Τρίτη 19 Απριλίου 2011

0762. [Και Πάλι] Project Δήμητρα Και Άλλα Τινά





Από εχθές, Μεγάλη Δευτέρα, βρίσκομαι σε κανονική άδεια. Όπως κάθε φορά που έχω ικανό χρόνο στη διάθεσή μου έτσι και τώρα “ξέθαψα” το Project Δήμητρα και . . . προσπαθώ. Αυτή τη φορά τα έβαλα με τα αντίγραφα CD μουσικών άλμπουμ που έχω στην κατοχή μου. Και έχω πολλά! Περισσότερα από 550 άλμπουμ ή, μιας και αρκετά από αυτά περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα CD, περισσότερα από 660 CD. Πρόκειται για “υλικό” που συγκέντρωσα από το 1998 μέχρι και το 2010 (με έμφαση στα χρόνια 2001 και 2002 όπου το, κατ’ έτος, πλήθος αντιπροσωπευότανε από τριψήφιο αριθμό).

Αυτό που κάνω είναι να ελέγχω ένα – ένα από αυτά τα CD στο CD Player της Τ47 (ένα MARANTZ SA 7001) προκειμένου να ξεχωρίσω αυτά τα οποία ή δεν παίζουν καθόλου ή από κάποιο σημείο και πέρα εμφανίζουν προβλήματα. Δυστυχώς, όπως ήδη το έχω επισημάνει, το πλήθος των ελαττωματικών αντιγράφων μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι. Υπολογίζω, έχοντας στην ουσία τελειώσει τον έλεγχο αλλά μη έχοντας κάνει, προς το παρόν, ακριβή καταμέτρηση, ότι ένα στα τέσσερα, ένα στα πέντε αντίγραφα, είναι ελαττωματικό. Το ότι το SA 7001 παρουσιάζει μια ευαισθησία και αρνείται να παίξει κακογραμμένα, ας το πω έτσι, CD μάλλον υπέρ των ελέγχων που έκανα είναι. Το κακό και σίγουρο είναι ότι τα CD που παίζουν σήμερα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα παίζουν και αύριο.

Τα ελαττωματικά αντίγραφα, λοιπόν, πετάχτηκαν κατευθείαν στα σκουπίδια. Αυτά που πέρασαν επιτυχώς τον έλεγχο σκέφτομαι να τα ψηφιοποιήσω (mp3 στα 320 Kbps) μήπως και τα σώσω. Επειδή όμως ο όγκος τους παραμένει σημαντικός είναι πιθανό να υπάρξει επιλογή του ποια θα ψηφιοποιηθούν. Ο στόχος παραμείνει στην κατοχή μου το μικρότερο δυνατό πλήθος αντιγράφων.

Όπως και να έχει, πραγματικά στενοχωριέμαι που πέταξα όσα CD (αντίγραφα) πέταξα, και όσα θα πετάξω στη συνέχεια, μιας και σε πάρα πολλά από αυτά είχα φτιάξει τις ετικέτες και τα εξώφυλλα τους όχι δίχως κόπο (και σε αρκετές περιπτώσεις: (όχι δίχως) έμπνευση). Δυστυχώς, η υπάρχουσα τεχνολογία με πρόδωσε. Ο χρόνος ζωής τους τερματίστηκε.

Το πρόβλημα παραμένει. Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα μουσικά (και όχι μόνο) έργα που έχουμε στην κατοχή μας θα μπορούμε και να τα, σε δεδομένη στιγμή, ακούσουμε; Τα CD χαλάνε, οι σκληροί δίσκοι ομοίως. Σίγουρο δεν είναι τίποτα και ούτε είναι πρακτική λύση κάθε λίγο και λιγάκι να φτιάχνουμε (αμφίβολης, όπως αποδείχτηκε, αξίας) αντίγραφα μήπως και τα σώσουμε. Είναι κάτι που με απασχολεί και για το οποίο εύχομαι γρήγορα να δοθεί μια λύση (ίσως μέσω μια νέας γενιάς μέσων αποτύπωσης και αντιγραφής) την οποία όλοι θα μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Κατέβηκα εχθές στη Γλυφάδα. Για ένα (μουσικό) άλμπουμ και ένα βιβλίο. Το βιβλίο ήταν το “Το Κοιμητήριο Της Πράγας” του Ουμπέρτο Έκο (571 σελίδες, ISBN: 978-960-496-008-8, 19,90 €, από τον εκδοτικό οίκο “Ψυχογιός”).

Το άλμπουμ ήταν το καινούργιο, διπλό, των Χαΐνηδων “Αγροτοκτηνοτροφικά & Μητροπολιτικά” (τι τίτλος!). (17,98 €, 3301174202-203 από την MBI). Εχθές άκουσα το πρώτο CD (τα “Αγροτοκτηνοτροφικά”) και σήμερα το δεύτερο. Ομολογώ ότι δεν ενθουσιάστηκα και ότι δεν ξεχώρισα κάποιο τραγούδι (και, παιδιά ήμαρτον τον Ψαραντώνη (που τραγουδά σε δύο άσματα) δεν τον αντέχω. . .). Όλα τα τραγούδια (Στίχοι – Μουσική) τα έχει γράψει ο Δημήτρης Αποστολάκης και αποκόμισα την εντύπωση ότι το άλμπουμ είναι αυτό με το πιο “Κρητικό” άκουσμα (αν υπάρχει κάτι τέτοιο) από τα τελευταία τους. Βεβαίως θα το ακούσω και θα το ξανακούσω διότι, Χαΐνηδες είναι αυτοί!

