Δευτέρα 12 Μαρτίου 2007

0289. Φρατζέσκα Μπελένι


Το δίσκο τον αγόρασα την 21 Ιουνίου 1983, ημέρα Τρίτη, από το δισκοπωλείο “Στροφή’’. Αν θυμάμαι καλά η “Στροφή’’ βρισκότανε στην περιοχή των Εξαρχείων και μάλιστα σε όροφο πολυκατοικίας. Με τράβηξε το εξώφυλλο. Μια ελκυστική κοπέλα με το δεξί χεράκι σηκωμένο. Πρόσεξα τον ιδρώτα που φαινότανε στη μασχάλη. Αβλεψία; Επίτηδες; Ποιος να γνωρίζει; Έδωσα 400 στρογγυλές δραχμούλες και αγόρασα το δίσκο. Μαζί με αυτόν αγόρασα και άλλους τρεις. “Αξέχαστες Επιτυχίες” με Πόλυ Πάνου και Πάνο Γαβαλά, προς 380 Δρχ. έκαστο, και το “Παίξε Χρήστο Επειγόντως”, των Νικολόπουλου – Ρασούλη, προς 400 Δρχ.

Ο δίσκος, για να επανέλθουμε, είχε τίτλο “πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα” και ερμηνεύτρια τη Φρατζέσκα Μπελένι. Περιείχε συνολικά 11 τραγούδια. Πέντε από αυτά τα είχε γράψει η Νινή Ζαχά [μουσική και στίχο] και τα υπόλοιπα ήταν διασκευές ξένων τραγουδιών με ελληνικό στίχο. Την Νινή Ζαχά τη γνώριζα από τραγούδια της που είχε τραγουδήσει η Αλέκα Κανελλίδου και την είχα σε εκτίμηση.

Δεν μπορώ να πω ότι ο δίσκος ήταν από τους αγαπημένους μου ή ότι ξετρελάθηκα όταν τον άκουσα. Ήταν όμως μια αξιοπρεπέστατη δουλειά στα πλαίσια της συγκεκριμένης εποχής. Από τότε πέρασαν χρόνια πολλά. Ήρθε η εποχή των CD και οι δίσκοι βινιλίου πέρασαν σε μοίρα δεύτερη. Άρχισα σιγά – σιγά να αντικαθιστώ αγαπημένους δίσκους βινιλίου με CD.

Συχνότατα επισκέπτομαι δισκοπωλεία και αναζητώ δίσκους. Πουθενά δε συνάντησα το συγκεκριμένο δίσκο. Το έψαξα στο διαδίκτυο. Τίποτα και πουθενά. Ούτε “πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα”, ούτε Φρατζέσκα Μπελένι, ούτε τίποτα. Μπορώ να πω ότι μέχρι και στενοχωρήθηκα. Τι απέγινε αυτή η κοπέλα; Που βρίσκεται; Τι κάνει; Συνέχισε να τραγουδά; Έβγαλε άλλο δίσκο;

Ανέσυρα το δίσκο. Τον άκουσα με προσοχή. Μου άρεσε. Έβγαζε, πλέον, μια νοσταλγία. Είχε αποκτήσει την πατίνα της εποχής του. Βάλθηκα να τον “ψηφιοποιήσω”. Το έκανα. Ίσως όχι με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, ας όψεται ο “γεροντάκος” ενισχυτής μου, αλλά ικανοποιητικά θα έλεγα. Ήδη έφτιαξα και το σχετικό CD και μου μένει να φτιάξω και τα εξώφυλλα.

“Ανεβάζω” την εγγραφή αυτή για να υπάρχει πλέον ανταπόκριση στην, διαδικτυακή, αναζήτηση “Φρατζέσκα Μπελένι”. Είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω. Και μακάρι να είναι καλά η κοπέλα. Γερή και ευτυχισμένη. . .


Από το άλμπουμ, λοιπόν, “πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα” ακούμε το ομώνυμο τραγούδι. Μια σύνθεση της Νινή Ζαχά με ερμηνεύτρια τη Φρατζέσκα Μπελένι.


12/03/2007

8 σχόλια:

  1. δεν ξερω αν φταιει ο υπολογιστης μου ή οι κωδικες που περασατε το τραγουδι αλλά δεν φτανει ηχος στα αφτια μου..
    ε, καλα! δεν φταινε τα αφτια μου..! διαπιστωμενο.. :))

    καλησπερα, καλη βδομαδα και μακαρι η κοπελα ναναι καλα, Αειποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή δουλειά, αν ακριβώς σκεφτούμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμα δεν βρίσκει το Google το post σας όταν βάζει κανείς το όνομα της τραγουδίστριας... αλλά πραγματικά ούτε με Francesca Belleni δεν φαίνεται να την βρίσκει πουθενά... μελαγχολικό αν μη τι όχι το κομμάτι.
    Καλησπέρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ήξερα το τραγούδι. Το είχα ακούσει με την Ελένη Δήμου. Αργότερα σίγουρα. Ίσως κοντά στα 1990, ίσως κι αργότερα. Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία σας. Και η φωνή της κοπέλας.
    "η"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα που μάθαμε τις μουσικές σας προτιμήσεις, καιρός να μας αποκαλύψετε και τις κινηματογραφικές.
    Αφήνω μιά πρόσκληση.
    Καλημερούδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Orelia:

    Ελπίζω τώρα να ακούτε. Να είναι καλά η κοπέλα. Χίλιες φορές.

    ο δείμος του πολίτη:

    Καλό το βινίλιο καλά και τα CD. . .


    ViSta:

    Κι όμως δουλεύει! Με μικρά, Μπελένι ή μπελένι, το βρίσκει. Βρίσκει επίσης το ΜΠΕΛΈΝΙ αλλά όχι το ΜΠΕΛΕΝΙ ή μπελενι. Τα τρελά του Google. . .

    “η”:

    Ενδιαφέρουσα πληροφορία.

    ellinida:

    Λυπάμαι. Δεν παίζω! Ευχαριστώ πάντως. . .


    Καλό Απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πως ακριβώς τον μετατρέψατε αγαπητέ aeipote;
    Ομολογώ ότι ούτε εγώ έχω ακούσει για την Φρατζέσκα Μπελένι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για την "μετατροπή" χρειάζεται να συνδέσουμε την έξοδο Line Out [π.χ. αυτή που οδηγεί στο κασετόφωνο για εγγραφή στους "παλιούς" ενισχυτές] του ενισχυτή μας με την είσοδο Line - In της κάρτας ήχου του Η/Υ μας [συνήθως σημειώνεται με μπλε χρώμα]. Απαιτούνται φυσικά τα κατάλληλα καλώδια [συνήθως από δυο RCA "ποτηράκια" σε στερεοφωνικό μικρό "καρφί" Jack]. Αντί για ενισχυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και "εξωτερικό" προενισχυτή με σύνδεση: Pick-Up [ή μαγνητόφωνο] - προενισχυτής - H/Y για να πραγματοποιήσουμε την μεταφορά. Χρειαζόμαστε ακόμη ειδικό λογισμικό για την ηχογράφηση. Προσωπικά χρησιμοποιώ αυτό της κάρτας ήχου που διαθέτω. Επιπλέον χρειαζόμαστε και λογισμικό για να "επεξεργαστούμε" τις ηχογραφήσεις μας. Να "κόψουμε" π.χ. τα κενά πριν το ξεκίνημα του τραγουδιού ή στο τέλος του. Εγώ χρησιμοποιώ το Wave Editor του Nero το οποίο βρίσκω ταχύτατο και εξαιρετικό. Υπάρχει βεβαίως και μεγάλη ποικιλία λογισμικού για βελτιστοποίηση του ηχογραφούμενου ήχου προκειμένου να εξαλειφθούν, κατά το δυνατό, οι ατέλειες που υπάρχουν κατά την αναπαραγωγή δίσκων βινιλίου ["βράσιμο" κ.λ.π.].

    Ελπίζω να σας έδωσα μια καλή πρώτη ιδέα για το πώς γίνεται και παραμένω στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες αν τις ζητήσετε.

    Καλό σας Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή