Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

1183. «Κολλιτσίδες»


Το «. . . σταδιακά οι πύλες των Σταθμών κλείνουν. . .» ακουγόταν, και ακόμα ακούγεται, από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις των Σταθμών του metro. Το ακούσαμε πολλάκις, το εμπεδώσαμε. Πραγματικά οι πύλες, εισόδου και εξόδου, των Σταθμών έκλεισαν.

Με το κλείσιμο των πυλών παρατήρησα και το είδος. Το είδος «κολλιτσίδα»! Πρόκειται για επιβάτες των συρμών, του metro ή και του τρένου, που «κολλάνε» στους συνεπιβάτες τους προκειμένου να εκμεταλλευτούν το άνοιγμα των πυλών που ενεργοποιείται με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αυτών που προηγούνται, και που, οι ίδιοι, δεν διαθέτουν.

Δεν έχει να κάνει με ηλικία, φύλλο ή εμφάνιση. Ο κολλιτσίδας μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε! Σου κολλάει και, με άνεση και χάρη, περνάει βιαστικός πίσω από σένα. Μου έχει τύχει ακόμα και να με παρακάμψουν για να εκμεταλλευτούν το άνοιγμα της πύλης. Το ύφος του κολλιτσίδα είναι από αδιάφορο έως και αγέρωχο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τελευταίου, αυτό μιας καλοβαλμένης σαραντάρας με την οποία συνταξιδεύουμε και η οποία στο λεωφορείο, με ύφος, δεν χρησιμοποιεί ποτέ εισιτήριο και στο metro γίνεται πρώτης τάξεως κολλιτσίδα αλλά με ύφος αγέρωχο λίαν.

Αν σε κάποια κολλιτσίδα τολμήσεις να κάνεις παρατήρηση το πιθανότερο, θαρρώ, είναι ότι θα βρεις τον μπελά σου! Θα σου πετάξει κανένα «Και τι σε νοιάζει εσένα; Δικό σου είναι;» και άντε να εξηγήσεις στο δίποδο ότι «Όχι! Δεν είναι δικό μου. Είναι δικό μας και οφείλουμε, για να το έχουμε, να το προστατεύσουμε και να το συντηρήσουμε».

Οι «φιλότιμοι Έλληνες» (αποθέωση του αυτοθαυμασμού, του βαυκαλισμού και της έπαρσης) το θεωρούν πολύ φυσιολογικό, τίμιο και ηθικό να πληρώνουν, εισιτήριο, πέντε και να εξυπηρετούνται έξι και επτά και δέκα! Και σε κάθε περίπτωση εξαιρώ αυτούς που δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν το κόμιστρο. Πρόκειται για άλλη κατηγορία για την οποία οι έχοντες, με το Κράτος (δεν θέλω ου) πρώτο – πρώτο, θα πρέπει να μεριμνήσουν.

Αν, λοιπόν, έχετε ακούσει τις πύλες εισόδου – εξόδου των Σταθμών, metro και τρένου, να «σφυρίζουν» σαν τρελές αναζητείστε τις κολλιτσίδες. Οι πύλες «δεν είναι χαζές»! Βλέπουν ότι με μία επικύρωση εισιτηρίου περνάνε δύο και τρεις επιβάτες, με τις κολλιτσίδες να βάζουν και την κορμάρα ή τα κουλά τους για να εμποδίσουν το κλείσιμό τους. Ταράζονται, μπλοκάρουν και σφυρίζουν!

Βρίσκεσαι, λοιπόν, εσύ ο νομοταγής και κύριος με το εισιτήριο στο χέρι να περιμένεις να ξεμπλοκάρει το μηχάνημα για να πας στη δουλειά σου. Ο εξυπνούλης κολλιτσίδας, όμως, πέρασε μια χαρά και ο επόμενος βρίσκεται κάπου πίσω σου.

Ομολογώ ότι με κάτι τέτοια θυμώνω και οργίζομαι, Δεν λέω να στείλουμε τους κολλιτσίδες στο εκτελεστικό απόσπασμα. Λέω όμως ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να μειωθεί το πλήθος τους. Επαναλαμβάνω ότι μιλάω για τις κολλιτσίδες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το εισιτήριο τους αλλά προτιμούν τα χρήματα αυτά να τα διαθέσουν για σουβλάκια, τσιγάρα, καλλυντικά, καλσόν και ότι άλλο. Η ατιμωρησία είναι κακός σύμβουλος και η κοινωνία μας, ας το παραδεχτούμε, ψιλοσάπια.



Και για να παραμείνουμε στα ΜΜΜ ανακοινώθηκε από τον οΑΣΑ τον Μπούρδα ότι την Τρίτη, 11/9, θα υπάρξει αλλαγή στους Πίνακες δρομολογίων του. Θα γελάσει πάλι ο κάθε πικραμένος! Αναγνωρίζω και κατανοώ τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχει ο συγκεκριμένος  οργανισμός (που λέει ο λόγος) στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

Εκείνο που δεν κατανοώ και δεν αναγνωρίζω στα δίποδα του οΑΣΑ (και το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι) είναι γιατί ανακοινώνουν π.χ. τέσσερα δρομολόγια την ώρα ενώ είναι σε θέση, και το γνωρίζουν, να πραγματοποιήσουν μόνο δύο. Ανακοινώστε, δίποδα, ένα, αν ένα μπορείτε με τα μέσα που διαθέτετε, δρομολόγιο την ώρα και ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΟ!

Αυτό ζητώ, στην παρούσα φάση, και νομίζω ότι δεν είναι παράλογο. Έχω αγανακτήσει, κυρίως όταν επιστρέφω από την εργασία μου, να περιμένω τον «ατσίδα με το μπλε» και αυτός να εμφανίζεται, χαλαρός και άνετος, με καθυστέρηση δέκα και είκοσι και σαράντα λεπτών. Δεν γουστάρω να καθορίζουν τα δίποδα του οΑΣΑ το ποια στιγμή θα επιστρέψω στο σπίτι μου μετά από το οκτάωρό μου.

Αφτά και να είσαστε Καλά, να επικυρώνετε το εισιτήριο σας και το ΜΜΜ που χρησιμοποιείτε (αφτο είναι ευχή) να έρχεται στην ώρα του!

Ένα κλικ μακριά ο Johnny Marr στο Bug από το album του Call The Comet”:



09/09/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου