Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

0572. Μίκης Θεοδωράκης

Προχθές, Πέμπτη 5/1, επισκέφθηκα το Media Markt Αργυρούπολης και προμηθεύτηκα μια συσκευή τηλεόρασης και μια συσκευή αναπαραγωγής CD/DVD για το υπόγειο της Τ47. Επισκέφθηκα, βεβαίως, και το τμήμα δίσκων και υποκύπτοντας ως συνήθως στον πειρασμό, αγόρασα και μια κασετίνα 6 CD με τίτλο “ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ”. Η κασετίνα είναι εκτός τυποποιημένου μεγέθους με συνοδευτικό λεύκωμα 50 σελίδων και το πλήθος των τραγουδιών ανέρχεται στα 123.

Το καθένα από τα έξη CD είναι αφιερωμένο σε ένα συνθέτη. Υπάρχουν, λοιπόν, CD για τους: Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργο Μητσάκη, Μάνο Λοΐζο, Μανώλη Χιώτη και Γιάννη Σπανό. Και πάλι, και δεν ντρέπομαι να το πω, το κόστος αγοράς διαδραμάτισε το ρόλο του. Ελάτε όμως στη θέση μου. Μόλις 9,99 ευρώ!

Εχθές έβαλα και άκουσα το CD του Μίκη Θεοδωράκη. Έμεινα σχεδόν έκπληκτος από το άκουσμα των τραγουδιών. Ανακάλυψα, ή καλύτερα ανακάλεσα στη μνήμη, την ευγένεια και το ήθος των τραγουδιών αυτών. Την επαναστατικότητά τους. Καλός, άξιος και μέγας ο Μάνος Χατζιδάκις αλλά και ο Μίκης Θεοδωράκης δεν απέχει θαρρώ. Άκουγα τα τραγούδια και σκεφτόμουνα το τι σκουπίδι κυκλοφορεί και πόσο έχει μολυνθεί η ακοή μας. Πραγματικά, έζησα στιγμές ευδαιμονίας ακούγοντάς τα.

Δεν είναι όλα τα τραγούδια των CD σε πρώτες εκτελέσεις αλλά, αν κρίνω από ότι άκουσα στο πρώτο CD, μάλλον έπραξα άριστα με την αγορά αυτή. Ελπίζω να καταφέρω, σύντομα, να ακούσω και τα υπόλοιπα και να ευχαριστηθεί η ψυχή μου Ελληνική μουσική. . .


Από το CD του Μίκη Θεοδωράκη, ας το πούμε έτσι, ακούγεται το τραγούδι “Η Αυλή” με τους Μίκη Θεοδωράκη, Μαρία Φαραντούρη και τη, συγχωρεμένη, Μαρία Δημητριάδη.



07/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου