Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

1449. Στρατιώτες του Β' ΠΠ [Μία, Ακόμα, Συλλογή]


Το είδα σε διαφημιστική καταχώρηση στο διαδίκτυο; Το βρήκα μπροστά μου σε ένα περίπτερο ή ένα Mini Market (τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν καταβροχθίσει τα περίπτερα); Θα σας γελάσω. Το μόνο σίγουρο πως έσπευσα να αγοράσω το πρώτο τεύχος, με κόστος 4,95 €.
 
Ο λόγος για το πρώτο τεύχος του περιοδικού «ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ», της “CB Producer”, το οποίο κυκλοφόρησε την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021. Ακολούθησαν πενήντα εννέα ακόμα τεύχη με τιμή, για το καθένα από αυτά, 9,95 €. Το κάθε, ολιγοσέλιδο τεύχος, συνόδευε και μία χυτοπρεσαριστή φιγούρα στρατιώτη, η ακριβέστερα στρατιωτικού, του Β' ΠΠ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ), ύψους, περίπου, 7,5 εκατοστών.


Το πρώτο τεύχος το αγόρασα από περιέργεια. Μου άρεσε η φιγούρα του Υπολοχαγού των SS που περιλάμβανε και η οποία για στα 4,95 € ήταν αξιοπρεπέστατη. Δεν ήθελα και πολύ. Ξεκίνησα να παρακολουθώ τη συγκεκριμένη των τευχών σειρά. Σειρά η οποία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023, με συνέπεια η κυκλοφορία της να διαρκέσει ένα έτος, δύο μήνες και είκοσι εννέα ημέρες.


Το συνολικό κόστος της σειράς ανήλθε στο ποσό των 4,95 + 59Χ9,95 =  592 €. Να σημειωθεί πως με τα τεύχη με, αύξοντα αριθμό, έξι (6), δέκα επτά (17) και τριάντα εννέα (39) δόθηκε και από μία πλαστική, σε σκούρο γκρι, βάση για την έκθεση των φιγουρών. Κάθε βάση είχε είκοσι (20) θέσεις έκθεσης προκειμένου, έτσι, να ισχύσει το 3Χ20=60.


Η κυκλοφορία της σειράς, μέσα στην πανδημία του κοροναϊού, δεν ήταν δίχως προβλήματα. Αρκετές φορές χρειάστηκε να ψάχνω σημεία πώλησης (της), στην περιοχή της κατοικίας μου, και κάποιες φορές, ευτυχώς μόνο δύο, να μη βρίσκω.
 
Αναγκάστηκα, μη βρίσκοντας τα, να παραγγείλω δύο τεύχη της σειράς στο διανομέα (μέσω του URLΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ του Β'ΠΠ (radshop.gr). Συγκεκριμένα τα τεύχη με αύξοντες αριθμούς (Α/Α) τριάντα πέντε (35) και τριάντα εννέα (39). Η φιγούρα του τεύχους με Α/Α τριάντα εννέα (39) (Λοχίας της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, Η.Π.Α.) έφτασε στην Τ47 με ξεκολλημένο το δεξί χέρι.


Δεν ήταν η πρώτη φορά που μου συνέβαινε, δεν ήταν κάτι που δεν περίμενα. Είχε προηγηθεί η φιγούρα του τεύχους με Α/Α σαράντα έξι (46) (Στρατιώτης Πεζικού (1944), Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας). Όταν αγόρασα το τεύχος ο στρατιώτης ήταν υγιέστατος. Όταν έφτασα στην Τ47 θρηνούσε για το αποκολλημένο δεξί του χέρι. Και στις δύο περιπτώσεις το πρόβλημα λύθηκε, ή «αποκαταστάθηκε», όπως είναι του συρμού και το χρησιμοποιούν και οι βαριά μορφωμένοι, με χρήση κατάλληλης κόλας.


Δέλεαρ της σειράς και η φιγούρα «Στρατιώτης Πεζικού Ευζώνων (Αλβανικό Μέτωπο)», με το εμβληματικό τσαρούχι (δύο τσαρούχια, για να τα λέμε σωστά), που συνόδευε το τεύχος με Α/Α τρία (3), της Τετάρτης, 24 Νοεμβρίου 2021. 


