Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

1466. Αλοΐσιους: Περί των στη φιλία τάσεων

Πόσο καιρό έχει να εμφανιστεί η ετικέτα «Αλοΐσιους» στο παρόν ημερολόγιο; Αναρωτήθηκα. Το έψαξα. Βρήκα. Περισσότερο από τρία χρόνια! Από την Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020, και την εγγραφή:
 
 
Μοιάζει, λοιπόν, πως ανάμεσα στο τότε και στο τώρα δεν μου έλειψε η έμπνευση. Δε χρειάστηκε να καταφύγω στα, γνωστά, του Αλοΐσιους χειρόγραφα.
 
Να, όμως, που ήρθε η στιγμή που η έμπνευση μοιάζει να μου κούνησε το μαντίλι και αναγκάζομαι, θα έλεγα, να προστρέξω, ακόμα μία φορά, στα πιο πάνω χειρόγραφα. Τα ανέσυρα. Τα ξεφύλλισα. Διάλεξα μια κιτρινισμένη σελίδα. Αντιγράφω:
 
Κάθε σχέση, φιλική, ερωτική, άλλη, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα διαμορφώνει μία τάση για το προς τα πού, και ίσως πώς, θα κινηθεί. Σήμερα θέλω να μιλήσω  για μία φιλία ετών πολλών. Μια σχέση με διάρκεια που προσεγγίζει τον μισό αιώνα. Μια σχέση η κατεύθυνση / τάση της οποίας διαμορφώθηκε από τα πρώτα έτη, αλλά εγώ δεν ήθελα ή δεν μπορούσα να το αντιληφθώ. Τώρα όμως, τόσες δεκαετίες μετά, συνειδητοποιώ πως, στην ουσία, με τη φίλη, για την οποία μιλώ, συναντιόμασταν οπότε, όσο και όταν αυτή ήθελε.  Λίγες οι φορές που ζήτησα και έλαβα. Πολλές οι φορές που ήθελα να ζητήσω μια συνάντηση, μια συνομιλία και δεν το έκανα. Ήθελα να το ψυχανεμιστεί, να καταλάβει, να προτείνοντας συγκατανεύσει. Δεν το έπραξε. Σήμερα έφτασα στο σημείο να αισθάνομαι πως αισθάνομαι περισσότερο φίλος της από ότι αισθάνομαι ότι αυτή αισθάνεται για εμένα. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Δεν μπορώ να της πω «Γιατί δεν με αισθάνεσαι τόσο φίλο σου όσο φίλη μου σε αισθάνομαι εγώ;». Δεν μπορώ να παρέμβω στη ζωή της, στις προτεραιότητες της. Είναι, προφανώς, δικαίωμά της να όπως θέλει ζει. Να όπως θέλει αισθάνεται. Εγώ όμως, έχω σκέψεις δεύτερες. Αισθάνομαι ζορισμένος. Αδικαίωτος. Καταπιεσμένος από το γεγονός του ότι δεν  συναντιόμαστε συχνότερα, δεν μιλάμε, δεν βάζουμε ένα τραπεζάκι ανάμεσά μας. Πρόβλημά μου αλλά, από την άλλη, αν αυτό είναι κάτι που τόσο με δυσαρεστεί γιατί να το αποδεχτώ, γιατί να το συνεχίσω; Ήδη στη μακροχρόνια σχέση μας υπήρξαν μεγάλα διαστήματα, ακόμα και ετών,  σιωπής. Διαστήματα τα οποία, με τρόπο μαγικό κάποτε, πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε. Συνεπώς, στο εύλογο ερώτημα «Τι θα πείραζε αν προσθέταμε ένα ακόμα διάστημα σιωπής;» η απάντηση μοιάζει να είναι «Τίποτα!». Από την άλλη η ζωή είναι μία και λιγοστή, πλέον. Υπάρχει η δυνατότητα για την πανάκριβη πολυτέλεια της σιωπής; Και ο εγωισμός; Ο εαυτός; Τι πράττουμε όταν η φίλη, χαρά χαρούμενη, εμφανιστεί και ζητήσει να, όταν και όπως την εξυπηρετεί, συναντηθούμε; Μίζερο το να αρνηθώ. Μίζερο και το να, με τις πιο πάνω σκέψεις και μισή καρδιά, συγκατανεύσω. Ο κάθε εαυτός θέτει τα όριά του, αναπτύσσει τις άμυνες του.  Δύσκολο κάποιος να μεταβάλλει τον χαρακτήρα, την αγωγή και τον τρόπο που σκέφτεται και δρα για να με τον απέναντι συναντηθεί διανύοντας μια απόσταση του μισού μεγαλύτερη. Η σιωπή της μου δίνει χρόνο και παράλληλα με εκνευρίζει. Δεν είναι εύκολο να ανέχεσαι. Δεν είναι εύκολο να απορρίπτεις Το παρελθόν μας υπάρχει και βοά. Αισθάνομαι παγιδευμένος. Αρκετές οι φορές που αποφάσισα κι όμως υπαναχώρησα ζητώντας τη συνέχιση της σχέσης μας. Θα δείξει!
 
Να είσαστε Καλά
Να προσέχετε και
Να σέβεστε
Τις σχέσεις σας
 
Ένα κλικ, η «δακτυλισμό», όπως πρόσφατα έμαθα πως αποδίδεται στα Ελληνικά το «κλικ», μακριά, αγαπημένος Dean Martin και “Red Roses For A Blue Lady”, σύνθεση των Sid Tepper και Roy C. Bennett:


25/05/2023

4 σχόλια:

  1. Θαυμάζω την ανάδειξη τέτοιων θεμάτων εκ μέρους σου, φίλε μου. Πραγματικά σηκώνει πολύ μεγάλη κουβέντα τώρα πάνω στη σπουδή αυτής της συμπεριφοράς ή στάσης ζωής.
    Σε καλησπερίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη,
      Μια προηγούμενη απάντησή μου μοιάζει να ταξίδεψε στα χάη! Η ζωή μας είναι (και) οι σχέσεις μας και αξίζει να τις προσέχουμε και να τις προστατεύουμε. Προσπαθούμε λοιπόν. . .

      Να είσαι Καλά!

      Διαγραφή
  2. Ταυτίζομαι πάρα πολύ με όλο το κείμενο, νομίζω πως τα αναφέρεις όλα, δεν έχεις αφήσει τίποτα να πέσει κάτω. Φιλίες πολλές όπως και οι σχέσεις. Η κάθε μια με τη διαφορετικότητα της, τα υπέρ και τα κατά της.
    Υπογραμμίζω αυτό:
    ''Λίγες οι φορές που ζήτησα και έλαβα. Πολλές οι φορές που ήθελα να ζητήσω μια συνάντηση, μια συνομιλία και δεν το έκανα. Ήθελα να το ψυχανεμιστεί, να καταλάβει, να προτείνοντας συγκατανεύσει.''

    Πολλές φορές, το ότι δεν ζητάμε, ο φίλος μας το βλέπει σαν ας πούμε ότι δεν θέλουμε, αδιαφορούμε ή έχουμε άλλες δουλειές να κάνουμε.
    Έχω καταλάβει πως κανείς δεν μας ψυχανεμίζεται όχι επειδή δεν θέλει αλλά επειδή οι άνθρωποι δεν έχουμε μαντικές ικανότητες.

    Οι μεγάλες σιωπές στις φιλίες είναι ιδιαιτέρως δύσκολες.
    Αλλά αν είναι να σπάσει η σιωπή από μας ας το κάνουμε, δεν πειράζει.
    Σε όλες τις σχέσεις ο ένας είναι αυτός που σκουντάει λίγο παραπάνω τον άλλον, έτσι δεν είναι;

    καλημέρα Νίκο
    τεράστιο το θέμα φιλία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Στελ,

      Καλά που υπάρχει και ο Αλοΐσιους και, κάτι τέτοια,του τα φορτώνω.Κάθε σχέση, ευτυχώς ή δυστυχώς, λειτουργεί μέσα σε ένα διαστελλοσυστελλόμενο μεν, πλαίσιο δε. Το να αντιλαμβάνεσαι και να ικανοποιείς την επιθυμία του φίλου είναι, θαρρώ, χάρισμα θεόσταλτο. Οι μαντικές ικανότητες επίσης. Το ότι σε μια σχέση ο ένας σκουντάει περισσότερο από τον άλλο, θαρρώ, ισχύει. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει αναλογικότητα και εναλλαγή για να μην, η σχέση, επικυνδύνως γέρνει. Θα κλείσω με ένα, του ολίγηστου, ρηθέν:

      Δεν φταίν αυτοί που δεν
      Ανακάλυψαν
      Αλλά εσύ που δεν
      Αποκάλυψες

      Αφιτά και φιλιά!

      Διαγραφή