Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

1228. Αλοΐσιους – Περί Διαλόγων


Η     τελευταία φορά που κατέφυγα στη βοήθεια του Αλοΐσιου ήταν στις 26 Ιανουαρίου, φέτος. Έφτασε η στιγμή να το επαναλάβω. Ζέστη, απουσία σοβαρών γεγονότων, κόπωση που προσκαλεί την οκνηρία. Ανοίγω το κιβώτιο με τα χειρόγραφα του Αλοΐσιου. Διαλέγω, ως συνήθως, ένα στην τύχη. Ό,τι και να περιέχει θα το ανεβάσω. Στάθηκα τυχερός, θαρρώ. Κρίνετε!

Διάλογοι. Προφορικοί ή γραπτοί. Ενημέρωση. Μεταφορά πληροφορίας. Κυρίως εξωτερίκευση αισθημάτων και συναισθημάτων. Δράση και αντίδραση. Η τέχνη του να ακούς. Να προσέχεις. Να αντιλαμβάνεσαι.  Να μην προκαταλαμβάνεις. Με τη σειρά σου να εκθέτεις τις σκέψεις σου. Να επικοινωνείς.

Διάλογοι με πρόσωπα αγαπημένα. Ένα μικρό, την κάθε φορά, θαύμα. Να μιλήσεις. Να εισακουστείς. Να προκαλέσεις την προσοχή του συνομιλητή σου. Να του δώσεις χώρο. Να τον προσκαλέσεις να κατανοήσει. Να συνομιλήσει με ειλικρίνεια.  Να εξωτερικεύσει. Ένα διανοητικό παιχνίδι ποιότητας.

Η μεγάλη απογοήτευση. Όταν ο συνομιλητής αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Όταν δεν αντιλαμβάνεται. Δεν κατανοεί. Παρεκκλίνει. Αφήνει ανεκμετάλλευτους τους χώρους που του δίνεις. Απαντά με άλλα αντ’ άλλων. Υπεκφεύγει.

Συμβαίνει συχνά. Να απογοητευτείς από έναν διάλογό που είχες. Να πικραθείς. Να οπισθοχωρήσεις. Προφανώς κάτι δεν πάει καλά μ’ εσένα. Ίσως εκτιμάς υπερβολικά τα λόγια σου. Ίσως επιθυμείς τα αδύνατα. Λοιπόν, διαψεύδεσαι. Απογοητεύεσαι. Υποφέρεις.

Όμως. Αυτή είναι η τάξη των πραγμάτων. Συγκεκριμένοι οι άνθρωποι με τους οποίους συγκατοικείς στον πλανήτη.  Συγκεκριμένοι και αυτοί που βρέθηκαν στο διάβα σου. Αυτοί που βρέθηκες στο δικό τους.

Με το χώμα που έχουμε θα φτιάξουμε τα τσουκάλια μας. Εκτός κι αν δεν τα φτιάξουμε. . .

Ένα κλικ μακριά Amy Macdonald και “This Is Life”:



09/06/2019

2 σχόλια:

  1. Ε ναι!
    Για να γίνει η επιθυμητή συζήτηση θα πρέπει κι ο συνομιλητής σου να έχει το ''θέμα'' ολοκληρωμένο στο μυαλό του. Κατ' αρχήν έχει πιάσει το θέμα; Κι αν ναι που έχει το μυαλό του;
    Πόσα τελικά πρέπει να συντελέσουν για μια σωστή συζήτηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Είναι δύσκολη η άσκηση. Προσωπικά έχω απογοητευτεί με την έκβαση δεκάδων διαλόγων που αλλιώς ξεκίνησαν και αλλιώς κατέληξαν. Κάποιων η θύμηση με πονάει ακόμη. Αλλά, έτσι είναι η ζωή. . .

      Να είσαι Καλά!

      Διαγραφή