Είναι μεγάλο το πλήθος των τευχών που σε εβδομαδιαία, ή και σε δις εβδομαδιαία, βάση κυκλοφορούν στην χώρα μας με περιεχόμενο συλλεκτικά αντικείμενα. Από βιβλία και βιβλιαράκια μέχρι φιγούρες, οχήματα, κράνη και, κομμάτι – κομμάτι, συναρμολογούμενα αυτοκίνητα, πλοία και μοτοσικλέτες.  Η ταλαιπωρία που υφίστανται τα τεύχη αυτά στη διαδρομή τους μέχρι τον πάγκο του πωλητή τους είναι απίστευτη. 
 
Ταλαιπωρημένα, στραβωμένα, καταπλακωμένα. Κι ας υπάρχουν, σε αρκετές περιπτώσεις, ενισχυτικά χαρτόνια. Κανένας σεβασμός στο συλλέκτη. Το μεγάλο, των τέτοιων τευχών, διακινούμενο πλήθος δεν πάντα δικαιολογεί την κατάστασή τους. Οι διανομείς, ας το παραδεχτούμε, μια βαρβαρότητα, και ένα «σκασίλα μου μεγάλη», την έχουν.
 

Εξήντα φιγούρες στρατιωτικών, εξήντα τεύχη και τρεις πλαστικές βάσεις κατέληξαν, λοιπόν, στην Τ47. Και τι τα έκανα; Μα. . . τα αποθήκευσα. Πως αλλιώς; Τα αποθήκευσα κι ας εξακολουθώ να αναρωτιέμαι «Και τι αξίζει μια συλλογή που δεν εκτίθεται;». Πολύ λίγο, θα απαντούσα αλλά. . . ο συλλέκτης είναι πιλάσμα μισυτήριο. Κάποτε, κάπου θα, ελπίζω, εκθέσω (και) τις εξήντα (60) αυτές φιγούρες μου.



Να σημειώσω πως το τεύχος «Οδηγός της Συλλογής Στρατιωτών Β' Παγκοσμίου Πολέμου», που συνόδευε το πρώτο τεύχος, το βρήκα εξαιρετικά καλαίσθητο και ενημερωτικό.



Ακολουθεί ένας Πίνακας με περιγραφή για το καθένα από τα πιο πάνω εξήντα τεύχη:


Για τι συνέχεια ένας Πίνακας με το πλήθος φιγουρών, ανά χώρα και κατά φθίνουσα σειρά. Κυρίαρχο το Γ' Ράιχ (Γερμανία) με δέκα τέσσερεις (14) φιγούρες· αυτό που προκάλεσε τον χαλασμό.


 Να είσαστε Καλά,
Όσο μπορείτε ζεστά.
 
Ένα κλικ μακριά Smokin’ Joe Kubek, Bnois King και Out Of Body, Out Of Mind”, σύνθεση των Joseph Kubek, Bnois King, Phillip Ray Petty και Bruce Harry Iglauer:


09/02/2023

2 σχόλια:

  1. Ξέρεις Αείποτε! Με νευριάζουν πάρα πολύ αυτές οι εκδόσεις! Είναι απαράδεκτα ακριβές! Όχι, δεν αξίζουν τα 10 € το κάθε κομμάτι. Και μιλάω για ΟΛΕΣ τις εκδόσεις τους. Νομίζω η πρώτη τιμή είναι η λογική άντε λίγο παραπάνω. Να σου πουλάνε τώρα ένα π.χ.εξάρτημα αυτοκινήτου για 10 € το βλέπω κλοπή! Πατάνε στην αγάπη των συλλεκτών και κερδοσκοπούν ασύστολα.
    Ωραία η συλλογή σου φίλε μου. Όπως όλες σου.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη,

      Δύσκολο να πει κανείς ποιο είναι το "λογικό κόστος" για κάποιο προϊόν. Τα 9,95 €, ανά τεύχος / φιγούρα, για τη συγκεκριμένη σειρά μου φάνηκαν "λογικά". Θα συμφωνήσω όμως με την άποψη ότι το κόστος κατασκευών, που πουλιούνται με το κομμάτι, μπορεί εύκολα να ξεφύγει (πέρα από τη δέσμευση να κυνηγάς κάθε κομμάτι και να είναι σε καλή κατάσταση. . . δίχως να μπορείς, από ένα σημείο και πέρα, εύκολα να τα παρατήσεις - όπως π.χ. με τις μεμονωμένες φιγούρες. . .).

      Να είσαι Καλά.

      Διαγραφή