[Και για να δείτε τι στριμμένο είναι το MARANTZ μου από κάποιο σημείο και πέρα αρνήθηκε να παίξει το πρώτο CD του άλμπουμ των Χαΐνηδων όπως αρνήθηκε να παίξει και το CD του MOZART από τη σειρά Κλασικής Μουσικής της EMI που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες. . . Ας είναι καλά ένα DVD Player (SONY] που είναι συνδεδεμένο με τον ενισχυτή και . . . καλόβολο].

Αφιτά και Καλή Ανάσταση
[Αν δεν τα ξαναπούμε]


Ένα κλικ μακριά: “Toccata” (Gaston Rolland) με την ορχήστρα του Paul Mauriat.

 
 19/04/2011 (Μ. Τρίτη)

3 σχόλια:

  1. Αγαπητέ φίλε Ν.
    "Είδα φως" ... χαϊφιντελικόν και ... μπήκα.
    Κατ' αρχήν θέλω να πω ότι την εποχή που διάβασα τα περί αντικατάστασης του γερο-Cyrus, δεν σου απάντησα -αποτρεπτικά- γιατί ακόμα δεν ήμασταν φίλοι .... εν συνεχεία το ξέχασα! Αν ο σημαντικός αυτός ενισχυτής βρίσκεται ακόμα στην κατοχή τη δική σου ή του υιού και εξακολουθεί να σας βασανίζει με τις γεροντικές παραξενιές του, για φέρτον κατά Σ. μεριά, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι κάτι καλύτερο θα προκύψει μετά τη θεραπεία που θα τον υποβάλλω.
    Οσον αφορά το Marantz SA 7001, δεν σου έχω καλά νέα. Δεν είναι παράξενο ούτε υπερευαίσθητο .... είναι κι' αυτό ... πρόωρα γερασμένο. Ολα τα συμπτώματα που αναφέρεις οφείλονται (μάλλον) στο επερχόμενο (σύντομα) τέλος του βίου του προσφιλούς laser. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα ημιθανούς laser είναι η άρνηση αναπαραγωγής των πιο δύσκολων, γι' αυτό, τεμαχίων, ήτοι των αντιγραμμένων CDs, στο σύνολο ή μέρος τους. Eξ ου και το DVD παίζει τα πάντα, αν και δεν είναι πιο καλόβολο ή πιο επιλεκτικό, απλά είναι νεώτερο ή έχει λιγότερες ώρες λειτουργίας στην "καμπούρα" του.
    Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν λοιπόν? (η ερώτηση περιέχει ... νήξη και δι' ημάς και υμάς!).... Οχι, τα δύσμοιτα άλογα χρειάζονται στοργή και ... προδέρμ .... ένα καινούργιο laser θα ανέσταινε (μέρες που είναι) το καλό player. Κόστος ανταλλακτικού περί τα 80 Ευρώ (αν θυμάμαι καλά) συν ένα ποσό για τον τεχνικό, σύνολο περί τα 110 ευρώ. Οχι και λίγα, πάντως πολύ λιγότερα από ένα ΚΑΛΟ καινούργιο player.
    Καλό Πάσχα, αν δεν τα πούμε (τηλεφωνικά) νωρίτερα.
    Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να περάσεις μιά "γεμάτη" άδεια με πολλές μουσικές και εύκολες λύσεις! Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚαληΗμέρα και Καλή Ανάσταση
    [Γενικώς και. . . ειδικώς]

    Σ

    Αγαπητέ φίλε Σ.

    Ο γέρο Cyrus είναι ακόμα στην κατοχή της . . . οικογένειας και χρησιμοποιείται ελάχιστα. Ένας φίλος, πάντως, που είχε, το προηγούμενο μοντέλο, τον έστειλε στην Αγγλία και του τον έκαναν «καινούργιο» με λογικό κόστος. . . Όπως και να έχει ευχαριστώ και κρατώ την προθυμία σου να βοηθήσεις.

    Δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι για το ότι δεν παίζουν τα αντίγραφα των CD φταίει η ηλικία των μέσων αναπαραγωγής. Νομίζω ότι περισσότερο φταίει το μέσο, το CD καθεαυτό. Όπως και να έχει όμως, βρήκα μια καλή ευκαιρία να «ξεμπαζώσω» το υπόγειο της Τ47. Το εκμεταλλεύομαι. . .

    Ξέρεις τι μου έκανε εντύπωση; Ότι το Blu Ray player που έχω (ένα LG) παίζει μια χαρά τα δισκάκια DVD που έχουν τραγούδια mp3.

    Ελπίζω να τα πούμε από κοντά (την Ανάσταση μετά).

    ellinida

    Ευχαριστώ πολύ και αντεύχομαι. Τρελαίνομαι για εύκολες λύσεις!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή