Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

1529. Potala Palace


Δανία, Πολωνία, Κίνα ή Lego, Cobi, διάφοροι. Αναφέρομαι, βεβαίως, στο κραταιό, των τελευταίων ετών, χόμπι μου. Τα τουβλοσυναρμολογούμενα. Στο σχετικό αρχείο MS Excel που διατηρώ υπάρχουν διακόσιες πέντε (205) σειρές/εγγραφές για τα Lego, είκοσι τρεις (23) για τα Cobi και τριάντα τρεις (33) για τα υπόλοιπα και, κατά βάση, Κινέζικα (υπάρχει π.χ. και ένα από την Ιαπωνία -το Nagoya Castle) τουβλοσυναρμολογούμενα. Ιδιαίτερη ευχαρίστηση, τελευταία, μου δίνει η συναρμολόγηση κτηρίων/κτισμάτων.






















Σ’ ένα κτήριο, λοιπόν, αναφέρεται και η σημερινή ανάρτηση. Συγκεκριμένα στο Potala Palace. Αντιγράφω από την Βικιπαίδεια (για να μην σας παραπέμπω, μιας και θαρρώ πως οι περισσότεροι έχετε μια φυσική, θα έλεγα, απέχθεια προς τους συνδέσμους -βαρβαριστί links):






















Το ανάκτορο Ποτάλα (θιβετιανά: ཕོ་བྲང་པོ་ཏ་ལ་) ήταν η κύρια κατοικία του Δαλάι Λάμα, μέχρι την φυγή του στην Ινδία μετά τη θιβετιανή εξέγερση το 1959. Βρίσκεται στη Λάσα, Θιβέτ. Σήμερα στεγάζει μουσείο και το 1994 ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Το παλάτι πήρε το όνομά του από το όρος Ποταλάκα, μυθική κατοικία του μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα.






















Η κατασκευή του ανακτόρου άρχισε από τον 5ο Δαλάι Λάμα, το 1645, όταν ένας από τους πνευματικούς καθοδηγητές του, υπέδειξε ότι ο χώρος ήταν ιδανικός για έδρα της κυβέρνησης, ανάμεσα στα μοναστήρια Ντρέπουνγκ και Σέρα και την παλιά πόλη της Λάσα. Μπορεί να βρίσκεται στη θέση να υπήρχε ένα παλαιότερο οχυρό, γνωστό ως Λευκό ή Κόκκινο Παλάτι, κατασκευασμένο από τον Σονγκτσάν Γκάμπο το 637. Ο Δαλάι Λάμα και η κυβέρνησή του μετακινήθηκαν στο Λευκό Παλάτι το 1649. Η κατασκευή του ανακτόρου διήρκησε μέχρι το 1694, καθώς το Κόκκινο Παλάτι προστέθηκε την περίοδο 1690-94. Χρησιμοποιήθηκε ως το χειμερινό ανάκτορο του Δαλάι Λάμα.






















Το κτίριο έχει μήκος 400 μέτρα στον άξονα ανατολής-δύσης και 350 μέτρα στο άξονα βορρά-νότου, με τους κεκλιμένους πέτρινους πύργους να έχουν κατά μέσο όρο πάχος 3 μέτρα και 5 μέτρα πάχος στη βάση, ενώ χαλκός έχει χυθεί στα θεμέλιά του, ώστε να βελτιωθούν τα αντισεισμικά χαρακτηριστικά του. Το δεκατριών ορόφων κτίριο έχει πάνω από 1.000 δωμάτια, 10.000 ιερά και πάνω από 200.000 αγάλματα. Έχει ύψος 117 μέτρα και είναι κτισμένοστην κορυφή του Μάρπο Ρι, στον Κόκκινο Λόφο.





















Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο, κτήριο το Potala Palace κι ας περάσουμε από το πραγματικό και πέτρινο στο πλαστικό και υπό κλίμακα. Ποια κλίμακα; Άγνωστον! Ήμουν στο ψηφιακό κατάστημα της Ali Express και τα είδα. Τα Potala Palace! Κυκλοφορούν, βλέπετε, κάμποσες εκδοχές του. Διάλεξα την πιο εντυπωσιακή που βρήκα, αυτή με το μεγαλύτερο μέγεθος και, συνεκδοχικά, τα περισσότερα τουβλάκια. Προϊόν της εταιρείας Knew Built, με κωδικό 8832, κόστος 72,13 + 4,93 (για μεταφορικά) = 77,06 € και τέσσερεις χιλιάδες εκατόν δεκατέσσερα (4114) τουβλάκια με το μικρότερο δυνατό μέγεθος (Diamond Bricks).























Ήταν Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2024, όταν το παρήγγειλα στην Ali Express. Υπήρξαν προβληματάκια διάφορα μέχρι το πακέτο να φτάσει επιτέλους στην Τ47. Ενώ υπήρχε η πληροφόρηση πως το πακέτο βρισκόταν στο τελωνείο, της Ελλαδάρας μας, από το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2024 τίποτα άλλο δεν συνέβαινε. Επικοινώνησα με τον προμηθευτή αρκετές φορές. Μου συνέστησε υπομονή -κάτι θα ήξερε υποθέτω για τις ικανότητες των Ελλήνων. Την έκανα. Την Παρασκευή, 1 Μαρίου 2024 παρέλαβα, επιτέλους, το πακέτο με το Potala Palace. Ταξίδεψε από την Κίνα στην Ελλάδα σε δώδεκα (12) μέρες και χρειάστηκαν άλλες σαράντα μέρες για να παραδοθεί στην Τ47! Σύνολο πενήντα δύο μέρες. (Γνωστό) Συμπέρασμα:
 
Μην υποτιμάτε την ανικανότητα των Ελλήνων!






















