Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

1463. Ηχομηχανήματα


Άλλη εγγραφή ξεκίνησα να ανεβάσω, άλλη, ευτυχώς παραπλήσια, μου προέκυψε. Το πράγμα, λοιπόν, ξεκίνησε από το βαλιτσάκι που εικονίζεται πιο πάνω. Ένα Philips βαλιτσάκι, της δεκαετίας του 1960, υποθέτω, το οποίο απέκτησα κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Βαλιτσάκι, το οποίο μου δώρισε η θεία Αφροδίτη, μακρινή συγγενής της μητέρας μου, την οποία για κάποιο χρονικό διάστημα, όταν γύρισε από τα παιδιά της, που ζούσαν στον Καναδά, φιλοξενούσαμε στην Τ47. Ήταν το πρώτο μου, μεταχειρισμένο βεβαίως, pick-up. Μεταχειρισμένο, μονοφωνικό και σαφώς, ακόμα και τότε, ξεπερασμένο, αλλά το καταχάρηκα. 

Το έβαψα, του κόλλησα μια αρκουδοταπετσαρία, αγόρασα καινούργια κεφαλή, με δύο βελόνες, και επισκεύασα, όσο μπορούσα, τον σπασμένο του βραχίονα. Του άλλαξα το καλώδιο τροφοδοσίας και το καλώδιο εξόδου ήχου και άκουγα, θυμάμαι, τους πρώτους μου δίσκους βινυλίου χρησιμοποιώντας ένα μεγάφωνο που είχα τοποθετήσει σ’ ένα κόκκινο, ξύλινο κουτί.





Η κατάσταση άλλαξε τον Φεβρουάριο του 1974 όταν αγόρασα το σύγχρονο, PHILIPS και πάλι, GF808. Ένα στερεοφωνικό pick-up, με ενσωματωμένο ενισχυτή και δύο ηχεία, η απόδοση του οποίου δεν είχε καμία σχέση με αυτή της ταπεινής βαλιτσούλας pick-up.
 
Από τότε πέρασαν δεκαετίας και αρκετά μηχανήματα ήχου πέρασαν από τα χέρια μου. Με ψηφιοποιημένο το χειρόγραφο ημερολόγιο μου δεν στάθηκε δύσκολο να εντοπίσω τα αποσπάσματα των εγγραφών μου που αναφερόντουσαν στα μηχανήματα αυτά. Θα παραθέσω, στη συνέχεια, τα αποσπάσματα αυτά εμπλουτισμένα με συνδέσμους για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποια σχετική εγγραφή στο ημερολόγιο αυτό. Πάμε:
 
1974
 
Λοιπόν την Παρασκευή 15 του μηνός (Φεβρουαρίου) πήρα το πολυπόθητο μηχάνημα. Ένα PHILIPS μοντέλο GF808 αξίας 11.500 με 8.000 Δρχ. Δυστυχώς οι περισσότεροι δίσκοι είναι χαλασμένοι. Ας είναι. Έχουμε το μηχάνημα και τη διάθεση να αγοράσουμε καινούργιους.


1980

 
Σήμερα αγόρασα καινούργια κεφαλή για το pick-up. Εδώ και μέρες δεν άκουγα μουσική. Η παλιά βελόνα είχε φθαρεί και δεν ήθελα να ταλαιπωρήσω τους δίσκους, εξ’ άλλου είχα και άσχημη απόδοση. Η κεφαλή είναι μοντέλο PHILIPS 400 II, κόστισε 1.113 δρχ. Τις χίλιες τις δανείστηκα από την μητέρα μου. Με την καινούργια βελόνα υπάρχει αισθητά καλύτερη απόδοση.
 
1980
 

Τα μηχανήματα, μετά από μικρή σχετική έρευνα της αγοράς, αγοράστηκαν την Παρασκευή, 20/4, από το κατάστημα “Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΕΡΗ & ΣΙΑ Ο.Ε” ή “ΣΤΕΡΟΦΩΝΙΑ”, αν θέλεις, στην Κοδριγκτώνος 19Α (πάροδος της Πατησίων, λίγο πιο πάνω από την Ανωτάτη Εμπορική). Ο ενισχυτής είναι ο Cyrus-1 (ή Κύρος-1) ισχύος 2x25W RMS, απλός μέχρι αηδίας, Αγγλικής κατασκευής (κατά το Ελληνικής) και κόστισε 86.000 Δρχ.. Ο δέκτης είναι AM/FM DENON TU-660 (30 μνήμες, φίλτρα κ.λ.π) και τηλεχειριστήριο Παρακαλώ (RC-126) και κόστισε 52.000 Δρχ.. Σύνολο, λοιπόν, 138.000 Δρχ.. Καλά είναι. Από τα μηχανήματα είμαι σίγουρα ευχαριστημένος. Το μόνο κακό είναι ότι μου (ξανά)κόλλησε το μικρόβιο του hi-fi. Έτσι, τώρα σκέφτομαι και συζητώ την αντικατάσταση και των υπολοίπων συνιστωσών του συγκροτήματος ξεκινώντας από τα ηχεία και φτάνοντας στο pick-up. Και να δούμε.

1990
 
Το άλλο τώρα. “Αγόρασα” και άλλα μηχανήματα Hi-Fi. Τα εισαγωγικά διότι τα “αγόρασα” μα δεν τα είδα και δεν τα έχω δει. Αγγάρεψα την θεία Ασημίνα. Μιας και το είχαμε αποφασίσει και οι τιμές όλο φεύγουν προς τα επάνω είπαμε να τα αποκτήσουμε. Οι αγορές έγιναν την εβδομάδα 20 με 26 Αυγούστου (20 με 24 για να ακριβολογούμε) στην Αθήνα. Ακριβείς ημερομηνίες θα σου γράψω όταν πάρω τις αποδείξεις στα χέρια μου.
 
        Όσο αφορά τα μηχανήματα, αυτά είναι:

  1. Ηχεία Artwork III 100W, 8Ω από SPZ Audio, Τοσίτσα 1 και Μπουμπουλίνας, Δρχ. 155.000
  2. Pick-Up Rega Planar 3 από STUDIO K. Βησσαρίωνος 8, Δρχ. 88.000
  3. Κεφαλή STANTON EPOCH HZ9S MM από ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΑ, Πατησίων 101 και Κοδριγκτώνος 19Α, Δρχ. 39.000
  4. Βάσεις ηχείων Heybrook P55 από Cadex hi-fi, Ιπποκράτους 10, Δρχ. 19.000
Και τελευταία και ήδη εν χρήσει (με αντικαταβολή παρακαλώ!)
  1. 7m καλώδια σύνδεσης ηχείων Cyrus προς 750 Δρχ./m από την “ΚΙΝΟΤΕΧΝΙΚΗ” Θεσσαλονίκης.
Σύνολο: 307.000 Δρχ.


1990

Τελικά αγοράστηκε και το κασετόφωνο και μάλιστα από την Κοζάνη. Αγοράστηκε από το κατάστημα του “ΙΩΑΝΝΙΔΗ” προς 108.000 Δρχ. (φθηνότερη τιμή που είχα βρει στην Αθήνα, 109.000Δρχ.). Πρόκειται για ένα deck AIWA AD-F800 E τριών κεφαλών και μαύρου χρώματος. Η αγορά έγινε το πρωί της 22/11/90, ημέρα Τρίτη (εντάξει πήραμε και μία ώρα άδεια από την δουλειά!). Έτσι, μέχρι τώρα, δόθηκαν για το συγκρότημα (μας) 547.000 Δρχ.


1992

Η ακριβή μας βελόνα (STANTON EPOCH II E9 S) που μας εγκατέλειψε αφήνοντας 600+ δίσκους ορφανούς! Λίγες ημέρες πριν την άκουσα να παραπαίει. Την κοίταξα. Το στέλεχος της ακίδας είχε στραβώσει, Ποιος; Εγώ; Η Ε; Ο Ι; Ποια η σημασία; Κόστος αντικατάστασης 29.500 Δρχ. ακατέβατα (όλη η κεφαλή 54.000 Δρχ.). Το σκέφτομαι. Ίσως την αναζητήσω στο εξωτερικό, ίσως αλλάξω κεφαλή. Όμως κάτι πρέπει να, και θα, γίνει. Με το CD ακόμη τίποτα. Τα μοντέλα που έχω επιλέξει δεν εισάγονται, προς το παρόν, στη χώρα. Υπεμονή.

1992
 
Στην Αθήνα είχα αρκετό τρέξιμο. Δίσκοι (CD), βιβλία, κεφαλή και pick-up CD. Κάπου το ευχαριστήθηκα κιόλας. Το τι αγόρασα από βιβλία, καθώς και το τι ξόδεψα, θα το βρεις στις καταστάσεις που υπάρχουν. Το αυτό ισχύει και για τους δίσκους (οι πρώτοι 7 CD). Όσο αφορά το pick-up τώρα: Αγόρασα ένα (από τα δέκα, που σε πρώτη φάση ήλθαν στην Ελλάδα) PIONEER PD-8700 από τον κ. ΧΡΗΣΤΟ ΑΞΑΡΛΗ με κόστος 150.000. Το μηχάνημα είναι καλό και είμαι ευχαριστημένος. Για την κεφαλή: Αγόρασα μια Goldring EROICA LX κινητού πηνίου από τον κ. Γ. Ζωδιάτη (Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι). Ακούγεται διαφορετικά από την STANTON έχει βάρος ανάγνωσης 1,7 gr (αντί του 1,5 gr max της STANTON) και κόστισε 37.000 Δρχ. Είμαι ευχαριστημένος. Και οι δύο πιο πάνω αγορές έγιναν την Δευτέρα 1 Ιουνίου 1992. Συνολικό κόστος του συγκροτήματος μου, λοιπόν, 695.000 Δρχ. Μάλλον πολλά, παρά λίγα. Υγεία να έχουμε να τα απολαμβάνουμε.


2007

Το Σάββατο, 21/4, και μετά από σχετικό ψάξιμο (κυρίως στην Αθήνα) και ανάγνωση σχετικών περιοδικών παρήγγειλα καινούργια μηχανήματα Hi-Fi. Έναν ενισχυτή και ένα CD Player. Και τα δυο βραβευμένα με το βραβείο EISA (2006-2007) στην κατηγορία τους (και σε μαύρο χρώμα). Τα παρήγγειλα στο Γλυφαδιώτικο μαγαζί “Act Audio” (επί της Ζησιμοπούλου) επιτυγχάνοντας την καλύτερη τιμή που είχα βρει στην Αθήνα. Συνολικό κόστος 1.380 €. Τον ενισχυτή τον παρέλαβα ήδη (από το Σάββατο 28/4) και τον χρησιμοποιώ. Είμαι αρκετά ευχαριστημένος στο λίγο χρονικό διάστημα που τον έχω ζήσει. Πρόκειται για τον DENON 1500 AE. Το CD Player ακόμα αναμένεται.
 
2007

Τελικά, την Παρασκευή 18 Μαΐου, απέκτησα και το CD Player της Marantz (SA -7001) σε χρώμα ασημί. Διότι εδώ είναι μπαλκάνια σιγά να μην έβρισκα το μαύρου χρώματος που ζήτησα. Τέλος πάντων και το ασημί, τελικά, μια χαρά είναι. Τώρα, όσον αφορά την απόδοση του συστήματος τι να πω; Ακόμα το ψάχνω. Κατ’ αρχήν, πάντως, ευχαριστημένος είμαι.

















2018

Την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, έκανα κάτι που το ήθελα και το σκεφτόμουνα εδώ και καιρό. Παράγγειλα ηχεία για το στερεοφωνικό του σαλονιού της Τ47. «Sound Gallery”, Διδότου 17, στο Κολωνάκι και . . . QAcoustics 3050i, σε χρώμα Graphite Grey, με κόστος 889 €. Για την ύπαρξη και την αξία των ηχείων αυτών έμαθα από τον καλό συνάδελφο Δημήτρη Σουρβίνο. Τα ηχεία τα παρέλαβα στις 19:55 της Τρίτης, 2 Οκτωβρίου. Τα «έστησα». Είναι εξαιρετικά! Ό,τι ακριβώς ήθελα και περίμενα από αυτά!




2021

Παράδειγμα μη αναφοράς γεγονότος το ότι την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, παράγγειλα στην “Petropoulos soundimage.gr” ένα CD Player, μαύρου χρώματος, μάρκας Marantz (CD 6007) και αξίας 429 €. Το δέλεαρ ήταν η υποδοχή του για USB Stick με την οποία θα μπορούσα να αξιοποιήσω τα χιλιάδες τραγούδια σε μορφή mp3 που έχω αποθηκεύσει σε CD και κυρίως σε σκληρούς δίσκους.

Το μηχάνημα το παρέλαβα την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, και το «έστησα» τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου. Με την ευκαιρία αυτή έστησα και το pick-up, που είχα για χρόνια αφήσει στο υπόγειο, και έτσι απέκτησα ένα πλήρες στερεοφωνικό συγκρότημα στο σαλόνι της Τ47 (με όλες τις μονάδες του, πλέον, σε μαύρο χρώμα). Μια χαρά αποδείχτηκε το καινούργιο μου CD Player με μόνη ένσταση ότι τα USB Sticks που διαβάζει πρέπει να είναι διαμορφωμένα σε FAT32 και όχι σε NTFS που θα έδινε περισσότερες δυνατότητες. Την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, άκουσα και τον πρώτο μου δίσκο βινυλίου (Shocking Blue – Greatest Hits) με τα καινούργια, για το pick-up, ηχεία. Μια χαρά!




















Να είσαστε Καλά!

Ένα κλικ μακριά ο Eddie Money στο “Hold On Me”, σύνθεση του ιδίου και του James Lyon, από το πρώτο άλμπουμ του Eddie Money, με τίτλο το όνομά του, που κυκλοφόρησε το 1977:



08/05/2023

2 σχόλια:

  1. Ω Αείποτε, φίλε μου. Ομολογώ, ενθουσιάζομαι πολύ με όλες αυτές τις κλασικές σειρές των ηχητικών συστημάτων. Πόσο μάλλον όταν εδώ, η ανάλυσή σου, δίνει ανάγλυφα και νοσταλγικά όλη τους την ιστορία. Από το παλιό πικ-απ μέχρι το άρτιο πλήρες σύνολο, που τώρα χαίρεστε.
    Μού αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις βρε Αείποτε. Δείχνουν ανάγλυφα τις μικρές χαρές της ζωής.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή