Σάββατο 26 Απριλίου 2014

0934. Αλφόνς Αλέ


Ένα από αυτά που μου είχαν μείνει, όταν πιτσιρικάς διάβαζα τη Χιουμοριστική Ανθολογία, ήταν τα ευφυολογήματα του Αλφόνσου Αλλαί (όπως αναφερόταν τότε το όνομά του). Όταν απέκτησα και πάλι τα αγαπημένα βιβλία και τα ξεφύλλισα τα αναζήτησα. Δεν τα βρήκα. Σήμερα όμως που αποφάσισα να τα βρω τα κατάφερα. Τα έψαχνα σε κάποια από τα κείμενα σε πλαίσιο, έτσι θυμόμουνα, τα βρήκα σκόρπια στο κεφάλαιο ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ – ΑΛΦΟΝΣΟΣ ΑΛΛΑΙ (1854-1905)”, στη σελίδα 221 του Α΄ τόμου και γραμμένο από τον Ζ. Π. Λακρουά.

Αντιγράφω:

. . . Αναφέρουμε επίσης την παρακάτω φράση, που είναι πολύ χαρακτηριστική της χιουμοριστικής του νοοτροπίας.

-      Δεν αγαπώ τα σπανάκια και είμαι πολύ ευτυχισμένος· γιατί αν τ’ αγαπούσα θα τα έτρωγα συχνά, πράγμα που καταλαβαίνετε θα μου ήταν δυσάρεστο, μια και συμβαίνει να μην τ’ αγαπώ.

 

. . . Μα και η αληθινή του αλληλογραφία δεν ήταν λιγότερο αστεία. «Συγχώρησέ με, γιατί άργησα να σου απαντήσω, έγραφε στο φίλο του Γιώργο Ωριόλ ύστερα από τρεις μήνες σιγής, αλλά όταν ο ταχυδρόμος μού έφερε το γράμμα σου ήμουνα στο βάθος του κήπου».

 

       Πέθανε ξαφνικά, την 28η Οκτωβρίου του 1905 στο Παρίσι, στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, ύστερα από ένα καλό φαγοπότι. Άφησε στους φίλους του «τη συλλογή του από πολύτιμα αντικείμενα» που απετελείτο από τρία σπάνια κομμάτια.


1ο   Το κρανίου του Βολταίρου όταν ήταν παιδί.

2ο  Ένα αυθεντικό κομμάτι ενός από τους πολυάριθμους  ψεύτικους σταυρούς του Ιησού Χριστού και

3ο   Ένα φλυτζάνι με χερούλι προς τ’ αριστερά. 


Το χιούμορ του Αλφονς Αλέ (όπως θαρρώ ότι σήμερα θα γράφαμε το όνομά του εφαρμόζοντας τον κανόνα της απλογραφίας και μη εξελληνίζοντας το  Alphonse”) είναι το χιούμορ που μου αρέσει.

Αποφθέγματα του Αλέ μπορείτε να βρείτε και στον καλό ιστότοπο Γνωμολογικόν.

Να είσαστε Καλά!


Ένα κλικ μακριά αγαπημένοι Creedence Clearwater Revival και το κλασικό “Proud Mary”.


26/4/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου