Μια ιστορία απίστευτης σύλληψης η οποία ουσιαστικά ξεκινά όταν ο διευθυντής του Γενικού Ληξιαρχείου λέει: “Κύριε Ζοζέ, να μου αντικαταστήσεις τούτα τα εξώφυλλα”. [Σελ. 15]. Από εδώ και πέρα γινόμαστε μάρτυρες του μοναχικού βίου του ταπεινού γραφιά και των εμμονών που τον κατέχουν. Εμμονών που τον οδηγούν σε κυριολεκτικά απίθανες καταστάσεις και τον κάνουν να υπερβεί τα όρια της μίζερης ζωής του. Συνυπολογίστε και ένα, λίγο ως πολύ, απρόσμενο τέλος και θα έχετε μια καλή εικόνα.

Ο Σαραμάγκου είναι πλέον, και μετά τα έξι βιβλία του που έχω διαβάσει, ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που γράφει, οι πλάγιες σκέψεις του, οι λεπτές αναλύσεις του τού προφανούς. Και λατρεύω, κυριολεκτικά, το πώς περιγράφει και χρωματίζει τον κώδικα δεοντολογίας, ή το πρωτόκολλο αν επιθυμείτε, των υπαλλήλων ηρώων του. Με αξεπέραστες πινελιές λεπτής ειρωνείας και λεπτομέρειες που τσακίζουν κόκαλα.

Να επαναλάβω ότι ο Σαραμάγκου δεν είναι ένας εύκολος συγγραφέας. Δεν υπάρχει στα βιβλία του, και ευτυχώς, η αισθητική του video clip και της καταιγιστικής δράσης. Το αντίθετο θα έλεγα. Δε βιάζεται καθόλου να προχωρήσει στην εξέλιξη της ιστορίας και δεν διστάζει να κάνει τους κύκλους που θεωρεί απαραίτητους για να δώσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και την ψυχολογία των ηρώων του. Ανάγκη, λοιπόν, να το ξαναγράψω: Τον Σαραμάγκου ή τον λατρεύεις ή τον απορρίπτεις από τις πρώτες σελίδες των βιβλίων του.

Χαρά σ’ αυτούς που μπορούν να συντονιστούν και να απολαύσουν την ιδιαίτερη υφή και την μαγεία των κειμένων του.

Καλή Ανάσταση στον Κόσμο Όλο.


Ακούγεται το τραγούδι “Return To Me” με τον αγαπημένο μου Dean Martin.


25/04/2008

3 σχόλια:

  1. Ας το .. παραδεχτώ,
    Ο Σαραμάγκου, ανήκει σ αυτούς που θέλω να διαβάσω αλλά δεν έχω καταφέρει να διαβάσω ακόμα.
    Μάλλον με στέλνεις πάραυτα στο .. βιβλιοπωλείο! :)

    Καλή Ανάσταση.
    Χρόνια Πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρόπος να γράφεις,
    τρόπος να ζεις,
    τρόπος να γνωρίζεις τους ανθρώπους.
    Ουσίας δρόμος.
    Δε θέλει βιάση η προσέγγιση.
    Μήτε η επικοινωνία.

    Καλά να είμαστε, ε;
    Μες στο κόκκινο της Λαμπρής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Sotiris K:

    Αξίζει τον κόπο, σε βεβαιώνω.
    Χρόνια Πολλά και από μένα.

    Καπετάνισσα:

    Χαίρομαι πολύ που επικοινωνούμε και πάλι.
    Χρόνια Πολλά και πάλι. :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή