Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2006

0249. Πάνος + Χάρης Κατσιμίχας [ΝΚ]

Αγόρασα προχθές το καινούργιο άλμπουμ των αδελφών Κατσιμίχα. Ονομασία; “ The Best + The Rest - Μουσική ανθολογία”. Το άλμπουμ αποτελείτε από τρία [3] CD το καθένα από τα οποία περιέχει δεκαεπτά [17] τραγούδια. Το είδα στα δισκοπωλεία και άστραψε το μάτι μου! “Ωραία!” σκέφτηκα, “Ευκαιρία να αποκτήσουμε τα καλλίτερά τους!”. Πάντοτε μου αρέσανε αυτά τα αδέλφια. Είχα αξιωθεί να αγοράσω μόνο ένα δίσκο τους [ΑΠΡΙΛΗ ΨΕΥΤΗ] και αυτόν σε βινίλιο. Έσπευσα, λοιπόν, να αποκτήσω το άλμπουμ. Και απογοητεύτηκα! Συνοδευτικό των 3 CD ένα νέτο – σκέτο φτωχό και απογοητευτικό τετρασέλιδο, κι εκεί, στην τέταρτη παράγραφο, η έκπληξη:
“Όλα τα κομμάτια ξαναγράφτηκαν στο στούντιο από την αρχή, με βάση τις αυθεντικές παρτιτούρες”. . .
Τόμπολα, εγώ!
Στις εξωτερικές όψεις του άλμπουμ όμως η παραμικρή πληροφορία ότι πρόκειται για επανεκτελέσεις.
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η πληροφορία, έστω και με μικρά γραμματάκια;
Πάντα προσέχω το συγκεκριμένο σημείο στους δίσκους που αγοράζω. Την έχω πάθει αρκετές φορές, και εκνευρίζομαι αφάνταστα όταν συμβαίνει. Δεν εξετάζω το αν οι καινούργιες εκτελέσεις είναι καλλίτερες ή χειρότερες, που συνήθως είναι χειρότερες, αλλά το γεγονός ότι σου πλασάρουν άλλο από αυτό που θεωρείς ότι αγοράζεις. Αν το γνώριζα, λοιπόν, πολύ θα το σκεφτόμουνα το να αγοράσω.
Για το συγκεκριμένο έργο ο κανόνας μοιάζει, αρχικά τουλάχιστον και πάντοτε για μένα, να επαληθεύεται. Δεν μου αρέσουν οι επανεκτελέσεις τους. Το “Ρίτα-Ριτάκι” για παράδειγμα μου ακούγεται απονευρωμένο με άτονα φωνητικά. Το εξαιρετικό, στην αρχική του εκτέλεση πάντα, “Τα Χίλια Γράμματα” μοιάζει να έχει χάσει τον ρυθμό και την οξύτητά του. Το “Αμοργιανό μου Πέρασμα”, από την άλλη, που δεν το είχα ξανακούσει μου φάνηκε εκπληκτικό.
Θα ακούσω, φυσικά, προσεκτικά αρκετές φορές τα τραγούδια αλλά η μαγεία του ότι απέκτησα τα καλλίτερα, κατά την δική τους κρίση, τραγούδια τους πάει, πέταξε. Και είναι κρίμα. . .


Ακούγεται το “Αμοργιανό μου Πέρασμα” με Χάρη + Πάνο Κατσιμίχα βεβαίως, βεβαίως. . .


13/12/2006

11 σχόλια:

  1. Καλημερα.

    Ειναι ατιμο το μαρκετιγκ. Πρεπει να βγαινουν "καινουργια" εργα, ακομα και οταν δεν υπαρχουν. Το να διασκευασεις παλια εργα ειναι πολυ πιο ευκολο απο το να δημιουργησεις νεα.
    Δεν κατηγορω τους συγκεκριμενους καλλιτεχνες. Ειναι κι αυτοι μεσα σε μια μηχανη, εχουν εργοδοτες και κανουν παραδοχες οπως ολοι μας.

    Η αξια ενος CD δεν μετριεται με το ποσα τραγουδια εχει μεσα. Αν υπαρχει στην συλλογη εστω και ενα να αγγιζει την ψυχη σου, τοτε ειναι καλως αγορασμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!

    Όμορφο το Dralion αλλά ομολογώ ότι το Oldskipper δεν το έχω ξεπεράσει ακόμα. Συμφωνώ για το μάρκετινγκ αλλά από καλλιτέχνες σαν τους Κατσιμίχα περιμένω άλλα. Το θέμα είναι σαφώς ποιοτικό και εκεί εστίασα. Πολλές φορές έχω αγοράσει δίσκους για ένα και μόνο τραγούδι. . .

    Υγίαινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. την Τριτη 15/03/2005 μονος σας γραψατε οτι
    "Η απογοήτευση είναι συνάρτηση της προσδοκίας. Μηδενικές προσδοκίες εγγυώνται μηδενικές απογοητεύσεις!"

    -χρειαζεται να γραψω ή να πω εγω κατι αλλο; δεν νομιζω...
    με καλυψατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είσαστε όμως! Βεβαίως και το έγραψα αν και δι' άλλους λόγους (θα έλεγα σοβαρότερους), πιστέψτε με. Όπως και να έχει κάνετε ένα κι εγώ κανένα. Δε χρειαζεται, συνεπώς,να ειπωθεί τίποτα πλέον. Με αποκαλύψατε!

    Καλό απόγευμα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η γνωστή απάτη. Όλα αυτά τα "best of" κλείνουν και μια παγίδα μέσα! Καλά ακούσματα παρ' όλα αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν περάσει η απογοήτευση της απάτης, ίσως σας φανεί καλύτερο. Έυχομαι να περάσετε όμορφα ακούγοντάς το, αν και πιστευώ πως δεν είναι ανάγκη να κάνουμε εκπτώσεις στις προσδοκίες μας.
    "η"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. renata: Βαρύ ακούγεται το "απάτη". Θα έλεγα "εύσχημη απόκρυψη" μέχρι να κρατήσεις στα χλερια το προϊόν. Εξ' άλλου υποθέτω ότι υπάρχουν και κάποιοι που είναι υπέρ των επανεκτελέσεων. Ευχαριστώ!

    η: Ευχαριστώ. μ' αυτά και μ' εκείνα μπήκα στην διαδικασία του να αναζητήσω τις πρώτες εκτελέσεις [και ήδη έχω μάποιες από συλλογές. . .]


    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα.
    Τουλάχιστον βρήκες ένα αμοργιανό πέρασμα. Κάτι είναι κι αυτό.
    :Ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και ΄γω βρέθηκα,
    προχθές,
    σε θέση να αγοράσω το συγκεκριμένο cd
    και μάλιστα στη συσκευασία με το dvd και το επιπλέον cd...
    τώρα που σας διάβασα,
    θα το ξανασκεφτώ...

    καλησπέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε λοιπόν απόψε κοιμήθηκα νωρίς και κατά τις 4 ξύπνησα. Επεσα πάνω στην επανάληψη του "έχει γούστο" που δείχνει σε κάποιο από τα κρατικά κανάλια. Ηταν εκεί και οι δύο. Γερασμένοι πολύ. Ο Χάρης σχεδόν δεν μπορούσε να μιλήσει. Είπαν την ιστορία τους. Ακούω λίγα Ελληνικά, μα κομμάτια σαν τον Φάνη και σαν το Υπόγειο είναι αθάνατα. Σκέφτομαι πως οι άνθρωποι αυτοί γυρνούσαν τότε με μια κασέτα από δω κι από κει προσπαθώντας να βρουν τρόπο να ακούσουμε τα τραγούδια τους. Και ευτυχώς τον βρήκαν. Διαχρονικοί και πολύ αγαπημένοι. Εχω όλη την δισκογραφία τους. Αν πάρω το συγκεκριμένο θα είναι για κάποιες συνθέσεις "δύσκολες" και "περίεργες" όπως οι ίδιοι είπαν, μελωποιημένα ποιήματα τους δλδ (λες και τα υπόλοιπα δεν είναι ποιήματα).
    Συγχωρήστε μου την πολυλογία, αλλά τους αγαπώ πολύ.
    Καλημέρες και καλό Σκ αγαπητέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. simon says: Ένα αμοργιανό και πολλά άλλα. . .

    γιώργος: Είναι το ζήτημα του που είναι "κουρντισμένο" το αυτί όταν μιλάμε για πρώτες ή δεύτερες εκτελέσεις τραγουδιών. Πάντως τα συγκεκριμένα CD και DVD κυκλοφορούν και μεμονωμένα.

    χνούδι: Κι εγώ τους αγαπώ. Σκέφτομαι μάλιστα να αγοράσω παλιότερους δίσκους τους. Κάτι που έτσι κι αλλιώς το είχα κατά νου. Οι εκτελέσεις στο "The Best + The Rest" είναι αξιοπρεπέστατες και μάλιστα οι ενορχηστρώσεις μοιάζουν πιο συμπαγείς με τα όργανα, και κυρίως το μπουζούκι, να ακούγονται πεντακάθαρα. Οι ενστάσεις μου έχουν να κάνουν με το ρυθμό των τραγουδιών και τα "γυρίσματα" όπου οι διαφοροποιήσεις από τις πρώτες εκτελέσεις, που άκουσα και αγάπησα, με ξενίζουν και με ενοχλούν. Απλά, λοιπόν, θα ήθελα να γνωρίζω ότι πρόκειται για επανεκτελέσεις χωρίς να χρειαστεί να αγοράσω το δίσκο για να το πληροφορηθώ. . .


    Καλημέρα και Καλό ΣαββατοΚύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή