Παρασκευή 20 Απριλίου 2007

0306. Hi - Fi



Σήμερα ο ενισχυτής μου, ένας Cyrus Mission 1, έχει επέτειο. Συμπληρώνει δεκαεπτά, ευτυχισμένα πιστεύω, χρόνια στην κατοχή μου. Αγορασμένος αντί του ποσού των 252,38 ευρώ [86.000 Δρχ. τότε] την 20 Απριλίου του 1990 με υπηρέτησε πιστά και τον πρόσεξα πολύ.

Τα χρόνια περάσανε. Ο καημενούλης ο Cyrus γέρασε. Η απόδοσή του έπεσε και ή μουσουδίτσα του δείχνει πια την ηλικία του. Τον πιάνουν και τα γεροντικά του πείσματα καμιά φορά και μου κόβει, απρόσμενα και με το θέλω έτσι, το ένα κανάλι. Τελευταίο του κατόρθωμα η αχρήστευση, με αυτό τον τρόπο, της μεταφοράς του LP [Long Playing: μεγάλος δίσκος βινιλίου, για τους νεότερους] “Are You Okay” των Was [Not Was] σε CD.

Το αποφάσισα λοιπόν. Θα τον περάσω σε πρώτη σειρά εφεδρείας αντικαθιστώντας τον. Ήδη έχει επιλεχθεί ο αντικαταστάτης του, ο κ. Denon PMA-1500 AE, και αναζητείται ο οικονομικότερος τρόπος απόκτησής του. Και μιας και μπήκαμε στην διαδικασία θα αγοράσουμε και ένα CD Player, την κ. Marantz SA 7001, για να ολοκληρωθεί η, τέτοια, ευτυχία μας.

Στην εποχή της φορητότητας και της συμπίεσης, στην εποχή της εικόνας και του Video Clip εγώ επενδύω στον παλιό, καλό, δικάναλο ήχο. Γιατί όχι; Τι είναι πιο όμορφο από την μουσική που κατακλύζει το μυαλό με εικόνες και αισθήματα; Γιατί θα πρέπει η μουσική να λειτουργεί συνοδευτικά και όχι αυτόνομα;

Ευελπιστώ ότι με τα καινούργια μηχανήματα θα μπορέσω να ανακαλύψω, επιτέλους, την περίφημη “Στερεοφωνική εικόνα” και ότι θα αισθανθώ τον “όγκο” της μουσικής και όλα, τέλος πάντων, τα ευγενή και λεπτεπίλεπτα με τα οποία οι οξυδερκείς και ευαίσθητοι δοκιμαστές τέτοιων συσκευών κοσμούν τα άρθρα και τις κριτικές τους.

Πέρα από αστεία την μουσική την αγαπώ πολύ. Με τρέφει. Λαχταρώ να στήσω τα μηχανήματα. Να ακούσω παλιούς και νέους αγαπημένους δίσκους. Να τους ανακαλύψω από την αρχή. Να συγκρίνω ακούσματα. Να νιώσω.

Έχω μια πρόγευση ηδονής. Στα αυτιά!


Ακούγεται η Τζένη Βάνου να τραγουδά “Σου Απλώνω τα Χέρια”. Το εξαίσιο αυτό τραγούδι, ". . . από τα 5 πρώτα που ηχογράφησε η Ευγενία Βραχνού με το Μίμη Πλέσσα ζωντανά στο στούντιο της ΕΣΡ", μου e-πέμφθηκε από την Νικολέττα την οποία, και από αυτή τη θέση, ευχαριστώ πολύ.


20/04/2007

10 σχόλια:

  1. Aeipote makari ston enisxiti sou na ta xiliasei eides sta genethleia tou vrikes imnous na grapseis gia to ergo tou sto kondino i makrino pareltho tou...sta dika mou genethleia pou itan stis 18 tou mina milages gia kapakia...o katarameni tixi mou!!!
    tin kalimera mou..
    afta pou les gia tin poiotita tis mousikis kai tin apodosi aftis me vriskoun apolita simfoni kai mou einai poli efxaristo pou moirazesai tis mousikes sou epiloges me ton tropo pou esi theleis mazi mas. allo ena efxaristo kai na eisai esi kai o enisxitis sou o paloios kai o kainourgios kala...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτη Σας Πολλά, λοιπόν! Να είσαστε υγιής, χαρούμενη και ευτυχής. Σας διαβεβαιώ ότι δεν επίτηδες το έπραξα. Δεν γνώριζα. Αυτό.

    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Έχετε και τους χαιρετισμούς του γέρο - Cyrus!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καθόλου!
    Γι αυτό μπήκε εξ' άλλου.

    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μουσική αποτεςλεμέσο ηρεμίας. Κάτι σαν λεξοτανίλ. Να τον χαίρεσαι τον παππούλη, ακόμα αντέχει έστω και όχι τόσο καλά (αν και μου φαίνεται ότι απλά άλλαξαν με την πρόοδο οι δικές σου επιθυμίες απόδοσης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το να θέλετε ν' απολαμβάνετε ουσιαστικά τη μουσική, δείχνει ευγένεια! Καλές μουσικές περιπλανήσεις λοιπόν με τα νέα μέλη της "οικογένειάς σας! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την καλησπέρα μου με σεβασμό, έτσι γιατί μ'αρέσει και μένα να βυθίζομαι στη μουσική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ λυπάμαι για το άδοξο τέλος, 17 χρόνια σχέσης είναι όσο να'ναι πολλά. Είμαι σίγουρη όμως πως το νέο μωρό θα φέρει την αναγκαία ανανέωση και περισσότερο βάθος στα μουσικά ακούσματα. Φυσικά αυτό προυποθέτει και ένα διάστημα γνωριμίας μέχρι να αναφωνήσει κανείς "Πουλάκια ακούνε τα αυτιά μου";
    Καλημέρες χαμογελαστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ο δείμος του πολίτη:

    Όντως, η μουσική βοηθά και στην ηρεμία της ψυχής και των νεύρων. Ο παππούλης σε ευχαριστεί και ετοιμάζεται να αποσυρθεί. Δεν είναι τόσο ότι άλλαξαν οι επιθυμίες μου όσο ότι μετά από 17 έτη η απόδοση των συσκευών αυτών πραγματικά πέφτει.

    renata:

    Ευχαριστώ και ευχαριστώ. Τα νέα μέλη αναμένονται σε δυο – τρεις μέρες.

    sardonian:

    Η μουσική σώζει. Για τον σεβασμό τώρα με κάνετε να αισθάνομαι την ηλικία μου x2.

    ellinida:

    Το τέλος του δεν θα είναι καθόλου άδοξο, Θα περάσει στον υιό κι εκεί θα γράψει νέες, αν και σαφώς πιο χαλαρές, σελίδες δόξης. Ανυπομονώ να στήσω τα καινούργια μηχανήματα και να αρχίσω τις ακροάσεις. Είναι γεγονός ότι αποφάσισα την αντικατάσταση εντελώς ξαφνικά και κάπως μου φαίνεται τώρα.


    Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O yios dexetai aftin tin "paradosi" apo ta xeria sas sta dika tou...an nai poli omorfo akougetai...
    Na eiste panda kala..
    ta dora ginonde etsi pio dora afou kouvaloun kai prosopikes istories...

    ΑπάντησηΔιαγραφή