Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

0550. Ταινίες Στο Διαδίκτυο


Καταπληκτικό μέσο το Διαδίκτυο. Καταπληκτικά και τα BitTorrent που σου επιτρέπουν να ψάξεις και να “κατεβάσεις”, σε μορφή διάφορων αρχείων, ότι επιθυμεί η ψυχή σου. Η δυνατότητα υπάρχει, είναι εκεί, το μόνο που μένει είναι να την εκμεταλλευτείς. Προσωπικά το έκανα αυτό το Σαββατοκύριακο. Η απορία που μου έχει μείνει, ωστόσο, είναι γιατί δεν το έκανα τόσο καιρό.

Εκείνο που έκανα είναι ότι έψαξα και βρήκα αγαπημένες μου ταινίες της νιότης, άντε, και λίγο μετά. Συγκεκριμένα 3 από την δεκαετία του ΄60 και μία από τη δεκαετία του ΄80. Πρώτα τις αναζήτησα και τις “ταυτοποίησα”μέσω του εξαιρετικού IMDB (The Internet Movie Database) και κατόπιν αναζήτησα στο btjunkie τα κατάλληλα torrents. Στάθηκα τυχερός. “Βρήκα” και τις 4 ταινίες. Ήδη, απογευματάκι Κυριακής, έχω “κατεβάσει” την πρώτη και βρίσκομαι στα 84, 25 και 7% για τις υπόλοιπες 3.

Ποιες όμως είναι οι 4 αυτές ταινίες; Πρόκειται για 3 κωμωδίες, η μία από τις οποίες Γουέστερν, και μία περιπέτεια. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις:

Those Magnificent Men In Their Flying Machinesή “How I Flew From London to Paris in 25 Hours 11 Minutes” [1965] του Ken Annakin.
Στα Ελληνικά "Υπέροχοι άνθρωποι και ιπτάμενες σακαράκες", ή κάπως έτσι. Καταπληκτική κωμωδία με αεροπλάνα εποχής και, από ότι θυμάμαι, έναν μυστακοφόρο Γερμανό αξιωματικό, Gert Frobe, να διεκδικεί τη νίκη για την δόξα της πατρίδας του και να κάνει συνεχώς γκάφες. Πρωταγωνιστές οι Stuart Whitman, Sarah Miles, James Fox, Alberto Sordi κ.α.

The Great Race” [1966]. Θεότρελη, και συνάμα επική, κωμωδία με Ελληνικό τίτλο “Η Μεγάλη Κούρσα Γύρω Από Τον Κόσμο” αν, και πάλι, θυμούμαι καλά. Ταινία σε σκηνοθεσία του Blake Edwards με πρωταγωνιστές τον Jack Lemmon, ως μαυροντυμένο καθηγητή “Κατάρα”, τον Tony Curtis, ως λευκοντυμένο “Μεγάλο Λέσλι” και την πανέμορφη Natalie Wood. Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, μια σκηνή όπου τα αυτοκίνητα των “Κατάρα” και “Λέσλι” να ταξιδεύουν πάνω σ’ ένα κομμάτι πάγου μέσα σε χιονοθύελλα με συντροφιά μια μεγάλη πολική αρκούδα. Θυμάμαι ακόμα μια σκηνή ξιφομαχίας, με τον “Λέσλι” στο ένα άκρο, στα υπόγεια ενός παλατιού.

Texas Across The River” [1966]. Κωμωδία παρωδία γουέστερν του Michael Gordon. Ελληνικός τίτλος: “Οι Αετοί του Τέξας”. Πρωταγωνιστές: o αγαπημένος Dean Martin, ο γοητευτικός Alain Delon, η γλυκιά Rosemary Forsyth και η μελαχρινή, τότε, καλλονή Tina Aumont. Απολαυστικός ο Linden Chiles στο ρόλο του “Κίτρινου Μαχαιριού”, του γκαφατζή και αποτυχημένου γιου του αρχηγού των ινδιάνων. Χαρακτηριστική η σκηνή όπου το Ιππικό καταδιώκει Dean Martin και Alain Delon και περνά ανάμεσα από τους κατάπληκτους ινδιάνους δίχως να τους δώσει την παραμικρή σημασία.

Banovic Strahinja” [1983]. Ελληνικός τίτλος: “Το γεράκι”. Σκηνοθέτης ο Vatroslav Mimica. Πρωταγωνιστές οι Franco Nero, Dragan NiKolic και Sanja Vejnovic. Στην ταινία εμφανίζεται και ο Gert Frobe, της πρώτης ταινίας, έτσι, για να κλείνει ο κύκλος. Περιπέτεια / βιογραφία που διαδραματίζεται στη μεσαιωνική Σερβία τον 14ο αιώνα με συμμορίες Οθωμανών, πατριώτες, έρωτες και όλα τα σχετικά.

Τις τρεις πρώτες ταινίες τις είχα δει στον κινηματογράφο και στον καιρό τους. Το πιθανότερο στο μοναδικό χειμερινό της Ηλιούπολης, τότε, στην κεντρική πλατεία που τώρα λειτουργεί ως παντοπωλείο [βαρβαριστί Super Market]. Την τέταρτη την είδα στην Πτολεμαΐδα, όπου ζούσα και εργαζόμουν την δεκαετία του ΄80, και στο βίντεο.

Ανυπομονώ να τις ξαναδώ και να ανακαλέσω μνήμες, πρόσωπα, πράγματα και εποχές.

Ψάξτε το και . . . Και στα δικά σας!”.


Ακούγεται ο Sir (παρακαλώ) Paul McCartney και οι Wings στο “Uncle Albert Admiral Halsey”.

Υ.Γ. Στη φωτογραφία η Andja, κατά κόσμον Sanja Vejnovic, πρωταγωνίστρια του “Banovic Strahinja”, φωτογραφημένη από τον δέκτη της τηλεόρασης.


17/11/2008

2 σχόλια:

  1. Αυτές τις αναμνήσεις των παιδικών/εφηβικών χρόνων ξέρεις πολύ καλά ότι κυνηγώ κι' εγώ.
    Μια ταινία που σίγουρα έχεις δει στον κινηματογράφο του τότε, που ίσως συμπληρώνει, πρωθύστερα, την τριάδα των επικών κωμωδιών της εποχής ("μας"?) ..... "Ιt's a mad mad mad world" (Ενας τρελλός τρελλός κόσμος) ..... μια θεότρελλη κούρσα - κυνήγι θησαυρού με πληθώρα μεγάλων ηθοποιών (ατελείωτος ο κατάλογος). Του 1963.
    Την έψαχνα στα torrents, τη βρήκα, την κατέβασα .... για να διαπιστώσω ότι ήταν μεταγλωττισμένη στα γαλλικά .... για καλή μου τύχη τη βρήκα στο Λονδίνο με μόνο 6 λίρες στο Harrods!
    Αντίγραφό της στη διάθεσή σου φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρεις ζωές για κάποιους, εμού συμπεριλαμβανομένου. Μια πίσω, μια τώρα, μια μπρος.Η τώρα σταθερή, η πίσω να μεγαλώνει και η μπροστά να μικραίνει. Η ταινία "Ένας Τρελός, Τρελός Κόσμος" κάτι μου λέει αλλά μέχρι εκεί. Συνεπώς, φίλε Σ. κάνε τον κόπο να κάψεις ένα αντίγραφο έτσι, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. . .

    Καλή Εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή