Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

0651. Πρόβλημα Οκταγώνου

Δίνεται ένα κανονικό οκτάγωνο, ΑΒΓΔΕΖΗΘ, στο οποίο ενώνουμε όλες τις κορυφές του. Ζητείται να ευρεθεί το πλήθος των τριγώνων που σχηματίζονται.

 
Κανονικό οκτάγωνο ονομάζεται το, επίπεδο, πολύπλευρο το οποίο έχει οκτώ κορυφές και στο οποίο όλες οι γωνίες του είναι ίσες και όλες οι πλευρές του ίσες.

Μια πρώτη σκέψη είναι να αρχίσει κανείς να μετρά τρίγωνα. Δεν είναι καλή ιδέα. Ο ασφαλέστερος τρόπος θα ήταν με τη βοήθεια Η/Υ. Ευκαιρία για ξεσκόνισμα των όσων γνωρίζουμε για το ζήτημα: Γλώσσες Προγραμματισμού, λοιπόν!

Το πρόβλημα αυτό δημοσιεύτηκε στη στήλη “Leisure Lines”, σελίδα 266, του τεύχους Νοεμβρίου 1989, VOL.13 No 11, του περιοδικού “Personal Computer World”. Η απάντηση δόθηκε στο τεύχος του Φεβρουαρίου 1991, VOL. 14 No 2, του ίδιου περιοδικού και στην ίδια στήλη, στη σελίδα 226. Τελικά αποδείχθηκε ότι η καταμέτρηση αυτών των τριγώνων δεν ήταν και το απλούστερο δυνατό.

Κάθε απάντηση δεκτή με την προϋπόθεση ότι υπάρχει και το σκεπτικό για το πώς υπολογίστηκε, ή καταμετρήθηκε, το πλήθος των εν λόγω τριγώνων.

Για βραβείο στο νικητή, ή τους νικητές, επιφυλάσσομαι. . .


Creedence Clearwater Revival – Hey Tonight.


10/07/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου