Έμαθα για την ύπαρξη τους από μια ολοσέλιδη καταχώριση στο περιοδικό “culture”, που δόθηκε μαζί με το φύλλο της εφημερίδας “Ο Κόσμος του Επενδυτή” το Σάββατο 14/2/2009. Εκεί, στη σελίδα 9 του περιοδικού, και με τίτλο “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ • ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ 10 ΝΕΑ CD”, δινόταν η πληροφορία ότι η LYRA με το σήμα “Διόνυσος” κυκλοφόρησε 10 CD στα οποία ισάριθμοι σύγχρονοι Έλληνες ποιητές (με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει) διαβάζουν ποιήματά τους.
Πρόκειται για τους: Κική Δημουλά, Τζένη Μαστοράκη, Γιάννη Κοντό, Μάνο Ελευθερίου, Μάρκο Μέσκο, Μιχάλη Γκανά, Τίτο Πατρίκιο, Χριστόφορο Λιοντάκη, Αντώνη Φωστιέρη και Θανάση Νιάρχο. Στην καταχώριση αναφέρεται επίσης ότι η LYRA: Ταυτόχρονα, προγραμματίζει εντός του 2009 να κυκλοφορήσει σε CD έργα είκοσι ακόμα σύγχρονων Ελλήνων ποιητών.
Τα αστροπελέκια της LYRA, μάλιστα, ανέφεραν, με μικρά γραμματάκια ομολογώ, και τη διεύθυνση του ιστότοπου τους (το αξεπέραστο: www.lyra.gr). Μπήκα! Δίνω, στο οικείο παραθυράκι αναζήτησης, “Ελληνική Ποίηση”. Αποτέλεσμα; Κολοκύθια με τη ρίγανη! Δίνω “Τίτος Πατρίκιος”, ουδέν! Δίνω “Κική Δημουλά”, ουδέν ομοίως. Οι άνθρωποι είναι αποδεδειγμένα επαγγελματίες, δεν το συζητώ!
Συνοδευτικό του σήματος, όπως οι ίδιοι το αποκαλούν, “Διόνυσος” είναι το “ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΕΥΤΕΡΗ”. Επειδή από την προηγούμενη, και αναγκαστικά πρώτη, περίοδο ομολογώ ότι έχω πολλά CD μου κινήθηκε η περιέργεια. Μου αρέσει να ανακαλύπτω τη φωνή του ποιητή, να ακούω το πώς αρθρώνει και τονίζει τις λέξεις. Πως ζει τα κείμενά του. Είναι μια εμπειρία που μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να φτάσει στη μυσταγωγία. Αναζήτησα τα CD. Δισκοπωλείο “Metropolis”, χαμηλά στην Πανεπιστημίου. Ημιόροφος, τμήμα με τα “Ελληνικά”. Εκεί. Καλαίσθητη συσκευασία. Ένθετο ένα λιτό τετρασέλιδο με τα βασικά. Φωτογραφία, δυο λόγια του ποιητή, βιογραφικό, εργογραφία και κατάλογος των ποιημάτων που περιέχονται στο CD.
Μιχάλης Γκανάς και Τίτος Πατρίκιος. Κόστος: 2x19,4 ευρώ. Πρώτη ακρόαση. Ανάγνωση 66 ποιημάτων στο πρώτο CD, 67 στο δεύτερο. Δεν είναι για χόρταση. Απαιτείται, ως συνήθως, η σύμπτωση κατάλληλης ατμόσφαιρας και κατάλληλης διάθεσης. Αλλά, μπορείς να ανακαλύψεις πράγματα, να νιώσεις. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Η εποχή, της βιασύνης και του video clip, δεν ευνοεί ούτε την ποίηση ούτε τους ποιητές. Πρέπει, κατά κάποιο τρόπο, να απομονωθείς για να ακούσεις. Και πρέπει να αφεθείς, να χαλαρώσεις. Δεν είναι εύκολες τέτοιες ακροάσεις αλλά αξίζουν, θαρρώ, τον κόπο.
Όσοι έχουν την εμπειρία τέτοιων ακροάσεων δεν έχουν ανάγκη καμιάς παραίνεσης ή προτροπής. Σε όσους όμως δεν την έχουν θα πρότεινα να επιλέξουν έναν ποιητή, ή μία ποιήτρια, και να τον / την ακούσουν να απαγγέλει. Ποιος γνωρίζει; Στη χειρότερη περίπτωση θα έχουν χάσει μερικά ευρώ. Στην καλύτερη θα έχουν ανακαλύψει έναν καινούργιο κόσμο!
Ακούγεται ο Τίτος Πατρίκιος στο “Ένα Γράμμα” από τη συλλογή του “Θάλασσα Επαγγελίας” (1959-1963 – Θεμέλιο 1977).
18/02/2009
Καλημέρα αείποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαυμάσια η προτροπή σου, λευκό πανάκι για να υψωθεί η καρδιά και ν' αγναντέψει τα ωραία, σ' αυτούς τους μίζερους, χλωμούς καιρούς.
Άλλο απ' την ποίηση και τη μουσική δεν έχω να πω. Ως κουπαστή για να πιαστεί κανείς και ν' ανασάνει.
Να έχεις μια μέρα όμορφη, με άνθη λόγου στολισμένη.
Καλημέρα Καπετάνισσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά τα που λες. Ποίηση και Μουσική σώζουν!
Να είσαι Καλά.
Καλή Άνοιξη!