Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

0377. Το Επείγον και το Αναγκαίο

Βρισκόμουν, προ ημερών, στο γραφείο ενός συναδέλφου. Χτύπησε το τηλέφωνο. Απάντησε. Μιλούσε με μια γνωστή ή φίλη του. “Σε επιθυμήσαμε” τον άκουσα να της λέει. Με άγγιξε η αμεσότητα του λόγου.
Πράγματα που έχουμε ξεχάσει. Να λέμε στον απέναντι ότι τον επιθυμήσαμε, θέλουμε να τον δούμε, να συζητήσουμε μαζί του, να βάλουμε ένα τραπέζι ανάμεσά μας, να πιούμε κρασί. Όλα, πια, έχουν γίνει δύσκολα. Κυρίως μέσα στο κεφάλι μας.

Δεν προλαβαίνουμε, λέμε, και το πιστεύουμε. Ναι, Έχουμε τα καράβια και τις επιχειρήσεις μας. Τα επείγοντα που δεν αφήνουν χρόνο, και χώρο θα συμπλήρωνα, για τα αναγκαία όπως πολύ σωστά παρατήρησε η γνωστή Mafalda των στριπς [και πως το τελευταίο αυτό στα Ελληνικά λέγεται;].

Πιάνουμε το τόσο και το κάνουμε διπλό και τρίδιπλο. Όλο σπουδαίες ασχολίες και υποθέσεις είμαστε. Βιαστικοί, απόμακροι, απομονωμένοι. Κάνουμε, βλέπεις, “καριέρα” και, παραλλήλως, τρύπες στο νερό.

Όλα τα συναναστροφής τα έχουμε κατατάξει στα δύσκολα έως ακατόρθωτα. Πρέπει να βρεθεί ο “κατάλληλος” χρόνος και είναι, βεβαίως, εξαιρετικά δύσκολο. Διότι έχουμε υποχρεώσεις, παιδιά, σκυλιά, φροντιστήρια, γονείς, παντοπωλεία, και άλλα πολλά και απίθανα.

Για να “αποπλεύσουμε” και να συναντήσουμε ένα φίλο, ή μια φίλη, απαιτούνται, φυσικώ τω λόγω, προετοιμασίες απόπλου φρεγάτας. Είναι και οι αποστάσεις στο λεκανοπέδιο “τεράστιες”, λόγω φαναριών και κίνησης όπως μας βολεύει και λέμε, και αισθανόμαστε “καλυμμένοι”.

Το αφήνουμε, λοιπόν. Και είναι, συνήθως, οι σχέσεις μας καχεκτικές και μίζερες σαν απότιστα φυτά στο μπαλκόνι. Οι περισσότερες σχέσεις μας έχουν καταντήσει απλώς και μόνο “τηλεφωνικές”, και φθίνουσες, και ευχαριστημένοι να είμαστε.

Και φυσικά ούτε λόγος για “θέλω να σε δω” και τα τοιαύτα. Κι αν ο άλλος σου πει “Έλα” ή “Έρχομαι” τι κάνεις; Λεπτότατη η θέση σου γιατί, όπως είπαμε, έχεις υποχρεώσεις.

Και έτσι πάνε οι ζωές μας. Μέσα στο τσιμέντο, το άγχος, τη δουλειά και τα επείγοντα που, μονίμως, δεν αφήνουν χρόνο για τα αναγκαία. Και είναι, θαρρώ, καιρός να το ξανασκεφτούμε. Να συναντήσουμε φίλους, να μιλήσουμε, να πιούμε κρασί, να χαρούμε. Γιατί ο βίος βραχύς. . .


Από το εξαιρετικό άλμπουμ, διπλό CD, “The Essential ROY ORBISON” που αγόρασα εχθές, και με δυσκολία διαλεγμένο, ακούγεται το: “Candy Man”. 


03/10/2007

6 σχόλια:

  1. τζα!
    επειγον και αναγκαιο καλημερουδι αειποτακο!
    ;)

    -coooool το τραγουδακι!!!-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Simfono kale mou Aeipote oti oloi mas prepei na doume ti theloume telika apo tin zoi...
    Na pinoume ena karafaki i kai parapano, krasi apo vareli mazi me parea i ena panakrivo krasi apo kava onomasti monoi, i spania me ena filo?
    Apo tin alli oi filies den einai kati pou agorazeis gia na iparxei..ktizonde me tin xrono kai ta aisthimata mas, opote ama den exoume tipote apo afta tote?
    Den boroume na leme filo thelo tora tone thelo, boroume?
    kali mera..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα,
    ειναι και η ενεργεια που απαιτειται. Με εξαιρεση τους επαγγελματιες αργοσχολους και τα λαμογια, ολοι μας πρεπει να δουλεψουμε. Και η δουλεια οντως απορροφα ενεργεια. Δεν ειναι καρριερισμος. Ειναι δικη μας ηθικη επιλογη να ειμαστε σωστοι στην δουλεια μας και οχι αργοσχολοι.

    Αν συνδυαστει η ελλειψη ενεργειας λογω δουλειας με την υψηλη ενεργεια που απαιτειται για να συναντησουμε τον Αλλο, τα αποτελεσματα δεν εκπλησσουν.

    Μπορει να φαινομαι μονοχνωτος (δεν ειμαι), αλλα προτιμω να χασω καθε επαφη με τους ανθρωπους παρα να οδηγησω μεσα στην κολαση της αθηναικης κυκλοφοριας προκειμενου να συναντησω καποιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο δίκιο έχεις! Κι ύστερα έρχετε μια μέρα και βλέπεις εκείνο που ήταν κάποτε μια δρασκελιά πράμα, μια συνηθισμένη, καθημερινή κίνηση, σαν ένα μεγάλο-μεγάλο χάσμα που δεν τολμάς να το κοιτάξεις κατάματα.
    Τι αν πεις; Εμείς οι ίδιοι φταίμε τελικά, και για τα καλά και για τα άσχημα της ζωής μας...
    :Ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν συναντώντας εναν φίλο λέμε "χαθήκαμε...να βρεθούμε μια μερα" το πιστεύουμε και το θέλουμε πραγματικά .
    Οταν όμως απομακρυνθούμε ξαναμπαίνουμε στα γραναζια της καθημερινότητάς μας και πάντα το αναβάλουμε για μια άλλη φορά.
    Κι έτσι χανόμαστε ...για άλλη μια φορά.
    Το θέμα ειναι να γίνει η κίνηση.
    Να κλείσουμε πίσω μας την πόρτα μαζί με όλα αυτά που μας κρατάνε και ν'αφιερώσουμε μια ώρα σ'ενα φίλο.
    Τελικά και στην ουσία θα 'χουμε αφιερώσει μια ώρα στον εαυτό μας.
    Sorry για την πολυλογία μα μαλλον τα 'γραψα για να τ'ακούσω πρώτη εγώ!
    Καλό σας Βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο/Η Βασιλική:

    Ανταποδίδω ;)

    Ο/Η propetis:

    Συνέπεια και συνέχεια είναι, θαρρώ, το ζητούμενο και στις φιλίες. . .

    Ο/Η Dralion:

    Συνεπώς, η υπέρβαση δικαιώνει. Η σχέση που σε βγάζει εκτός ρυθμού και που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι άξιζε τον κόπο παραμένει το ζητούμενο.

    Ο/Η simon says:

    Η εμπειρία μου λέει ότι όσο περισσότερο αργείς να επικοινωνήσεις τόσο πιο δύσκολο είναι. . . Συνεπώς, προσοχή στα χρονικά διαστήματα. Θέλει η κάθε σχέση το λιπαντικό της. . .
    :Ο)

    Ο/Η aqua:

    Θα συμφωνήσω. Οι σχέσεις έχουν και ένα κομμάτι “τεχνικής” θα έλεγα. . .

    Καλή Εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή