Καρυοθραύστης. Μια φιγούρα, σε μεγέθη και υλικά διάφορα, γνώριμη τις ημέρες αυτές και στη χώρα μας (εξευρωπαϊσμός, παγκοσμιοποίηση και όλα τα σχετικά). Ας δούμε όμως πώς και γιατί η φιγούρα αυτή συνδέεται, κυρίως, με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Αντιγράφω από το σχετικό λήμμα της βικιπαίδειας:
Ο Καρυοθραύστης (Ρωσικά: Щелкунчик, Σσιελκούντσικ προφορά ΔΦΑ: [ɕːɪlˈkunt͡ɕɪk] ακούω ) είναι μπαλέτο σε δύο πράξεις και τρεις σκηνές του ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι. Ο Τσαϊκόφσκι συνέθεσε το έργο το 1892, ενώ το λιμπρέτο βασίστηκε στη διασκευή του παραμυθιού Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών του Ε. Τ. Α. Χόφμαν από τον Αλέξανδρο Δουμά. Η πρωτότυπη χορογραφία είναι του Λεβ Ιβανόφ.[1]. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 1892, σε μια διπλή παράσταση μαζί με την όπερα του Τσαϊκόφσκι, Γιολάντα.
Παραμύθι
Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή Γερμανική πόλη. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.
Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκιπας - Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. Περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.
Λοιπόν,
έχω κι εγώ έναν τέτοιο, Χριστουγεννιάτικο, καρυοθραύστη και μάλιστα Lego.
Συγκεκριμένα το Lego BrickHeadz 40425
Nutcracker [112] συναρμολογημένο την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου
2020.
Το
ενδιαφέρον είναι πως στο πίσω μέρος της φιγούρας Nutcracker υπάρχει ένας μοχλός ο οποίος επιτρέπει
στον Καρυοθραύστη να ανοιγοκλείνει το στόμα του. Στην πρώτη, λοιπόν, από τις φωτογραφίες που ακολουθούν ο Καρυοθραύστης εμφανίζεται με το στόμα ανοικτό.
Ο Καρυοθραύστης
και το ζεύγος του κ. και της κα. Αγίου Βασίλη, ομοίως της σειράς Lego BrickHeadz, είναι
και τα μόνα Χριστουγεννιάτικα Lego που έχω στην κατοχή μου. Για το ζεύγος Άι-Βασίλη είχα την
ευχαρίστηση να γράψω στην εγγραφή «1322. Ο Άϊ Βασίλης και .. . η σύζυγος του», την Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020.
Πολλά
τα που έχουμε στην κατοχή και τα θυμόμαστε δεν. Όπως, π.χ., ένα άλμπουμ με Χριστουγεννιάτικα
τραγούδια «θαμμένο» στο υπόγειο της Τ47.
Το ξέθαψα χθες κάτι άλλο ψάχνοντας. Εγκαίρως, θα έλεγα. Από το απόκτημα αυτό, της
Παρασκευής, 23 Δεκεμβρίου 2011, διαλέγω να ακούσουμε το μαρς από τη σουίτα «Καρυοθραύστης» του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι,
βεβαίως και αλλιώς πώς, με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Herbert Von Karajan:
Ακόμα και Καρυοθραύστης! Τι λες τώρα αγαπητέ φίλε! Επετειακός λοιπόν και καμαρωτός, φορτωμένος ευχές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα, Αείποτε! Με ευχές καρδιάς για κάθε τι όμορφο στη ζωή σου φίλε μου.
Καλησπέρα Γιάννη,
ΔιαγραφήΚαλά Χριστούγεννα, να είσαστε όλοι Καλά!