Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

1468. Nagoya Castle (nanoblock NBH_207)


Όλα ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνημα, της ΒΣ, που δέχτηκα την Τρίτη, 4 Απριλίου 2023. Ένα τηλεφώνημα στο οποίο η Β ευθέως με ρώτησε:

«Τι θέλεις να σου φέρω από την Ιαπωνία;»
Φέρε μου μία Κατάνα!
Βεβαίως αστειευόμουν.  Το σκέφτηκα λίγο.
«Φέρε μου ένα μικρό συναρμολογούμενο»
της είπα.
«Μα δεν ξέρω τι Lego συναρμολογούμενα έχεις»
απάντησε.
«Σιγά μη μου φέρεις Lego από την Ιαπωνία. Κάτι μικρό και γιαπωνέζικο θα ήθελα».
 
Η Β πέταξε για την Ιαπωνία την Κυριακή, 9 Απριλίου 2023. Επέστρεψε μετά από περισσότερες από 15 ημέρες, και πολύ καλά έκανε γιατί, τόσο μακρινά ταξίδια, δεν για λιγότερο είναι, την Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023.  Μου τηλεφώνησε λίγες μέρες μετά. Ήταν ενθουσιασμένη από το ταξίδι, την κουλτούρα των Ιαπώνων και τα όσα σε Τόκιο και Κιότο είδε. Και ένα κάτι τις μου το είχε, από την Ιαπωνία, φέρει.


Το βραδάκι του Σαββάτου, 20 Μάϊου 2023, παραμονή εθνικών εκλογών και παραμονή της εορτής των πολιούχων της Γλυφάδας, Κωνσταντίνου και Ελένης,  συναντηθήκαμε στη Γλυφάδα. Γινόταν ένας μικρός χαμός από κόσμο, ήταν βλέπετε και το πανηγύρι σιμά στον Ι. Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης, και αυτοκίνητα. Μικρός περίπατος στην παραλία, συζήτηση για τα του στην Ιαπωνία ταξιδιού (της) και επιστροφή στο κέντρο της Γλυφάδας. Δειπνίσαμε στο   “Pasta Viva” (Μαραγκού 7), τις μακαρονάδες φούρνου του οποίου τις λατρεύω (η αγαπημένη μου: σπαγγέτι, κόκκινη σάλτσα, ζαμπόν, μανιτάρια, πιπεριά και καλαμπόκι).  
 
Στο “Pasta Viva”, και στο tablet της Β, είδα φωτογραφίες που είχε τραβήξει στην Ιαπωνία και συνέχισε να μου περιγράφει τις εντυπώσεις της για τους ευγενέστατους και πειθαρχημένους Ιάπωνες, τα έργα τους και τη ζωή τους, όσο τη γνώρισε. Μου έδωσε τα, από την Ιαπωνία, δώρα της. Ένα κουτί διαστάσεων 14Χ14Χ4,5  κυβικά εκατοστόμετρα,  κουτσουρεμένο στην πάνω δεξιά γωνία, και ένα κουτί πράσινες “Kit-Kat” Ιαπωνίας. 

Ας πάμε τώρα στο πιο πάνω κουτί των 882 κυβικών εκατοστών (της κουτσουρεμένης, πάνω δεξιά γωνίας, συμπεριλαμβανομένης). Το κουτί αυτό, λοιπόν, ήταν της nanoblock με κωδικό NBH_207 και η συναρμολόγηση των πεντακοσίων πενήντα (550) κομματιών του (το πλήθος τους κατά δήλωση του κατασκευαστή – δεν, βεβαίως, τα μέτρησα) οδηγούσε σε μία, σε σμίκρυνση και πλαστικό, αναπαράσταση του Nagoya Castle.
 
Για το Κάστρο αυτό της Ναγκόγια αντιγράφω τις πρώτες παραγράφους από το σχετικό λήμμα της Βικιπαίδειας:
 
Το κάστρο της Ναγκόγια (名古屋城, Nagoya-jō) είναι Ιαπωνικό κάστρο, που βρίσκεται στην Ναγκόγια της Ιαπωνίας.
 
Το Κάστρο της Ναγκόγια κατασκευάστηκε από τον Τομέα Οβάρι το 1612 κατά την περίοδο Έντο στη θέση ενός προγενέστερου κάστρου της φυλής Όντα στην περίοδο Σενγκόκου . Το Κάστρο της Ναγκόγια ήταν η καρδιά μιας από τις πιο σημαντικές καστροπολιτείες της Ιαπωνίας, το Ναγκόγια-τζούκου, ένας ταχυδρομικός σταθμός στον δρόμο Μινότζι, που συνδέει δύο από τις σημαντικές Πέντε Διαδρομές Έντο, το Τοκάιντο και το Νακασέντο. Το Κάστρο της Ναγκόγια έγινε ο πυρήνας της σύγχρονης Ναγκόγια και η ιδιοκτησία μεταφέρθηκε στην πόλη από το Αυτοκρατορικό Υπουργείο Οικιακής Χρήσης το 1930. Το Κάστρο της Ναγκόγια καταστράφηκε το 1945 κατά τον βομβαρδισμό της Ναγκόγια στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η ανοικοδόμηση και επισκευή του κάστρου βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1957.
 
Το Μεϊτζό (Meijō) (名城), ένας άλλος σύντομος τρόπος προφοράς του Κάστρου της Ναγκόγια (名古屋城), χρησιμοποιείται για πολλά ιδρύματα της πόλης της Ναγκόγια, όπως το πάρκο Μεϊτζό, τη γραμμή Μεϊτζό του δημοτικού μετρό της Ναγκόγια και του Πανεπιστημίου Μεϊτζό, αντανακλώντας την πολιτιστική επιρροή αυτής της ιστορικής κατασκευής. Το κάστρο ονομαζόταν επίσης ιστορικά Κίντζο (Kinjō) (金城), που σημαίνει "Χρυσό Κάστρο".
 
Η στιγμή για τη συναρμολόγηση του Κάστρου έφτασε την Κυριακή, 28 Μαΐου 2023.  Άνοιξα το κουτί. Περιεχόμενο δέκα (10) μικρά  πλαστικά σακουλάκια  γεμάτα τουβλάκια, μία τετράγωνη βάση, ανοιχτού μπλε χρώματος, διαστάσεων 8Χ8 τετραγωνικά εκατοστά και μία αφισέτα, ας την πούμε έτσι, με τις οδηγίες συναρμολόγησης, διαστάσεων 42X19,5 τετραγωνικών εκατοστών. 



















Ομολογώ πως ξαφνιάστηκα από το μέγεθος των κομματιών αν και, δεδομένου του μεγέθους του κουτιού που τα περιείχε, δεν θα έπρεπε. Πραγματικά τα τουβλάκια ήταν πολύ μικρά συγκρινόμενα με τα στάνταρ τουβλάκια τύπου Lego. Αργότερα πρόσεξα πως στο κουτί δινόταν οι διαστάσεις του βασικού κομματιού, του μονόσπυρου τούβλου - ας το πούμε έτσι, που ήταν, και εξακολουθούν να είναι, 4X4Χ5 κυβικά χιλιοστά. Οι διατάσεις του αντίστοιχου, χαμηλού, κομματιού Lego είναι 7,5Χ7,5Χ5 κυβικά χιλιοστά (κατά προσεγγιστική μέτρησή μου).




































Στη φάση συναρμολόγησης η ανάγνωση του σχεδίου δεν ήταν και το ευκολότερο και πραγματικά χρειαζόταν προσοχή προκειμένου να μην οδηγηθεί κανείς σε λάθη. Προσοχή και, βεβαίως, σχετική εμπειρία, θα έλεγα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που ο κατασκευαστής δίνει συνιστώμενη ηλικία, για τη συναρμολόγηση του περιεχομένου του κουτιού, τα 12 έτη +.
 
Η συναρμολόγηση ολοκληρωνόταν σε 25 βήματα και το τελικό αποτέλεσμα ήτανε ένα πράσινο, και όμορφο κατά τη γνώμη μου, κτίσμα στη βάση των 8Χ8 τετραγωνικών εκατοστών με ύψος, περίπου, 10 εκατοστά και βάρος   72 γραμμαρίων, κατά την ζυγαριά της κουζίνας που χρησιμοποίησα. Βοηθητικά στοιχεία μία κατάσταση με τα κομμάτια που χρησιμοποιούνται, στην κορυφή των οδηγιών συναρμολόγησης, και η επισήμανση, επίσης στην κορυφή καθώς και σε κάποια από τα επιμέρους βήματα, των χρωμάτων των κομματιών.  Clear Blue, για τη βάση και Light Green, Gold Brown, Brown, Camel, Gray, Light Gray, Green, White και Clear Brown για τα τουβλάκια.



Τη συναρμολόγηση του Κάστρου της Ναγκόγια, που γέμισε το συγκεκριμένο πρωινό μου, την καταευχαριστήθηκα. Συνολικά κρίνοντας το αποτέλεσμα θα έλεγα ότι αυτά τα μίνι τουβλάκια, με μέγεθος, περίπου, το ένα τέταρτο αυτών τύπου Lego,  δείχνουν χαριτωμένα και προσφέρονται για κατασκευές μικρού μεγέθους, με μεγάλο, ωστόσο, πλήθος κομματιών. Είναι, λοιπόν, ιδανικά για συναρμολόγηση π.χ. μεγάλων κτηρίων δίχως να καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο που, ατυχώς, από ένα σημείο και πέρα για τους συλλέκτες, τουλάχιστον, δεν εν αφθονία υπάρχει.









Με αυτό, λοιπόν, το από την Ιαπωνία δώρο πληροφορήθηκα την ύπαρξη των νάνο-κομματιών και, τι περίεργο, γοητεύτηκα. Προφανώς έψαξα στο διαδίκτυο, το καλό, και για άλλες κατασκευές παρομοίου τύπου. Επαληθεύτηκε το «όποιος ψάχνει, βρίσκει». Εγώ βρήκα στην AliExpress, από την οποία προμηθεύομαι, κυρίως, τανκ. Έτσι την Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023, παρήγγειλα ένα κουτί τεσσάρων χιλιάδων ογδόντα οκτώ (4088) κομματιών για την συναρμολόγηση του εμπορικού κέντρου “China Hongya Cave Gate” με κόστος 58,19 € και δωρεάν, από την Κίνα, μεταφορικά. Το περιμένω και είμαι περίεργος κυρίως για την ποιότητα των οδηγιών συναρμολόγησης του.


Αν μπορείτε και αν έχετε διάθεση συναρμολογήστε! Είναι αγχολυτικό, δημιουργικό και κάνει καλό!
 
Να είσαστε Καλά!

Έναν δακτυλισμό μακριά ο Στέλιος Ρόκκος στο τραγούδι του, με συμμετοχή στους στίχους της Βίκυς Γεροθόδωρου, «Τα Καλοκαίρια» [2015]:

 

05/06/2023

4 σχόλια:

  1. Μιλάμε για υπέροχο δώρο, ότι πρέπει για το γούστο σου, φίλε μου. Αλλά βλέπω, σού έβαλε και νέα προτροπή για καινούργια παραγγελιά. Μια χαρά. Τι να πω. Ξέρεις ότι σε θαυμάζω για όλες αυτές τις πτυχές της προσωπικότητάς σου και τις δημιουργίες σου. Και χαίρομαι μαζί σου, που τις μοιράζεσαι μαζί μας. Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη,

      Πράγματι, ήταν ένα δώρο που το χάρηκα πολύ. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Να είσαι Καλά!

      Διαγραφή
  2. Εντυπωσιαστικο σε υπεβαλα σε δοκιμασια.Γνωριζω οτι εχεις υπομονη ααλα δεν ηταν στοχος μου.Εχω αγνοια για αυτο το χομπυ και καθολου υπομονη να το τολμουσα.Συγχαρητηρια παντως 4000 + κομματια ?Μπραβο .Δεν ειχα ιδεα τι περιειχε και ποσο μικρα ηταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,

      Καμία δοκιμασία. Μια μικρή πρόκληση ήταν η αντιμετώπιση της οποίας μου έδωσε χαρά. Το να τουβλοσυναρμολογείς έχει, θαρρώ, πολλά πλεονεκτήματα και αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσει κανείς. Αλλά: "Καθένας με τον τρόπο του γλυκαίνει την καρδιά του". .
      .
      Έρρωσο!

      Διαγραφή