Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

1518. Νοτιοκορεάτικες, Ασιατικές -γενικότερα, Σειρές


Την πρώτη (Νοτιο)Κορεάτικη Σειρά ξεκίνησα να τη βλέπω, στο Netflix, την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου του 2019. Επρόκειτο για τη Σειρά «Ο Περιπλανώμενος» (Vagabond). Από τότε ακολούθησαν ογδόντα εννέα ακόμα Σειρές και ομολογώ πώς είμαι θαυμαστής του είδους (τους).
 
Από τις Σειρές που παρακολούθησα το 84,44% (76) ήταν Κορεάτικες, 6,67 % (6) Ιαπωνικές, 5,56 % (5) Κινέζικες, 2,22 % (2)  από την Ταϊβάν και 1,11 % (1) από την Ταϊλάνδη. Όλες, πλην μιας -που παρακολούθησα στο Rakouten, από το Netflix.












 







Έχοντας, λοιπόν, μια σχετικά καλή εμπειρία στο είδος θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες παρατηρήσεις ή/και συμπεράσματα μου και μάλιστα ομαδοποιημένα. Πάμε;
 
Οικογένεια
 
Η οικογένεια είναι πολύ σημαντική για τη θέση/στάση του ατόμου στην κοινωνία. Υπάρχει ιεραρχία με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να έχουν τον αδιαμφισβήτητο σεβασμό των νεότερων και τη γνώμη τους να βαραίνει αποφασιστικά. Ο πρεσβύτερος είναι ο αρχηγός της οικογένειας. Ο πρωτότοκος σηκώνει ιδιαίτερο βάρος, ιδιαίτερα αν εκλείψει ο αρχηγός. Οι πλούσιες οικογένειες, και οι γόνοι τους, είναι ιδιαίτερα σεβαστές. Μια οικογένεια στην οποία δεν υπάρχει πατέρας θεωρείται υποδεέστερη. Ομοίως αν δεν υπάρχει πλούτος. Υπάρχει σαφής κοινωνική / οικονομική διαστρωμάτωση. Οι φτωχοί καλό είναι να μην ανακατεύονται με τους πλούσιους.




















Άτομο

Μετράει πάρα πολύ το από ποια οικογένεια προέρχεσαι, το αν υπάρχει οικογενειακός πλούτος. Κατόπιν το αν, το τι, αλλά και το που, έχεις  σπουδάσει. Για τους Κορεάτες, π.χ. τα Πανεπιστήμια της Σεούλ χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης ενώ αυτά της επαρχίας όχι και τόσο. Μέγιστη σημασία έχει και το επάγγελμα και η σε αυτό απόδοση του κάθε ατόμου. Η ομορφιά μετράει επίσης.


















Εργασία
 
Οι ασιάτες είναι παθιασμένοι με την εργασία. Τη θεωρούν το Α και το Ω του βίου τους. Το να είσαι αποδοτικός στην εργασία αποτελεί στόχο και τιμή. Η εργασιακή ανέλιξη ομοίως. Στον εργασιακό χώρο υπάρχει σιδηρά ιεραρχία και ισχύει το, του Ελληνικού Στρατού, «Πας ανώτερος εξυπνότερος». Έτσι δεν είναι σπάνιο οι προϊστάμενοι να καταδυναστεύουν τους υφιστάμενους τους. Το αποκορύφωμα της εργασιακής και κοινωνικής επιτυχίας  είναι να γίνεις Πρόεδρος ή Διευθύνων Σύμβουλος μεγάλου Ομίλου ή έστω Εταιρείας. Συνεκδοχικά: οι σπουδές μετράνε!



Ερωτικές Σχέσεις

 
Καμία σχέση με τη Δύση. Τα πράγματα εξελίσσονται απελπιστικά αργά. Το πρώτο φιλί θα έλθει, αν έλθει, προς το τέλος της Σειράς. Καμία βιασύνη. Καθόλου δύσκολο να συναντήσεις παρθένες και παρθένους ηλικίας τριάντα ετών και βάλε. Συμπεριφορές που θυμίζουν δεκαπεντάχρονα, και βγάλε, της Δύσης. Αν ο πρωταγωνιστής πιάσει, περνώντας από σαράντα κύματα, το χέρι της πρωταγωνίστριας, η οποία βεβαίως -τι κι αν είναι μεγαλοκοπέλα- κοκκινίζει, ανοίγει σαμπάνιες. Έχει μεγάλη σημασία το να ακουστεί το «Μου αρέσεις» το οποίο αποτελεί πιστοποιημένη εκδήλωση ερωτικής επιθυμίας. Μετά από αυτό μπορεί να αρχίσει, επισήμως, το. . . ραντεβουδίζειν (αγγλοβαρβαριστί: Dating) - για το οποίο μη φανταστείτε τίποτα δωμάτια ξενοδοχείων και άλλα τέτοια πονηρά. Απλά βόλτες, φαγητό, Λούνα Παρκ, εκδρομές, τέτοια. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να υπάρχει γνωριμία από παλιά έστω και εν αγνοία, αρχικά, των πρωταγωνιστών. Επίσης είναι εξαιρετικά καλός οιωνός αν στο πρώτο ραντεβού χιονίζει.


















Φαγητό / Ποτό
 
Η αποθέωση! Οι Ασιάτες τρώνε πολύ, πίνουν πολύ και το απολαμβάνουν. Σε κάθε ευκαιρία. Στα πλουσιόσπιτα τα πρωινά στρώνονται στο τραπέζι δέκα και δεκαπέντε πιάτα. Ομάδες εργαζομένων βγαίνουν για εταιρικά γεύματα και δείπνα. Το φαγητό συγκεντρώνει τα μέλη της οικογένειας. Το ποτό είναι βάλσαμο για κάθε πικραμένο, άντρα ή γυναίκα. Δεν το έχουν σε τίποτα, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση, να γίνουν λιώμα και στη συνέχεια να καταναλώσουν κάποια ειδικά ποτά για να συνέλθουν. Ευτυχώς, γι’ αυτούς, υπάρχει ο θεσμός του «οδηγού», τον οποίο καλούν για να οδηγήσει, νηφάλιος όντας, το αυτοκίνητό τους και να τους μεταφέρει στο σπίτι τους.



Χειροδικία
 
Δεν το έχουν σε τίποτα ο ανώτερος να χαστουκίσει, ή να κλωτσήσει, τον υφιστάμενό του στο εργασιακό περιβάλλον. Το θεωρούν μάλλον αποδεκτό. Το αυτό συμβαίνει και στις οικογένειες. Αποτελεί δικαίωμα του αρχηγού της οικογένειας να σηκώσει το χεράκι του και να χαστουκίσει.
















Καραόκε / Γκολφ
 
Το πρώτο αποτελεί τρόπο διασκέδασης για ομάδες νέων ή εργαζομένων στην ίδια εταιρεία, συνήθως μετά από γερή οινοποσία. Το δεύτερο αποτελεί ευγενή απασχόληση των πλουσίων και επιβεβαίωση της κοινωνικής τους θέσης.


 
Συγχώρηση

Οι ασιάτες ζητούν συγχώρηση τρίβοντας τις παλάμες των χεριών τους. Ύψιστη έκφραση για παροχή συγχώρησης αποτελεί το γονάτισμα το οποίο συνήθως επιβάλουν οι πλούσιοι στους φτωχούς ή οι ισχυροί στους ανίσχυρους, αν προτιμάτε. Συνήθως, βεβαίως οι πρώτοι έχουν άδικο κι αν έτσι εξευτελίζουν τους, κατά τη γνώμη τους, κατώτερούς τους. Στο τέλος, βεβαίως, η αλήθεια λάμπει και τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους.



















Για τις Κορεάτικες σειρές έχω, επίσης, γράψει εδώ, και εδώ. Και για μία Κορεάτικη ταινία εδώ.
 
Ακολουθεί μία λίστα δεκαπέντε Σειρών, σε αλφαβητική σειρά, τις οποίες παρακολούθησα και βαθμολόγησα με το, μέχρις στιγμής, μέγιστο: 80 %. Οι δεκατέσσερεις από αυτές είναι Κορεάτικες, το “Hidden Love” από την Κίνα. Σε όσες αναφέρεται Ελληνικός τίτλος υπήρχαν υπότιτλοι στα Ελληνικά, στις υπόλοιπες στα Αγγλικά. Η γραμμογράφηση είναι:
 
Τίτλος στα Αγγλικά [Τίτλος στα Ελληνικά] - Πρωταγωνίστρια, Πρωταγωνιστής, Δευτεραγωνίστρια, Δευτεραγωνιστής - Πλήθος Επεισοδίων - Ημερομηνία Έναρξης Παρακολούθησης.
 
ALCHEMY OF SOULS [ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ [1]] - Jung So-Min, Lee Jae-Wook - 20 - Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023
 
ALCHEMY OF SOULS [ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ [2]] - Jung So-Min, Lee Jae-Wook - 10 - Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023
 
BLACK KNIGHT: THE MAN WHO GUARDS ME - Shin Se-Kyung, Kim Rae-Won, Seo Ji-Hye - 20 -Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2023
 
ENCOUNTER - Song Hye-Kyo, Park Bo-Gum - 16 - Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023
 
HIDDEN LOVE - Zhao Lu Si, Chen Zhe Yuan - 25 Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023
 
LOVE (FT. MARRIAGE & DIVORCE) SEASON 2        [ΕΡΩΤΑΣ, ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΖΥΓΙΟ [2]] - Park Joo-Mi, Lee Tae-Kon, Lee Min-Young, Song Ji-In - 16 - Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021
 
MARRIAGE CONTRACT - Uee, Lee Seo-Jin - 16 - Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2023
 
MEMORIES OF THE ALHAMBRA [ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΛΑΜΠΡΑ] - Park Shin-Hye, Hyun-Bin - 16 - Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
 
MR.SUNSHINE [MR. SUNSHINE] - Kim Tae-Ri, Lee Byung-Hun, Yoo Yeon-Seok - 24 - Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019
 
MY GOLDEN LIFE - Shin Hae-Sun, Park Si-Hoo - 52 - Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024
 
START UP - Bae Suzy, Nam Joo-Hyuk, Kang Han-Na, Kim Sun-Ho - 16 - Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023
 
THAT WINTER, THE WIND BLOWS - Song Hye-Kyo, Zo In-Sung - 16 - Τρίτη, 23 Μαΐου 2023
 
TWENTY FIVE TWENTY ONE [ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΕΙΚΟΣΙ ΈΝΑ] - Kim Tae-Ri, Nam Joo-Hyuk, Bona,  Choi Hyun-Wook - 16 - Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022
 
UNCONTROLLABLY FOND - Bae Suzy, Kim Woo-Bin, Lim Ju-Hwan 20 - Σάββατο, 19 Αυγούστου 2023
 
YOUNG LADY AND GENTLEMAN - Lee Se-Hee,  Ji Hyun-Woo, Park Ha-Na, Kang Eun-Tak - 52 - Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023
 
Σημειώστε πως για αναζήτηση Κορεάτικων Σειρών / Ταινιών στο πεδίο αναζήτησης του Netflix θα πρέπει να πληκτρολογήσετε τους κωδικούς 67879 / 5685.
 
Να είσαστε Καλά!
 
Ένα κλικ μακρά Eagles και “New Kid In Town[1976], σύνθεση των Don Henley, Glenn Frey και J.D. Souther :


10/04/2024

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Αξίζει, θαρρώ, τον κόπο να δείτε κάποιες από αυτές.

      Διαγραφή
  2. Ακραία συντηρητική κοινωνία, "ζωγραφίζεται" στα μάτια μου, Αείποτε. Με πολλά αντιδραστικά στοιχεία, έντονη πατριαρχία, πουριτανισμός και στοιχεία που προάγουν το "φαίνεσθαι" από το "είναι", με έμφαση τον πλούτο και τη δύναμη.
    Την καλησπέρα μου, φίλε μου. Πολύτιμη η δουλειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη,
      Όντως συντηρητική κοινωνία αλλά και με κάποια θετικά στοιχεία. . .

      Διαγραφή