Δευτέρα 30 Απριλίου 2007

0310. ΙΒΑΝ ο Τραπεζικός

Εγώ τον Ιβάν τον Τρομερό γνώριζα. Άντε, και τον Ιβάν Τουργκένιεφ και τον Ιβάν Ρεμπρόφ. Το Σάββατο όμως που είπα να ασχοληθώ με την συμπλήρωση της φορολογικής μου δήλωσης γνώρισα κι άλλον ένα. Εκεί, στην τέταρτη σελίδα του Εντύπου Ε1 και στον Πίνακα 11., το έγραφε πεντακάθαρα: ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΙΒΑΝ.

Σφίχτηκε η καρδιά μου. “Τι είναι πάλι τούτο;”, συλλογίστηκα. Πέντε από κουτάκια πεντάδες υπομονετικά περίμεναν να συμπληρωθούν. Με περισσή ψυχραιμία κατέφυγα στις ΟΔΗΓΙΕΣ για την συμπλήρωση της δήλωσης. Στο οικείο κεφάλαιο διάβασα: “Τέλος, στη θέση “ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΙΒΑΝ” συμπληρώστε προσεκτικά και τους 25 αριθμητικούς χαρακτήρες (εκτός από τους χαρακτήρες GR) του αριθμού λογαριασμού καταθέσεων ΙΒΑΝ που έχετε στην Τράπεζα και θα τον βρείτε τυπωμένο είτε στο τραπεζικό σας βιβλιάριο, είτε στο έντυπο κίνησης λογαριασμού της Τράπεζας σας. . .”.

Ευτυχώς είχα ένα πρόσφατο έντυπο κίνησης του λογαριασμού μου. Το ανέσυρα. Το έψαξα. Πήρα μια βαθειά ανάσα. Είχα βρει τον ΙΒΑΝ μου! Με ομαδοποίηση 2, 4, 4, 4, 4, 4, 3 [το όλον 25] ήταν φαρδιά πλατιά τυπωμένος μετά από το: ΙΒΑΝ: GR.

Αυτό πάει να πει οργάνωση. Αυτό πάει να πει εξευρωπαϊσμός και τραπεζική κουλτούρα. Να έχει ο καθείς τον IBAN του να βολεύεται. Αξιοπρεπώς να συναλλάσσεται με το αξιοπρεπές ελληνικό κράτος. Να μπορεί να πει και στον άλλον: “Βάλτα μου σε παρακαλώ [τα χρήματα] στον ΙΒΑΝ μου”. Αμ, τι; Να μην έχεις έναν ΙΒΑΝ στην ζούγκλα της ζωής; Μια οικονομική ταυτότητα, μια απόδειξη του με τις Τράπεζες πάρε – δώσε;

Τώρα θα μου πείτε: “Μα είκοσι πέντε ψηφία; Μεγαλούτσικος δεν είναι;”. Είναι! Αλλά τι να κάνουμε; Είπαμε. Ο καθείς και ο ΙΒΑΝ του. Και πρέπει να είναι μοναδικός για τις Τράπεζες, τα υποκαταστήματα τους και τους συναλλασσόμενους.

Γι’ αυτό καλού κακού γράψτε τον και κάπου να τον έχετε πρόχειρο γιατί ουδείς γνωρίζει που και πότε θα σας χρειαστεί.

Με γεια, λοιπόν, τους ΙΒΑΝ [International Bank Account Number] μας!

Προς τιμήν του καταπληκτικού, και αξιοπρεπομηκέστατου, αυτού Κωδικού ακούγεται το πανέμορφο soul κομμάτι “Tell Me What You Want” με τον Jimmy Ruffin. Ακόμα μια από βινίλιο “μεταφορά” από το υπόγειο της Τ47. 



30/04/2007

10 σχόλια:

  1. kalimera sas aeipote.
    na sas zisei o IBAN sas.
    Emena me endiposiasate me to gegonos oti boreitai na siblironetai tin forologiki sas dilosi mono sas kai oxi me tin voitheia enos forotexnikou i logisti? Einai diladi efikto? i apla eseis eiste kai logistis kai ligo oikonomologos kai ligo forotexnikos? Kai emeis giati tin dinoume se logisti gia na mas tin simblirosei..tha borousame na tin kanoume monoi mas? Pos???
    O dikos mou EBAN an kai adinatos.. sas stelnei tin kalimera tou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. signomi gia ta lathi mou...den einai EBAN einai IBAN kai ligo pio pano ekei pou leo mono thelo na grapso monos..
    stin fouria mou na prolavo na sas steilo to sxoleio mou prin figo gia douleia ta ekana thalassa plateia..
    tin kalimera mou se sas kai ston IBAN sas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα,
    επετρεψε μου να συμβαλλω στον πλουτισμο των εγκυκλοπαιδικων σου γνωσεων :-)

    Για ολους οσους εχουμε τραπεζιτικες συναλλαγες με το εξωτερικο - ανεξαρτητα απο την χωρα - η αποστολη / παραλαβη χρηματων ηταν μια χρονοβορα (5θημερο) και δαπανηρη διαδικασια. Επειδη ηταν πολυπλοκη, επρεπε να γινει "με το χερι", και οι τραπεζες μας χρεωναν τα εξοδα προσωπικου.

