Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

1231. Lego Ideas: Steamboat Willie [21317]

Εγγραφή χαρισμένη στη Βα, που σήμερα έχει γενέθλια, με όλη την αγάπη και την έγνοια του πατέρα για την κόρη. 

Τριγυρνούσα στο διαδίκτυο. Κάποια στιγμή έπεσα επάνω του. Ήταν μοιραίο. Με το που το είδα το ήθελα κολασμένα. Ευτυχώς ήταν στο χέρι μου να το αποκτήσω. Το απόκτησα!


Ποιο; Μα το Steamboat Willie, από τη σειρά Ideas, της όψιμα αγαπημένης μου Lego. Καταρχάς μου άρεσε ιδιαιτέρως το ασπρομαυρογκρί της εμφάνισής του. Μου άρεσε το μέγεθος του, μου άρεσαν οι φιγούρες του Mickey και της Minnie, μου άρεσε η ιστορία που κουβαλούσε!

Έχω τη συνήθεια να κατεβάζω, από το διαδίκτυο, τα φυλλάδια συναρμολόγησης των Lego που ενδιαφέρομαι να αγοράσω. Το έκανα και για το Steamboat Willie. Κατέβασα το φυλλάδιο, το ξεφύλλισα. Από έξω, το ατμόπλοιο, ασπρομαυρογκρί και στο κήτος του σκάφους ένας μηχανισμός με πανδαισία χρωμάτων. Το αγάπησα ακόμα περισσότερο.


Την Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, ταξίδεψα από τη Γλυφάδα στο «The Mall Athens», στη Νερατζιώτισσα. Σκοπός της επίσκεψης, στο εν λόγω Mall; Μα το να επισκεφθώ το εκεί, επίσημο, κατάστημα της Lego και να καταθέσω, ο μικρούλης εγώ, τον οβολό μου. Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψή μου στο χώρο αυτό. Είχε προηγηθεί αυτή της Τετάρτης, 3 Απριλίου 2019, μια περιγραφή της οποίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Στο κατάστημα της Lego είχα την ευχαρίστηση να κρατήσω στα χέρια μου το κουτί 21317 με περιεχόμενο το Ατμόπλοιο Γουίλι (Steamboat Willie) του 1928, παρακαλώ! Το κράτησα, το αποφάσισα! Όταν βγήκα από το κατάστημα ο τραπεζικός μου λογαριασμός είχε υποστεί πλήγμα βαρύτητας 109,99 €. Σε αντάλλαγμα κρατούσα κίτρινη σακούλα, με το λογότυπο της Lego, μέσα στην οποία αναπαυόταν το περιπόθητο κουτί. Συνολικό πλήθος κομματιών 751. Κόστος ανά κομμάτι 109,99/751=14,65 λεπτά του €/ανά κομμάτι. Μια όχι καλή αναλογία!


Για την ιστορία του Ατμόπλοιου Γουίλι, που αποτελεί τον τίτλο και της σχετικής ταινίας κινουμένων σχεδίων, του Walt Disney, παραθέτω μία, πρόχειρη, μετάφρασή μου, από το φυλλάδιο οδηγιών συναρμολόγησης του κουτιού 21317:

Αναμφίβολα το φιλμ κινουμένων σχεδίων του Disney Ατμόπλοιο Γουίλι (Steamboat Willie), του 1928, δημιούργησε μία σειρά σημαντικών πολιτιστικών και ιστορικών πρωτιών: το πρώτο τέτοιο φιλμ με πλήρως συγχρονισμένο ήχο, το πρώτο με σάουντρακ που προστέθηκε εκ των υστέρων (post-produced) στην ολότητα του, ένα από τα πρώτα φιλμ στο οποίο χρησιμοποιήθηκε τεχνική storyboard και τελικά κυκλοφόρησε στις αίθουσες και η πρώτη δημόσια εμφάνιση του φουσκομαγουλάτου ποντικού ο οποίος στη συνέχεια θα γινόταν μία από τις πιο αγαπημένες προσωπικότητες παγκοσμίως.

Συνοψίζοντας, το Ατμόπλοιο Γουίλι ήταν ένα καινοτόμο κατόρθωμα στον κόσμο του κινηματογράφου. . .

Μα περισσότερο από τα πιο πάνω, αυτή η σύντομη, ασπρόμαυρη ταινία κινουμένων σχεδίων αντιπροσωπεύει την δημιουργικότητα και την αποφασιστικότητα του Walt Disney, δύο ποιότητες που είναι επίσης ενσωματωμένες στο ήθος πίσω από την σειρά LEGO Ideas

Ο Disney ήταν πεπεισμένος ότι ο ήχος (στις ταινίες) θα μπορούσε να φέρει μια πραγματική αίσθηση μαγείας και χιούμορ στα κινούμενα σχέδια. . . και έτσι έγινε! Η αίσθησή του για το πώς πρέπει να λέγονται οι ιστορίες και το κίνητρο που είχε για τις τεχνολογικές εξελίξεις θριάμβευσαν και οδήγησαν στην Παγκόσμια φήμη τόσο για τον Walt Disney όσο και για τον Mickey Mouse. Ενενήντα χρόνια αργότερα η Walt Disney Company εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει παγκοσμίως ό,τι το καλύτερο στο πώς λέγονται οι ιστορίες (storytelling) και την πρωτοπορία στις ταινίες κινουμένων σχεδίων (animation).

Δεν ασχολήθηκα αμέσως με την συναρμολόγηση του ατμόπλοιου/ποταμόπλοιου που είχα στην κατοχή μου. Αν εργαζόμουν θα διάλεγα ένα Σάββατο ή μία Κυριακή για να το συναρμολογήσω. Μιας και, πλέον, απέχω από το ευγενές άθλημα της εργασίας ξεκίνησα την συναρμολόγηση μια Πέμπτη. Αυτή της 23ης Μαΐου, 2019 βεβαίως. Συναρμολόγηση για την οποία ακολουθήθηκε ευλαβικά η διαδικασία που περιγράφω εδώ.

Με δεδομένο ότι η εν λόγω συναρμολόγηση είχε μία σχετική πολυπλοκότητα και αρκετά κινούμενα μέρη την ευχαριστήθηκα! Το μόνο σημείο που δυσκολεύτηκα ήταν όταν πήγα να τοποθετήσω το δεύτερο μισό ενός από τα δύο φουγάρα. Το μέχρι τότε κατασκευασμένο τμήμα υπέστη μερική κατάρρευση! Αναγκάστηκα, έτσι, να αποσυναρμολογήσω ένα τμήμα της μέχρι τότε κατασκευής και να επαναλάβω τα τελευταία δέκα – δεκαπέντε βήματα. Με αυξημένη προσοχή όλα πήγαν, τελικά, καλά! 

Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που περίμενα. Μια όμορφη ασπρομαυρογκρί κατασκευή με τέσσερα ροδάκια περιστροφή των οποίων οδηγούσε σε περιστροφή των δύο πτερωτών του ποταμόπλοιου και σε ανεβοκατέβασμα των δύο φουγάρων του.  Είχε και βίντσι, είχε και παπαγάλο και καμπίνα και κιβώτια και φιγούρες του Mickey και της Minnie! Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή;

Ένα κλικ μακριά Billy Ocean και When The Going Gets Tough, The Tough Get Going”:


27/06/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου