Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

1438. Panlos 632009

Την παραγγελία, στην Ali Express, την έκανα την Παρασκευή, 8  Ιουλίου. Το «χωρίς κουτί» πακέτο το παρέλαβα είκοσι ημέρες μετά (Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022). Το άνοιξα. Χάζεψα το περιεχόμενο. Το αποθήκευσα σε ένα άλλο κουτί. Το καλοκαίρι δεν προσφερόταν.

Το περιεχόμενο: Χίλια επτακόσια τριάντα (1730) κομμάτια πλαστικού, ένα τεύχος οδηγιών και ένα φύλλο με αυτοκόλλητα, από την κινέζικη Panlos. Ό,τι χρειαζόταν για τη συναρμολόγηση του Ισραηλίτικου Main Battle Tank Merkava Mk4, με κωδικό 632009. Κόστος: 61,73 € + 6,57 € μεταφορικά. Σύνολο: 68,30  €. Καθόλου άσχημα για τον όγκο του και τη διαδρομή του από τη μακρινή Κίνα.




Τη συναρμολόγηση την ξεκίνησα, εκτός καλοκαιριού, όπως είχε προδιαγραφεί, την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου και εξελίχτηκε σύμφωνα με το πινακάκι που ακολουθεί:


Ημερομηνία

Σακουλάκια Με Αριθμό

Πλήθος

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022

"1" & "2"

9

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022

"3"

8

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022

"4"

5

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022

"5"

5

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022

"6"

6

-

" "

3

Σύνολο:

36

Το Merkava Mk4 ήταν το δεύτερο τανκ της Panlos που συναρμολογούσα μιας και είχε προηγηθεί, ξεκινώντας τη συναρμολόγηση την πρωτοχρονιά του 2022, το Ρωσικό άρμα μάχης T-90, με κωδικό 632005.



Πέντε μέρες λοιπόν, χαλαρά και τα πρωινά μόνο, ήταν ο χρόνος που απαιτήθηκε για να ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση του ογκώδους, σε σχέση τουλάχιστον με τα τανκ της Cobi, Merkava Mk4. Το αποτέλεσμα θα έλεγα ότι είναι ικανοποιητικό. Αλλά.

Αλλά τα κομμάτια της Panlos είχαν, πολλές φορές, μια σκληρότητα στη μεταξύ τους συναρμολόγηση. Μαθημένος από τα ιδανικά κουμπώματα της πρωτοπόρου Lego πολλές φορές ενοχλήθηκα. Η διαφορά είναι ίσως στα δέκατα του χιλιοστού αλλά πρακτικά ορατή.


Αλλά: η συναρμογή των κομματιών σε πολλά σημεία, όπως π.χ. στο διαμέρισμα του κινητήρα, ήταν  δύσκολη και δεν εξασφάλιζε την καλύτερα δυνατή χρηστικότητα. Αυτό που προκύπτει είναι ένα στατικό μοντέλο επίδειξης στο οποίο, εγώ τουλάχιστον, δεν τολμώ να ανοίξω τις διάφορες καταπακτές μη και μου μείνουν κάποια κομμάτια στο χέρι και άντε ξαναβάλε τα.

Αλλά: τα αυτοκόλλητα της Panlos ένα μικρό μαύρο χάλι το είχαν. Αν χρειαζόταν να βγουν, προκειμένου να επανατοποθετηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια, κατσάρωναν (αποκτώντας κυλινδρικό σώμα) και σου έκαναν τη ζωή δύσκολη. Πως είναι τα αυτοκόλλητα της Lego; Καμία σχέση.




Αλλά: οι οδηγίες συναρμολόγησης θα μπορούσαν να είναι πιο προσεγμένες. Σε ένα σημείο έπρεπε να τοποθετήσεις ένα κομμάτι άσχετο με τη ροή συναρμολόγησης και το αποτέλεσμα ήταν να καταρρεύσει το κομμάτι στο οποίο πήγαινες να το τοποθετήσεις.

Αλλά: ο άξονας πάνω στον οποίο έπρεπε να συναρμολογηθεί το κύριο πυροβόλο ήταν κατά 3, 4 χιλιοστά μακρύτερος απ’ ότι έπρεπε. Δεν τον έκοψα, όπως έπραξε ένας συναρμολογητής του Merkava στο You Tube, αλλά τοποθέτησα δύο επιπλέον μαύρα δαχτυλίδια που υπήρχαν στη συσκευασία.  Κάποια στιγμή ίσως κόψω τον άξονα και τα αφαιρέσω μιας και στις φωτογραφίες του πραγματικού Merkava εμφανίζονται μόνο τα άσπρα δαχτυλίδια.

















Αλλά: όσο κι αν έψαξα δεν μπόρεσα να βρω στο διαδίκτυο τις οδηγίες συναρμολόγησης, για να τις προβάλω στην οθόνη του Η/Υ. Κάτι που θα με διευκόλυνε πολύ μιας και έτσι θα αυξανόταν η επιφάνεια συναρμολόγησης.




Το τανκ συνόδευαν έξι φιγούρες και υπήρχε πρόβλημα με ένα χεράκι, από τα δώδεκα, στο οποίο η παλάμη δεν γινόταν να τοποθετηθεί σωστά. Ευτυχώς, πάντως, δεν έλλειπε κανένα κομμάτι.














Οι διαστάσεις του μοντέλου είναι 32,7Χ17,75Χ15,03 (ΜΧΥΧΠ) κυβικά εκατοστόμετρα και το βάρος του, κατά την κουζίνας μου ζυγαριά, οκτακόσια εβδομήντα τρία (873) γραμμάρια.










Να είσαστε Καλά.

Ένα κλικ μακριά η Ολλανδική ροκ μπάντα Focus στο “Hocus Pocus” [1971] (όπου Hocus Pocus: τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται για εξαπάτηση ή λέξεις που χρησιμοποιούνται για συγκάλυψη των όσων συμβαίνουν ή για να τα κάνουν ασαφή):


06/12/2022

2 σχόλια:

  1. Πέραν του έργου σου, έχω έναν εξαίρετο λόγο να πω για τις υπέροχες φωτογραφίες, με τις οποίες το παρουσιάζεις, Αείποτε! Ακόμα και εκεί φαίνεται η συγκροτημένη σου δουλειά, αγαπητέ φίλε. Μπράβο για τον κόπο σου, μία ακόμα φορά.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη,

      Προσπαθώ . . .
      Ευχαριστώ πολύ.

      Να είσαι Καλά.

      Διαγραφή