Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

0954. Σεφέρης, Σαράντα Έτη Μετά



Στις έντεκα Νοεμβρίου του 1974 απέκτησα ένα αντίτυπο του τόμου Ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη. Επρόκειτο για ένα από τα πέντε χιλιάδες αντίτυπα της ένατης έκδοσης, με προσθήκες και διορθώσεις, που τυπώθηκε τον Ιούνιο του 1974 για λογαριασμό των εκδόσεων Ίκαρος με φιλολογική επιμέλεια του Γ. Π. Σαββίδη και εξώφυλλο του Ι. Μόραλη. 

Στο αντίτυπο μου δεν έχω σημειώσει σε τι τιμή το αγόρασα, τη συνήθεια αυτή την απέκτησα φαίνεται αργότερα, έχω όμως σημειώσει το πόσο μου κόστισε να το βιβλιοδετήσω. Το έδεσα, λοιπόν, στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας που τότε εργαζόμουνα, τον Μάρτιο του 1986 με κόστος πεντακόσιες ταπεινές δραχμούλες. Ο βιβλιοδέτης είχε, προφανώς, τη διάθεση αλλά, όπως αποδείχτηκε, όχι και την τέχνη, ή και την τεχνική, να κάνει σωστή δουλειά. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, αποδείχτηκε εξαιρετικά μέτριο. Έτσι, βρέθηκα με ένα στραβοχυμένοβιβλίο με εξώφυλλα σε κόκκινο χρώμα.  

 


Μικρό το κακό μιας και αυτό που λάτρευα ήταν το περιεχόμενο των 373 σελίδων του βιβλίου και όχι το πώς, τελικά, δέθηκε προκειμένου, κυρίως, να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου.

Πριν από λίγες μέρες σε μία επίσκεψή μου σε ένα βιβλιοπωλείο είδα τη νέα έκδοση των Ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη.

Η νέα αυτή έκδοση, την επιμέλεια της οποίας έχει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, συσσωματώνει για πρώτη φορά, στα Ποιήματα το Τετράδιο Γυμνασμάτων, β΄ και συμπίπτει με την επέτειο των πενήντα χρόνων από τη βράβευση του ποιητή με το Νόμπελ.

Το βιβλίο στοιχειοθετήθηκε και σελιδοποιήθηκε στο Φωτόλιο & Τυπικόν τον Ιανουάριο του 2014 με επιμέλεια της Γεωργίου Παπαγεωργίου για λογαριασμό των εκδόσεων Ίκαρος.


Εχθές, λοιπόν, Τετάρτη 2 Ιουλίου, απέκτησα ένα αντίτυπο της συγκεκριμένης έκδοσης (κόστος 22,5 ευρώ - σκληρόδετη έκδοση). Ο τόμος αριθμεί 503 σελίδες έναντι των 373 της έκδοσης που είχα στην κατοχή μου.

Αντιγράφω, από τη σελίδα 412:

ΙΠΠΙΟΣ ΚΟΛΩΝΟΣ

Τ’ αηδόνια και τα λιόδεντρα
τα σάρωσαν οι πολυκατοικίες
οι άνθρωποι σκόρπισαν εμπρός στις μηχανές.

Στην κορυφή του λόφου ένα πουλάρι
κοίταζε αγέρωχα ώρα την Αθήνα
χλιμίντρησε ξαναχλιμίντρησε
και τ’ άκουσα να λέει «Γιαχού»
                               στυλώνοντας τ’ αυτιά του.
Έπειτα ελεύθερο μ’ ολόρθη ουρά
γλάκησε κατά την κατηφόρα.
             
                                         Μάης 1970

Ένα κλικ μακριά ο Φίλιππος Πλιάτσικας τραγουδά Που Να Πάμε με δική του μουσική και στίχους:


03/07/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου