Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

1321. Cobi 2619 M1A2 Abrams


Στην αρχή ήταν το Sherman, μετά το Leopard. Τώρα το Abrams. Όλα πλαστικά στατικά μοντέλα της, Πολωνικής, Cobi, όλα τανκ. Αμερικανικό, Γερμανικό, Αμερικανικό.  Δεν μπόρεσα να βρω σε ποια  κλίμακα είναι το Sherman. Τα Leopard και Abrams, πάντως, είναι σε κλίμακα 1:35. Ενδιαφέρουσες, κατά τη γνώμη μου, κατασκευές η συναρμολόγηση των οποίων δίνει χαρά και η έκθεσή τους ομορφαίνει το χώρο.

Τη συναρμολόγηση του M1A2 Abrams την ξεκίνησα την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020. Στο κουτί βρήκα τρία αριθμημένα σακουλάκια. Όπως και για το Leopard κάθε μέρα άνοιγα ένα σακουλάκι και συναρμολογούσα το περιεχόμενό του. Έτσι, το ολοκληρωμένο πλαστικό μοντέλο του Abrams το κράτησα στα χέρια μου την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου.

Το συνολικό πλήθος των κομματιών που συναρμολόγησα ανερχόταν σε οκτακόσια δέκα (810). Για να τα συναρμολογήσω χρειάστηκε να ανοίξω συνολικά τριάντα ένα (31) σακουλάκια, άλλα με ψαλίδι και άλλα με το χέρι ως, για την Cobi, συνήθως (9+8+11+3=31)

Αν κάποια κομμάτια είναι παρόμοια και υπάρχει πιθανότητα λανθασμένης τοποθέτησης κομματιού η Cobi η καλή το επισημαίνει με ένα “BE CAREFUL: NOTICE THE DIFFERENCE”:



Κάποια στιγμή, λοιπόν, διαπίστωσα ότι μου έλλειπε ένα συγκεκριμένο κομμάτι από το σώμα του τανκ. Αυτό που είχα στη διάθεσή μου ήταν ένα παρόμοιο. Με ένα ξυραφάκι βάλθηκα να ξύσω το υπάρχον για να το φέρω στα μέτρα του ελλείποντος. Τα κατάφερα, βεβαίως, και αισθάνθηκα υπερήφανος.


Αργότερα διαπίστωσα ότι την είχα πατήσει. Είχα χρησιμοποιήσει, σε προηγούμενη φάση, λάθος κομμάτι και ακριβώς το κομμάτι που λανθασμένα χρησιμοποίησα ήταν αυτό που μου έλλειπε. Στην ουσία είχα αντιμεταθέσει τα δύο παρόμοια κομμάτια. Συμπέρασμα: Ανεξάρτητα από το πόσο έμπειρος είναι κανείς στη συναρμολόγηση πρέπει να προσέχει. Το πιθανότερο είναι  το λάθος να το έχει κάνει αυτός που συναρμολογεί και όχι η εταιρεία.



Και πάλι, δυστυχώς και σίγουρα αυτή τη φορά, βρήκα να λείπει ένα συγκεκριμένο κομμάτι και στη θέση του να υπάρχει ένα παρόμοιο και κοντύτερο. Την λύση τη βρήκα, ακόμα μία φορά, στο απόθεμα των κομματιών Lego που διαθέτω και την συμβατότητά τους με αυτά της Cobi. Στην εικόνα που ακολουθεί επισημαίνεται το κομμάτι που έλλειπε:


Και πάλι ο πυργίσκος του τανκ, που αποτελούσε το κυρίως περιεχόμενο στο τρίτο σακουλάκι, αποδείχτηκε ένα «έργο τέχνης». Οι σχεδιαστές της Cobi μοιάζει να μην καθόλου υστερούν συγκρινόμενοι με τους ομόλογους τους της Lego.












Το συναρμολογημένο μοντέλο μου άρεσε πολύ. Με διαστάσεις 27,5Χ12Χ11 κυβικά εκατοστόμετρα (ΜΧΠΧΥ) και βάρος πεντακοσίων ενενήντα (590) γραμμαρίων στο χρώμα της άμμου είναι ό,τι πρέπει για έκθεση. Κατέβασα το Abrams στο υπόγειο της Τ47 και το φωτογράφισα, με την DSLR Canon EOS 600D, με φόντο τα, σε κλίμακα 1:43, τανκ που διαθέτω. Κάποιες φωτογραφίες, πάντα με την Canon, έβγαλα και στο τραπέζι της κουζίνας:





















Για να το προστατεύσω από τη σκόνη χρησιμοποίησα μια πλαστική θήκη, για μοντέλα 1:18 από την οποία αφαίρεσα ένα αυτοκίνητο Triumph TR6 της Britains Collectibles. Σε πρώτη ευκαιρία θα πρέπει να αγοράσω από το κατάστημα Fasma μερικές τέτοιες θήκες ακόμα. Για να χωρέσει το τανκ στη θήκη αυτή, όπως και στην περίπτωση του Leopard, αφαίρεσα τις κεραίες από τον πυργίσκο και της τοποθέτησα στο σώμα του τανκ (για να μην κάμπτονται).

Το Abrams, στην πλαστική θήκη του και όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα της παρούσας εγγραφής, φρουρεί πλέον την τραπεζαρία της Τ47. Σε κάθε περίπτωση οι δυνατότητες προστασίας των πλαστικών Lego και Cobi μοντέλων (μου) από τη σκόνη μοιάζει να έχουν εξαντληθεί. Το μεγάλο, δύο χιλιάδων πεντακοσίων εβδομήντα τριών (2573) κομματιών, Lego Technic 42110 (Land Rover Defender), που περιμένει τη σειρά του από την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020, αν και όταν το συναρμολογήσω, δεν θα μπορώ να το προστατεύσω από τη σκόνη. Πρέπει, λοιπόν, να επισπεύσω την αγορά μίας ή περισσότερων βιτρινών για την Τ47. Θα το πράξω.

Να Προσέχετε, να είσαστε Καλά και να μην να ΚαλοΠερνάτε παραλείπετε.

Ένα κλικ μακριά το εμβληματικό και αντιπολεμικό Fortunate Sonμε τους αγαπημένους μου CCR (Creedence Clearwater Revival):


26/12/2020

6 σχόλια:

  1. Καλημέρα!! Τι ωραία η πολεμική σου μηχανή. Πανέτοιμος. Πόσες ώρες πήρε η συναρμολόγηση; Πάντως χρειάζεται προστασία από τη σκόνη.
    Να καλοπερνάς και εσύ, ξέρεις τον τρόπο
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,

      Έχει αρχίσει και μεγαλώνει η συλλογή των Cobi τανκς όντως. Ατυχώς τα περισσότερα από τα μοντέλα αυτά της Cobi είναι σε έλλειψη (και δεν μιλάμε για την, μάλλον, ανύπαρκτη Ελληνική αγορά αλλά την ίδια την Cobi).

      Η συναρμολόγηση μου πήρε, εντελώς χαλαρά, τρία πρωινά για δυο, τρεις ώρες κάθε φορά.

      Ομολογώ πως, σαν μεγάλο παιδί, τον τρόπο να καλοπερνάω τον έχω βρει. Ελπίζω κι εσείς να τον ομοίως βρει έχετε.

      Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά με Όλα τα Καλά :)

      Διαγραφή
  2. Στο έχω ξαναπεί ότι ο μοντελισμός ήταν το πρώτο από τα τελευταία μου χόμπυ πριν συνεχίσω με την ξυλουργική και τη διακόσμηση. Το θέμα μου ήταν ότι όσα έργα έχω κάνει, "Τιτανικός", και δύο ακόμα καράβια, έχουν σχεδόν καταστραφεί από τη σκόνη και τις φθορές καθώς δεν έχω κλειστό εκθεσιακό χώρο να τα βάλω. Κρίμα τη δουλειά αγαπητέ φίλε.
    Πολύ ωραίο και αυτό σου το έργο εδώ. Συνέχισε να μας εκθέτεις τέτοιες όμορφες στιγμές.
    Την καλησπέρα μου. Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη,

      Η σκόνη, και ο ήλιος, δεν είναι ό,τι το καλύτερο για τα συναρμολογούμενα. Από την άλλη βιτρίνες από πλεξιγκλάς που έχω βρει στο διαδίκτυο, στο εξωτερικό βεβαίως, για τα μεγάλα συναρμολογούμενα της Lego κοστίζουν περισσότερο από το ίδιο το αντικείμενο που θα προστατεύσουν. . .

      Να είσαι Καλά,
      Καλές γιορτές :)

      Διαγραφή
  3. Υπάρχουν άρα λάθος κομμάτια από την εταιρεία;Το ίδιο σας έχει συμβεί νομίζω και με τα της Lego.Με τη σκόνη κι εγώ το έχω έννοια...αλλά όταν ευκαιρησετε πάρτε θηκουλες-βιτρινας. Καλή συνέχεια στα χόμπυ σας ..και καλή και δημιουργικοτερη χρόνια .!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χαρά,

      Το λάθος στα κουτιά αυτών των εταιρειών είναι δύσκολο, αλλά δυστυχώς όχι απίθανο να βρεθεί. Η σκόνη, ο ήλιος, η υγρασία είναι εχθροί των Lego, Cobi και των συναρμολογούμενων όλων. Οι μη τυποποιημένες θήκες είναι πανάκριβες.

      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και, βεβαίως, ανταποδίδω.

      Να είστε όλοι Καλά,
      Καλή Χρονιά :)

      Διαγραφή