Ανάμεσα στα χαρτιά του Αλοΐσιου βρέθηκε και το ποίημα, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, που ακολουθεί. Δεν είναι πολλές οι γυναίκες τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται στα κείμενά του και οι οποίες μοιάζει να συνδέονται, λιγότερο ή περισσότερο, μαζί του. Έξι ή επτά κι αυτό είναι όλο.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο, για λόγους που έχω ήδη αναφέρει, να παρακολουθήσει κανείς την πορεία αυτών των σχέσεων. Ο ίδιος ο Αλοΐσιους, εξ’ άλλου, μοιάζει να μπερδεύει πρόσωπα και καταστάσεις. Ηθελημένα; Αθέλητα; Ποιος να γνωρίζει.
Υπάρχουν κείμενά του στα οποία τα πρόσωπα αυτά συγχέονται, εισχωρούν το ένα στο άλλο, ανταλλάσουν στάσεις και συμπεριφορές. Προκύπτει έτσι ένα πρόσωπο – συνισταμένη στο οποίο, σε κάποιες περιπτώσεις, μοιάζει να αποδίδονται τα όσα ο συγγραφέας έζησε, θέλησε και πόθησε.
Αδυνατώ, λοιπόν, να προσδιορίσω ποια είναι η Μούσα η οποία τον ενέπνευσε. Ακόμη και η ίδια, εξ’ άλλου και σύμφωνα με τον τίτλο του ποιήματος, μοιάζει να αγνοεί την επιρροή της στον Αλοΐσιους. Ακόμη και αν μπορούσα να βρω το ποια είναι, με υποθέσεις ή κάποια διαφωτιστική σημείωση του ποιητή, είναι βέβαιο ότι θα το αποσιωπούσα. Για λόγους τάξης, θα έλεγα.
Αλλά είπα, ίσως, περισσότερα από ότι χρειάζεται. Ιδού:
Από το εξαιρετικό έργο, του 1991, “Τένεδος” του Νίκου Ξυδάκη, σε στίχους Θοδωρή Γκόνη, ακούγεται το έξοχο “Ωραία Κοιμωμένη” τραγουδισμένο από τον συνθέτη.
Πολύ..γεωμετρικός ο Αλοΐσιους σήμερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σ/κ
Θα πάρω τις μουσικές απ' το τραγούδι τ' αγαπημένο και τα μυστικά των ποιητών και θα τ' αφήσω να χυθούν σ' αυτό το χλωμό Σαββατοκύριακο να το γλυκάνουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμορφα να περάσεις Αείποτε με τις ξεχωριστές ευαισθησίες.
Χμμμ... παντρεμένος ο κύριος Aloisious λοιπόν... και πάνω που ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν στα χαρτιά ενδείξεις για το αν η έμπνευση και η μαγεία της μούσας κράτησε για πολλά πολλά χρόνια ακόμα ... συνειδητοποίησα το κατακορύφως παράλληλη, άλαλη και σκοτεινή... uups...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς Aloisious, ευτυχώς που υπάρχει και η ποίηση που μερικές φορές φέρνει ανακούφιση.
Ο/Η Katerina ante portas:
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιασταυρωμένο. Ο Αλοΐσιους τη λατρεύει τη γεωμετρία.
Ο/Η Καπετάνισσα:
Να είσαι καλά και πάντοτε η ζωή σου να είναι γεμάτη μουσικές και ποίηση. . .
Ο/Η ViSta:
Παντρεμένος; Ο Αλοΐσιους; Από πού; Εγώ ακόμα το ψάχνω στα χαρτιά του και δεν έχω καταλήξει σε συμπέρασμα. Ακόμα δεν έχω “ταυτοποιήσει” τη Μούσα του συγκεκριμένου ποιήματος αλλά υποψιάζομαι ότι, αν έχω καταλάβει σωστά τον χαρακτήρα του συγγραφέα, δεν μπορεί παρά να κράτησε χρόνια. . .
Καλημέρα, να είσαστε χαρούμενες και καλά!