    Η Ευρωπαικη Ενωση υποχρεωσε ολες τις τραπεζες σε απλοποιηση των συναλλαγων. Επειδη επρεπε να αυτοματοποιηθουν, δημιουργηθηκε η αναγκη του ΙΒΑΝ. Μην τον φοβασαι, δεν ειναι τρομερος, μονο 25ψηφιος ;-)

    Για την πληρη εντοπιση του λογαριασμου σου ειναι απαραιτητο και το BIC. Οχι η γνωστη μαρκα του στυλο, αλλα ενας (9ψηφιος; ) κωδικος που φανερωνει το υποκαταστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα έργραφα ότι και ο Dralion. Ήταν αναγκαίος ειδικά όταν έχουμε τόσους μετανάστες πυο κάνουν φορολογική δήλωση και τόσους εμπόρους κι επιχειρηματίες που κνιούνται οικονομιοκά σε όλη την ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. IBAN όλοι είχαμε αλλά δεν το ξέραμε. Το μάθαινες μόνο όταν χρειαζόταν να κάνεις μεταβίβαση χρημάτων που είχαν σχέση με το εξωτερικό (όχι μόνο ΕΕ αλλά παγκόσμια).
    Αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει και η εφορία για να παίρνουν φόρο από τις καταθέσεις μας (ούτως ή άλλως αυτό ήδη γίνεται). Προφανώς το θέλουν για να κάνουν διασταυρώσεις...
    Kαλημέρα & καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή Πρωτομαγιά!
    Να είστε πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίο το κείμενο. Αυτή η αναφορά του λογαριασμού σε θέματα πληρωμής (είτε σε θέματα εφορείας, είτε σε θέματα μηνιάτικου, ενοικίου,έξοδα ρεύματος, τηλεφώνου κτλ κτλ κτλ) είναι αυτονόητη στην Γερμανία (πιστεύω σε αρκετές άλλες χώρες) και διευκολύνει αρκετά τις πληρωμές. Η εφορεία εδώ, τον χρειάζεται για να βάλει λεφτά σε περίπτωση που μετά τον έλεγχο της δήλωσης προκύψει κάποιο ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί. Η εφορία δεν έχει δικαίωμα να τραβά από μόνη της λεφτά από τον λογαριασμό (εκτός αν της δώσουμε εξουσιοδότηση), όπως δεν έχει δικαίωμα να κοιτάξει στον λογαριασμό, εκτός αν πάρει δικαστική άδεια.
    Καλησπέρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μη μου λες τέτοια και πρέπει να κάνω δήλωση! Πρέπει να αντιμετωπίσω τον Ιβάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. propetis:

    Ευχαριστώ πολύ. Λίγο οικονομολόγος είμαι. Λογιστής δεν είμαι. Δεν είναι τόσο δύσκολο να την συμπληρώσει κανείς όταν δεν υπάρχουν μυστήρια εισοδήματα, αγορές, πωλήσεις ή κληρονομικά. Εξ’ άλλου μια καλή μου φίλη είναι εφοριακός και όπου χρειαστεί βοηθάει με συγκλονιστική προθυμία.

    Στον Ιβάν σας φιλιά απ’ τον Ιβάν μου!
    [Και ο δικός μου λεπιτός είναι!]

    Dralion:

    Χρήσιμα τα όσα έγραψες. Η αναγκαιότητα του κωδικού αναμφισβήτητη [και των ομοίων του ομοίως]. Ζούμε πλέον σε πολύπλοκες κοινωνίες. Εγώ απλώς θέλησα να παίξω με το όνομα, στα Ελληνικά. Μου φάνηκε αστείο αυτό το Ιβάν. . .

    ο δείμος του πολίτη:

    Καμία αντίρρηση. Χρειαζούμενος ο Ιβάν. . .

    ellinida:

    Τώρα πλέον πολλοί θα για τον Ιβάν [τους] μάθουν. Στην Ελλάδα οι διασταρώσεις, γενικώς, μας έχουν φάει . . .

    elmelissa:

    Ευχαριστώ κι αντεύχομαι!

    ViSta:

    Ευχαριστώ. Κι εδώ για να βάλει λεφτά σε περίπτωση που μετά τον έλεγχο της δήλωσης προκύψει κάποιο ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί τον ζητά η Εφορία. Για τα υπόλοιπα ο Θεός και η ψυχή τους. Εδώ είναι Μπαλκάνια. . .

    kyrallina:

    Αμέ! Τον Ιβάν τον Τραπεζικό. Μακρινό ξάδερφο του Ιβάν του Τρομερού!

    Καλό Μεσημέρι και Καλό Μάη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Hey, On average, you would pay 1.44 USD for one liter of gasoline in Marshall Islands. One liter of diesel would cost 1.47 USD. http://www.confiduss.com/en/jurisdictions/the-marshall-islands/infrastructure/

    ΑπάντησηΔιαγραφή