Το πακέτο περιείχε τα κομμάτια, σε έντεκα (11) σακουλάκια και ένα φυλλάδιο με τις οδηγίες συναρμολόγησης. Παραθέτω δύο χαρακτηριστικά, για τα τουβλοσυναρμολογούμενα, μεγέθη:

Λεπτά ανά κομμάτι: 77,06 € / 4114 = 1,87 λεπτά / κομμάτι 

και

Κομμάτια ανά βήμα συναρμολόγησης: = 4114 / 57 = 72,18 κομμάτια.

Το πρώτο μέγεθος είναι ενδεικτικό της οικονομικής ελκυστικότητας του πακέτου (εξαιρετικό το 1,87 λεπτά / κομμάτι -τα Lego, π.χ., βρίσκονται στην περιοχή των 10 + λεπτών ανά κομμάτι).
Το δεύτερο μέγεθος είναι ενδεικτικό της πολυπλοκότητας της κατασκευής. Τα 72,18 κομμάτια ανά βήμα είναι σίγουρα ένα μεγάλο νούμερο αν και,  για κτίσματα γενικώς, τέτοια μεγέθη δεν είναι ασυνήθιστα.





















Τη συναρμολόγηση του Potala Palace την ξεκίνησα την Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 και την ολοκλήρωσα, σε δέκα ημέρες, την Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024. Μετά από τόσες μέρες δεν θυμάμαι πλέον λεπτομέρειες για τα της συναρμολόγησης. Εκείνο που θυμάμαι είναι το ότι υπήρξαν κάποια σημεία που με δυσκόλεψαν αρκετά. Θυμάμαι επίσης πόσο κακή στήριξη υπήρχε σε κάποια εσωτερικά σημεία του κτίσματος. Είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα, στατικά και όχι μόνο, θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερο με κάποια επιπλέον προσοχή στη σχεδίαση με χρήση, βεβαίως, περισσοτέρων κομματιών. Ακόμα και στις οδηγίες συναρμολόγησης, συνδυασμός κατόψεων και πλαγίων όψεων, υπήρχαν ασαφή σημεία. Για να διευκολυνθώ σκανάρισα αρκετές σελίδες των οδηγιών.























Με τη συνήθη Κινέζικη πρακτική τα 4114 κομμάτια ήταν χύμα. Δεν υπήρχε, δηλαδή, σύνδεση ανάμεσα στο περιεχόμενο των σακουλακιών και τα βήματα συναρμολόγησης. Σταδιακά, λοιπόν, άνοιξα και τα έντεκα (11) σακουλάκια του πακέτου και τοποθέτησα το περιεχόμενό τους σε χάρτινα ψηλά κύπελα και κεσεδάκια γιαουρτιού (Νουνού!) κατά μέγεθος, χρώμα ή και είδος. Η επιφάνεια του γραφείου γέμισε.





















Ένα χαρακτηριστικό των Diamond Bricks είναι ότι κάποια μεγάλα, σχετικά, κομμάτια είναι συρταρωτά. Υπάρχει δηλαδή ανοχή κάποιων χιλιοστών ή κάποιων δεκάτων του χιλιοστού στην τοποθέτησή τους. Αν ο συναρμολογητής δεν δείξει τη δέουσα προσοχή είναι πιθανό το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι το καλύτερο δυνατό. Θα πρέπει, με λίγα, λόγια να ελέγχεις προσεκτικά τη θέση του κάθε συρταρωτού κομματιού που τοποθετείς. Αν και το γνώριζα, ομολογώ πως το αμέλησα. Υπάρχουν έτσι κάποια σημεία στο κτίσμα, τα οποία αποκαλύπτονται κυρίως με τις κοντινές φωτογραφίες, τα οποία θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα συναρμολογημένα. Μακροσκοπικά όλα είναι μια χαρά, αλλά εγώ γνωρίζω!






















Το τελικό συναρμολόγημα έχει διαστάσεις 48χ24χ24 κυβικά εκατοστόμετρα. Το βάρος του, σύμφωνα με τη ζυγαριά κουζίνας της Τ47, ανέρχεται στα χίλια διακόσια ογδόντα ένα (1281) γραμμάρια. Κάνοντας κάποιες ανακατατάξεις, στα ήδη συναρμολογημένα, τοποθέτησα το, εκ πλαστικού, Potala Palace στο σερβάν, κληρονομιά από τους γονείς μου, της τραπεζαρίας της Τ47. Βρίσκεται δίπλα στον Yoda, ο οποίος, από τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020,  άγρυπνος φυλά την Τ47. Σημείωση: Η εικόνα που ακολουθεί αλλάζει κάθε πέντε (5) δευτερόλεπτα και εμφανίζονται εννέα, συνολικά, εικόνες:



Αφτά για το Potala Palace.
 
Να είσαστε Καλά Εντελώς! 😊
 
Ένα κλικ μακριά τι; Μα το κλασικό “Light My Fire” [1966] των Doors με τους Doors:


14/06/2024

2 σχόλια:

  1. Τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια, Αείποτε, για ένα ακόμα υπέροχο έργο σου. Ξέρεις, σε θαυμάζω, το έχω πει πολλές φορές. Η υπομονή σου, το μεράκι, το ταλέντο, η αγάπη, δίνει υπέροχα αποτελέσματα.
    Θα ήθελα πολύ και εγώ να έχω κάτι ανάλογο αλλά πλέον ο χώρος είναι ανύπαρκτος για τέτοιες κατασκευές.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη,
      Ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι να βρεις τον τρόπο να πράξεις ομοίως!
      Να είσαι Καλά!

      Διαγραφή