Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

0460. Μίκυ Μάους Κλαμπ

Βρισκόμαστε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 60. Ζω στην Ηλιούπολη στην περιοχή της Πλατείας Αεροπορίας, στην οδό Άρεως. Έχω ήδη αρχίσει και αγοράζω με το μικρό μου χαρτζιλίκι περιοδικά ή, μάλλον, στην αρχή ένα περιοδικό. Το περιοδικό του Μίκυ – Μάους με εκδότη τον Τερζόπουλο, αν θυμάμαι καλά, σε μικρό σχήμα. Θυμάμαι ότι υπήρχαν και παλιότερες εκδόσεις Μίκυ-Μάους σε μεγάλο σχήμα αλλά όχι αποκλειστικά με ιστορίες του Walt Disney. Ίσως, όμως, να κάνω και λάθος. Το σίγουρο είναι ότι εκεί, γύρω στα 1964-1965 άρχισε η συγκεκριμένη έκδοση του Τερζόπουλου ή οποία, θαρρώ, συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Τότε, λοιπόν, το περιοδικό έδινε τη δυνατότητα στους αναγνώστες του να γίνουν μέλη του Μίκυ-Μάους Κλαμπ. Αρκούσε να κόψουν και να κολλήσουν, σε ένα ειδικό φύλλο χαρτί, ένα συγκεκριμένο πλήθος από ασπρόμαυρα εικονίδια που απεικόνιζαν το χαρακτηριστικό, τρίκυκλο, κεφάλι του Μίκυ- Μάους και να στείλουν, συμπληρώνοντας και τα στοιχεία τους, το φύλλο στη διεύθυνση του περιοδικού. Ακολούθησα τη διαδικασία και έγινα κι εγώ μέλος. Υποθέτω τι χαρά θα έκανα όταν έφτασε στα χέρια μου, με το ταχυδρομείο, ο σχετικός φάκελος.

Στο φάκελο υπήρχε η Ταυτότητα μέλους και ένα Τιμητικό Δίπλωμα, αν θυμάμαι καλά τον τίτλο. Η ταυτότητα ήταν “σοβαρή”, σε λευκό χρώμα και μέγεθος περίπου αστυνομικής ταυτότητας. Τι Δίπλωμα ήταν πιο “χαριτωμένο”, σε έντονο κίτρινο χρώμα μεγάλου σχετικά μεγέθους και με μια πολύχρωμη γιρλάντα με όλους του ήρωες του Disney να το στολίζει.

Θυμάμαι καλά την τελική θέση Ταυτότητας και Διπλώματος. Ήταν μέσα σε έναν από τους δώδεκα τόμους του Πάπυρου Λαρούς. Πολλά χρόνια αργότερα, μετά το 1980 ίσως, τα ξανακράτησα στα χέρια μου. Τελευταία τα θυμήθηκα και πάλι. Έψαξα προσεκτικά όλους τους τόμους της εγκυκλοπαίδειας, η οποία, ευτυχώς, παραμένει στην κατοχή μου. Πουθενά! Εξαφανισμένα! Είμαι σίγουρος ότι δεν τα έχω πετάξει και είμαι αποφασισμένος να τα βρω.

Θα το θεωρούσα τρανή απόδειξη της σπουδαιότητας των μέσων, και εννοώ διαδίκτυο και ηλεκτρονικά ημερολόγια, αν εμφανιζόταν κάποιος ευγενικός αναγνώστης να δώσει περισσότερες σχετικές πληροφορίες. Και ακόμα περισσότερα αν βρισκόταν κάποιος να μας δώσει, σκαναρισμένα, Ταυτότητα και Δίπλωμα. Όλοι οι “μεγάλοι”, λοιπόν, σκαλίστε τη μνήμη σας και ψάξτε τα συρτάρια σας!

Καλή Σας Μεγάλη Εβδομάδα.

Ακούγεται το τραγούδι “Ξύπνησε Η Πόλη”, των Γιάννη Σπανού – Λευτέρη Παπαδόπουλου, με την αγαπημένη Βίκυ Μοσχολιού. 



21/04/2008

4 σχόλια:

  1. Μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω, αλλά δεν άρχισα να αγοράζω Μίκυ Μάους παρά 20 χρόνια μετά (και δεν έχω σταματήσει έκτοτε!).

    Ίσως αν επικοινωνούσες με την εκδοτική εταιρία να μπορούσαν να βοηθήσουν, στο να βρεις τον αριθμό τεύχους τουλάχιστον. Αν έχεις αυτό, τα υπόλοιπα είνα θέμα...ψαξίματος!

    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θυμαμαι την συγκεκριμενη διαδικασια,γιατι τα μαζευα κι εγω αλλα ή ξεκινησα αργα ή ηθελε τοσα πολλα παντως δεν εγινα ποτε μελος..
    αντιθετα αγαπημενος μου ξαδερφος μια εξαετια περιπου μεγαλυτερος μου τα ειχε καταφερει..
    μαλιστα θυμαμαι το δεος που εννοιωσα οταν μου ειπε πως απεκτησε ταυτοτητα μελους..
    και ειχε και δωρακια ναι;

    το μικυ μαους παρεμεινε αγαπημενο ακομη και λιγα χρονια πριν..
    τωρα πια δεν το αγοραζω,μεγαλωσα κι εγω..μεγαλωσαν και τα παιδια μου..

    βεβαια με εβαλες σε σκεψεις..
    :)))

    καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν ήμασταν μικρές, δεν αγοράζαμε, η μαμά μας τα θεωρούσε πέταμα χρημάτων... αλλά όταν τύχαινε και είχαμε λίγα λεφτά θυμάμαι η μεγάλη μου αδερφή αγόραζε τον Τιραμόλα. Λοιπάμαι άρα, ούτε ταυτότητα ούτε πληροφορίες δε μπορώ να δώσω, απλά ίσως τις επόμενες... ότι το περιοδικό στα ταλικά λέγεται Topolino http://it.wikipedia.org/wiki/Topolino_%28libretto%29 ενώ στα γερμανικά Mickey Maus http://de.wikipedia.org/wiki/Mickey_Maus
    Υγιαίνεται και καλησπέρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Elemiah:

    Ευχαριστώ πολύ για την πρόθεση. Ατυχώς δεν είναι ζήτημα ενός τεύχους. . .

    φεγγαραγκαλιες:

    Κρίμα! Αν είχες προλάβει και αν τα είχες φυλάξει θα μου έλυνες ένα πρόβλημα. Δωράκια, πάντως, δεν θυμάμαι. Να είσαι καλά! :)))

    ViSta:

    Ευχαριστώ πολύ για την προσέγγιση, τις παραπομπές και τις ευχές τις οποίες και ανταποδίδω.

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή