Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

0524. Άστο Το Χεράκι Σου


Ήταν μια εποχή, στις αρχές της δεκαετίας του 80, που ανακάλυψα την κασέτα. Την κασέτα σαν μέσο έκφρασης με την έννοια της δημιουργίας ‘‘προφορικών επιστολών” ή ‘‘φωνητικών αποσπασμάτων ημερολογίου”. Τη λάτρεψα τη διαδικασία της δημιουργίας τέτοιων κασετών. ‘‘Βοηθός” μου ένα επιτραπέζιο μονοφωνικό ραδιοκασετόφωνο Philips. Το αγόρασα, στις 31/12/1980 με κόστος 8.500 Δρχ. ή περίπου 25 ευρώ, για να με συντροφεύει στην στρατιωτική μου θητεία. Άκουγα, λοιπόν, μουσική έκανα και τις ηχογραφήσεις μου. Σαν διαλείμματα, ανάμεσα στις εγγραφές, χρησιμοποιούσα τραγούδια που ηχογραφούσα από ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ήταν μεγάλη η χαρά μου όταν κατάφερνα να βρω, και να ηχογραφήσω, τραγούδια που ταίριαζαν στο κλίμα και το περιεχόμενο της εγγραφής. Ομολογώ ότι ευτύχησα να χαρώ αρκετά τέτοια επιτυχημένα ταιριάσματα. Τόσο, που συγκεκριμένα τραγούδια ταυτίστηκαν με συγκεκριμένα αποσπάσματα λόγου. Δημιούργησα, έτσι, περισσότερες από σαράντα κασέτες διάρκειας, η κάθε μία, 60 ή 90 λεπτών. Όταν πια ήρθαν οι Η/Υ στη ζωή μας βάλθηκα να αντιγράψω τις κασέτες σε CD. Ήταν Μάιος του 2000 όταν ξεκίνησα. Συνέχισα μέχρι και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Δεν είχα, τότε, τα κατάλληλα μέσα και η εργασία αυτή ήταν δύσκολη, χρονοβόρα και απαιτητική. Τελικά σταμάτησα στη δέκατη ένατη κασέτα. Πιστεύω, κάποια στιγμή, να επανέλθω και να μεταφέρω και τις υπόλοιπες. Από την 7η, χρονολογικά, κασέτα, ή το 7ο CD αν επιθυμείτε, το τραγούδι που ακούγεται σε αυτή την εγγραφή. Πρόκειται για το πανέμορφο, πάντοτε κατά την άποψη μου, ‘‘Άστο Το Χεράκι Σου” των Κώστα ΚαπνίσηΑλέκου Σακελλάριου. Το τραγούδι ακουγόταν στην ταινία ‘‘Το Δόλωμα” και το έχω και σε ένα CD με τραγούδια από τον Ελληνικό κινηματογράφο. Δεν έχω τίποτα με την μακαρίτισσα Αλίκη Βουγιουκλάκη, που πρωταγωνιστούσε στην ταινία, αλλά η συμμετοχή της στο συγκεκριμένο τραγούδι το αποδυναμώνει. Προτίμησα, λοιπόν, να ανεβάσω την εκτέλεση ‘‘της κασέτας”, την οποία βρίσκω καταπληκτική, με ερμηνευτές τους Μουζά - Λιγνό. Πρόκειται για μία ηχογράφηση που έγινε στο Νέο Καρλόβασι της Σάμου, όπου τότε υπηρετούσα, μεταξύ 8 και 19 Απριλίου 1981 προφανώς από κάποια εκπομπή τοπικού σταθμού. Και γιατί τα θυμήθηκα και τα γράφω όλα αυτά; Μα γιατί το τρίτο χειρόγραφο ποίημα που ‘‘σκανάρισα”, και αναφέρομαι στις εγγραφές 0522 και 0523, ήταν ακριβώς αυτό.
Διαβάστε, ακούστε, απολαύστε, ταξιδέψτε!


 
17/09/2008

4 σχόλια:

  1. Λάτρεψα και λατρεύω τις κασέττες. Τόσο πολύ, που σχεδόν αντιτίθεμαι στην μεταγραφή τους σε CD - πολύ καλά κάνεις όμως και έχεις μπει στη διαδικασία αυτή, για λόγους ασφάλειας και διατήρησης των εγγεγραμμένων, δύσκολο και πολύ ευαίσθητο μέσο η κασέττα, ατίθασα και απρόβλεπτα τα κασεττόφωνα.
    Να θυμίσω μια άλλη μορφή ... κασεττογραφίας ...... εγγραφή κασεττών με επιλογές τραγουδιών της εποχής, με συγκεκριμένο "θέμα" ίσως (σχεδόν πάντα ερωτικό), μια μικρή ερωτική εξομολόγηση ή έκφραση παραπόνων προς την εκάστοτε αγαπημένη .... με τα λόγια των στιχουργών και τη φωνή των τραγουδιστών. Πόσες τέτοιες κασέτες άλλαξαν χέρια στις 10ετίας του 70 και 80 ! Πόσες απ' αυτές είχαν αίσιο αποτέλεσμα και πόσες αγνοήθηκαν επιδεικτικά, προς συντριβή του εγγραφέα τους......
    Οποτε αποφασίσεις να συνεχίσεις την εργασία διάσωσης των υπόλοιπων κασεττών σου .... ένα από το 30+ κασεττόφωνα της συλλογής μου στη διάθεσή σου!
    Καλό πρωινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου έρχονται δάκρυα κάθε φορά που το ακούω το συγκεκριμένο τραγούδι. Πολλές τρυφερές αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια. Αυτό και το "Τι όμορφη που είσαι όταν κλαις" μου τα τραγούδαγε η θεία μου η Βιβή, η μάνα μου της στοργής.
    Σ' ευχαριστώ που μου το θύμισες, είχα καιρό να τ' ακούσω.
    Εχω κι'εγώ κάτι στίβες με κασσέτες, ιδέα δεν έχω τι έχουν μέσα. To πρώτο μου κασσετόφωνο ήταν κόκκινο φορητό, ο σύντροφος της εφηβείας.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρυφερό και νοσταλγικό το τραγούδι. Πολύ καλά κάνατε και το αναρτήσατε. Όσο για τις μετεγγραφές σας φαίνεται το μεράκι σας.

    Καλησπέρα φθινοπωρινή! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ:

    Αχ! Αυτή η ηλικία [μας], αγαπητέ Σ, φαίνεται! Και θα συμφωνήσεις θαρρώ: Και καλά κάνει! Μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μας οι κασέτες.
    Ευχαριστώ πολύ για την προσφορά. Το ζήτημα είναι ότι δεν μου λείπουν τα μέσα αλλά ο χρόνος και η διάθεση.

    ellinida:

    Κι εγώ δε χορταίνω να ακούω το συγκεκριμένο τραγούδι. Τελικά αγόρασα και ένα CD των Μουζά – Λιγνού για χατίρι του. Τις κασέτες να τις “ψάξεις” όταν βρεθείς σε κατάλληλη διάθεση. . .

    renata:

    Ευχαριστώ Σας!

    ΚαληΜέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή