Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

0456. Εξαρτάται

Σχολίασα εχθές την εγγραφή “Homo Faber” του φίλου ημερολογιστή Dralion η οποία αφορούσε τις σχέσεις άντρα - γυναίκας. Στον πυρήνα του σχολίου η λέξη “εξαρτάται” η οποία, στις 53 λέξεις του σχολίου μου, εμφανίζεται 3 φορές. Το έγραψα, το έστειλα· έμεινε η γεύση του “εξαρτάται” στυφή να με βασανίζει. Το ξανασκέφτηκα.

Τελικώς, ένα “εξαρτάται” μοιάζει να είναι οι σχέσεις και η ζωή μας. Όλα είναι κατά περίπτωση. Είναι δύσκολο να γενικεύσει, η να γενικώς γενικεύει, κανείς και να μην τη πατήσει. Όλα υπό αίρεση. Όλα σε σχέση με τις συνθήκες. Τόπος, χρόνος, πρόσωπα που εμπλέκονται. Οι περίφημες “καταστάσεις”. Από πού ερχόμαστε, πού πάμε, τι θέλουμε, πώς το θέλουμε, γιατί το θέλουμε.

Όλα τα μικρά και μεγάλα, σημαντικά και ασήμαντα, του βίου μας που μπλέκουν με αυτά του απέναντι. Κι εμείς εκεί. Να καθημερινά λύνουμε εξισώσεις πασχίζοντας να βρούμε τις ρίζες τους και τις ρίζες μας. Και πάντοτε ένα “εξαρτάται” που παραμονεύει. Η κορυφή του παγόβουνου. Δε γνωρίζεις την απάντηση; Ζορίζεσαι; Το “εξαρτάται” μπορεί να σε σώσει. Πάρτο σοβαρά, απαρίθμησε και πέντε – έξη συνιστώσες, και έχεις επιτύχει μια αξιοπρεπέστατη αναβολή.

“Εξαρτάται” για το ένα, το άλλο, το μικρό και το μεγάλο. Με τα “εξαρτάται” μας αγκαλιά πορευόμαστε στη ζωή. Με αλγόριθμους που τα κωδικοποιούν και τα εξορκίζουν. Αν – τότε, ναι – εφόσον, όχι – γιατί και πάει λέγοντας. Ότι και να πούμε, ότι και να κάνουμε: εξαρτάται. Από εμάς, τους άλλους, τον τόπο, τον χρόνο, το πριν, το μετά, τη διάθεση και την κατάσταση.

Προσοχή, λοιπόν, στα “εξαρτάται”, που διαρκώς προκύπτουν, και το πώς αναλύονται γιατί από αυτά, τελικώς, εξαρτάται η πορεία της ζωής μας. 


Ακούγεται το κλασσικό “Lady Bird” με την Nancy Sinatra και τον Lee Hazlewood.


11/04/2008

4 σχόλια:

  1. Επειδή έχουμε μάθει όλοι να θεωρούμε τις σχέσεις συναλλαγές λες και είναι εμπορικές πράξεις. Nα τις συζητάμε και να τις αναλύουμε, να υπολογίζουμε το κόστος, τα υπέρ και τα κατά, να βάζουμε όρους και ημερομηνίες λήξεως προκαθορισμένες (λες και είναι καταστατικό ΕΠΕ).
    Αυτό το εξαρτάται είναι εντελώς μιζέρια.
    Kissed the sun, touched the moon λέει και το άσμα. Τι να το κάνεις όταν κόβουμε μόνοι μας τα φτερά του έρωτα;
    Τσςςς λίγο σεβασμό στα πετούμενα παρακαλώ.
    Καλό Σαββατοκύριακο.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. isos pali ...eksartatai an kapoios thelei i den thelei na kopsei in na tou kopsoun ta ftera tou...
    propetis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εξαρταται!!!!
    πως το βλεπει ο καθεις..! :)

    δικιο εχεις Αειποτε
    και δες! αλγοριθμοι που μπλεκονται η ζωη!
    εκει στο αν - τοτε, ναι, εφοσον, οχι κλπ.. ποσο μου θυμησες την αριθμητικη αναλυση που καναμε στο πανεπιστημιο αλλά και τις γλωσσες προγραμματισμου των υπολογιστων

    ποιος μιμηθηκε ποιον;
    αντι του: το αυγο εκανε την κοτα ή η κοτα το αυγο;

    τι λετε; :):)

    καλο ΠΣΚ σας αγαπητε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι και τα δύο το εξαρτάται.
    Και ποσοτικό και ποιοτικό..
    Λες για πεντέξι συνιστώσες τους.
    Διαφωνώ.
    Άπειρες είναι. Η κάθε φορά προβολή τους συνιστά το ποιοτικό...

    Εξαρτώνται όλα λοιπόν, γιατί συναρτώνται.

    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή